Başkanlığını ilan etmeye 'İncil' ile geldi

Başkanlığını ilan etmeye 'İncil' ile geldi
Evo Morales'in Meksika'ya iltica etmesinin ardından kendini başkan ilan eden sağcı senatör Jeanine Anez, Devlet Başkanlığı Sarayı'na elinde İncil ile girdi.

Morales’in Meksika’ya ilticasının ardından Bolivya’yı seçimlere götürmek üzere geçici olarak devlet başkanlığı görevini yapacak olan sağcı senatör Jeanine Anez, başkanlığını ilan etti. Morales’in lideri olduğu Sosyalizme Doğru Hareketi’nin (MAS) milletvekilleri, üçte ikisini oluşturduğu Meclis’e can güvenliği nedeniyle gidemiyorlar. Ayrıca bir kısmının da hakkında yakalama kararı var. Meclis çoğunluğunun sağlanamadan Anez’in devlet başkanlığını ilan etmesi Bolivya Anayasası’nın açık bir ihlali olarak değerlendiriliyor.

20 Ekim’de başlayan Morales karşıtı gösterilerde polisler ellerinde İsa figürü ile yürümüş, darbenin sözcülüğüne soyunan sağcı Luis Fernando Camacho’nun örgütlediği sivil faşist gruplar ellerinde İncil ile sokağa çıkmıştı. Anez de Devlet Başkanlığı Sarayı’na elinde İncil ile "Devlet Başkanlığı Sarayı’na İncil geri döndü" sloganları eşliğinde girdi.

'YERLİLER DAĞLARDA YAŞASIN'

Yüzde 65’inden fazlasını yerli halkın oluşturduğu Bolivya’da kendini Devlet Başkanı ilan eden ve darbeci ordu tarafından tanınan Anes, yerliler için şu ifadeleri kullandı: Yerlilerin şeytani ayinlerinden kurtulmuş bir Bolivya hayal ediyorum, şehirler ‘Kızılderililer’ için uygun değil, onlar dağlarda yaşasa daha iyi olur.

Bolivya’da yaşanan darbe sonrası sağcılar "Ülkeye demokrasi geldi" söylemine sarılmışlardı. Yerlilere yoğun şekilde saldıran, radyo kanallarını basan, Wiphala bayraklarını yakan sağcıların ve darbeci ordunun desteklediği Anez, Meclis iradesini ve Anayasa’yı çiğneyerek kendini devlet başkanı ilan etti. Yaptığı konuşmada "Benim taahhüdüm bu ülkeye demokrasiyi döndürmek ve huzur getirmek. Bu kısa zaman içerisinde çalışacağım çünkü Bolivyalılar özgürlüğü ve demokrasiyi hak ediyor, oyları artık hiç çalınmasın diye çalışacağım" ifadelerini kullandı.
 

Öne Çıkanlar