BM: Kaşıkçı için resmi talep gelirse soruşturma başlatırız

BM: Kaşıkçı için resmi talep gelirse soruşturma başlatırız
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, 'Türkiye olayın olduğu yer. Soruşturma başlatılması için resmi bir talebe ihtiyacımız var' dedi.

Birleşmiş Milletler, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için uluslararası soruşturma açılmasına ilişkin başta Türkiye olmak üzere kendilerine resmi bir talep gelirse değerlendirileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, düzenlenen günlük basın toplantısında Kaşıkçı cinayeti konusunda soruları yanıtladı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Ferhan Hak, BM Genel Sekreteri Antonino Guterres’in Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası bir soruşturulma başlatılması konusunda tavrının ne olacağıyla ilgili bir soruyu, "Eğer durumda bir değişiklik olur ve bize bu yönde bir talep gelirse bunu değerlendiririz. Genel sekreter bağımsız bir soruşturma yapılması konusunda hala aynı fikirde" diye cevapladı.

"AÇIKLAMA YETERLİ DEĞİL, TALEP OLMALI"

Sözcü Hak’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kaşıkçı Cinayeti konusunda BM bünyesinde başlatılacak bir uluslararası soruşturmaya şeffaf bir şekilde katkı sağlayacaklarını açıklamasının ardından Genel Sekreter Guterres’in BM’nin bağımsız bir soruşturma başlatılması için bir açıklama yapıp yapmayacağı soruldu.

Sözcü Hak, açıklama yapmanın yeterli olmayacağını belirterek, Biz BM’nin uluslararası bir soruşturma başlatması için resmi bir talep bekleyeceğiz. Bu talep Türkiye’den olabilir. Resmi başvuru sonrasında elde ettiğimiz nihai bilgiler doğrultusunda bir karar vereceğiz" diye konuştu.

Basın toplantısında bir başka gazeteci de "Genel Sekreter Guterres bu konuda (uluslararası soruşturma açılması) niye sessiz kalıyor?" diye sordu.

Sözcü Hak da, "Biz bu konuda sessiz kalmadık. Defalarca görüşümüzü tekrarladık. Genel Sekreter bu konuda bağımsız bir soruşturma istiyor. BM’nin başlatacağı soruşturmanın başarılı olması için tarafların arasında işbirliği şart. Biz bu konuyla alakalı ülkelerden bir talep almalıyız" diye konuştu.

Hak’a bu kez soruşturma başlatılması için resmi başvurunun hangi ülke veya kimlerden gelmesi gerektiği soruldu. Hak, "Biz Türkiye ve Suudi Arabistan'ın başlattıkları soruşturmanın sonuçlarının ne olduğunu görmek isteriz. Bu soruşturmanın sonucunda çıkacak sonuçları değerlendiririz. Eğer bizim bu konuda bir rol almamız gerekirse bunu değerlendiririz" dedi.

"TALEP BM'NİN İÇİNDEN GELSE DE OLUR"

Hak, BM yapısı içerisinden gelecek bir talep üzerine de Kaşıkçı konusunda zorunlu olarak uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulabileceğini belirterek, "Genel Kurul ya da Güvenlik Konseyi’nden soruşturma açılması kararı alınırsa zorunlu olarak soruşturma başlatılır" dedi.

Hak, Eski Pakistan Başbakanlarından Benazir Butto’un suikastının araştırılması için kurulan komisyonu örnek göstererek, "Bu soruşturma Güvenlik Konseyi'nden Genel Sekretere giden bir mektupla başlatıldı. Birkaç gündür bu yönde istekler dile getiriliyor. Şu anda Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma açacak bir düzeye gelmedik. Bize soruşturma başlatılması yönünde gerek BM bünyesinden gerek ilgili birimlerden talep gelirse bunu değerlendiririz. Tabii bu durumda Türkiye önemli. Türkiye olayın olduğu yer. Soruşturma başlatılması için resmi bir talebe ihtiyacımız var" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar