Çakırözer: Yargı reformu özgürlük getirmedi, yine gazeteciler hedef alınıyor

Çakırözer: Yargı reformu özgürlük getirmedi, yine gazeteciler hedef alınıyor
CHP'li Utku Çakırözer, 'Haber verme ve eleştiri açıklamalarının suç olmaktan çıkarılacağı' iddiasıyla kabul edilen yargı paketinin birinci ayını değerlendirdi.

Gazeteci ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 'Haber verme ve eleştiri sınırlarını aşmayan düşünce açıklamaları'nın suç olmaktan çıkarılmasının da yer aldığı yargı paketinin Mecliste kabul edilişinin birinci ayında gelişmeleri değerlendirdi.

Yaptığı açıklamada, 1 ay önce Mecliste kabul edilen paketin, haber yazan ya da eleştirisini dile getirenlerin, gözaltına alınmasını, haklarında soruşturma başlatılmasını ve haksız hukuksuz iddianamelerle suçlanmasını engellemediğini söyleyen CHP'li Çakırözer, Rabia Naz dosyası nedeniyle gazeteciler Canan Coşkun ve Kazım Kızıl’ın gözaltına alındığını anımsatarak, paketin kabul edildiği bir aylık süreçte Sözcü gazetesi hakkında ‘FETÖ’ suçlamasıyla başlatılan yargılamanın devam ettiğini, Cumhuriyet gazetesi davasının da yeniden yerel mahkemede başlayacağını belirtti.

'HANİ ELEŞTİRİ VE HABER SUÇ DEĞİLDİ'

Siyasi iktidarın aldığı kararla ekonomik krizle ilgili tespitler yapan, sorunların nasıl çözüleceğine işaret eden gazeteciler, yazarlar hakkında soruşturmalar ve yargılamalar başlatıldığını da hatırlatan Çakırözer, hükümetin sorunları çözmek yerine gazetecileri ve yazarları hedef aldığını söyledi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu suç duyurusunda bulundu, ‘kriz var’ diyen gazeteciler hakkında dava açıldı, yargılama devam ediyor. Yetmedi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomideki kötü gidişatı yazan, değerlendiren uzmanları terörizm ile bir tuttu. Yine yetmedi, ekonomiye yönelik olumsuz eleştirilere para cezası verilmesine yönelik düzenleme yapılacağını öğrendik. Yargı Reformunun açıklandığı günden itibaren söyledik. Haber verme, eleştirme sınırlarını kimin aşıp aşmadığını kim belirleyecek, diye sorduk. Şimdi eleştiriyi cezalandırmak için yeni düzenlemelere hazırlanılıyor. Sorunları çözmek hedeflenmiyor, yine gazeteciler yazarlar hedef alınıyor. Hani haber ve eleştiri suç değildi."

'1 AYLIKYARGI REFORMU ÖZGÜRLÜK GETİRMEDİ'

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yargı paketinin kabul edilmesinin ardından değerlendirdiği bir aylık tabloyu, "1 aylık yargı reformu özgürlük getirmedi. ‘Bundan sonra haber yapmak suç olmayacak’ dediler, biz de ‘Yargıda zihniyet değişmeden hiçbir şey değişmez’ dedik. Savcılar ve hakimlerin haberleri, eleştirileri otomatik olarak suçlama alışkanlıkları var. Devlet kurumlarının, kuruluşlarının, bakanlıkların sorunları çözmek yerine, sorunlara işaret edenleri cezalandırma alışkanlıkları var. Bu alışkanlıktan vazgeçilmeden yargıda yapılacak hiçbir reform haber ve eleştir0iyi özgürleştirmeyecek" ifadeleriyle eleştirdi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar