Dilek feneri uçuran avukatlara iddianame hazırlandı

Dilek feneri uçuran avukatlara iddianame hazırlandı
Açlık grevindeki meslektaşlarının durumuna dikkat çekmek için dilek feneri uçuran 7 avukat hakkında iddianame hazırlandı.

İstanbul’da açlık grevindeki tutuklu avukatlara destek için şubat ayında Beşiktaş’ta dilek feneri uçurmak isteyen 7 avukat hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede 7 avukat hakkında, ‘görevi yaptırmamak için direnme, kanuna aykırı toplanma ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçlamaları yöneltiliyor.

SUÇ UNSURU: SLOGANLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı avukat Ayşegül Çağatay, Barzan Demirhan, Canan Gözcü, Gökmen Yeşil, Oğuzhan Topalkara, Seda Şaraldı ve Yaprak Türkmen hakkında hazırladığı iddianameyi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, cezaevinde açlık grevine başlayan meslektaşlarının durumuna dikkat çekmek için 22 Şubat tarihinde Beşiktaş’ta dilek fenerleri uçurmaya çalıştı. Gözaltına alınan 7 avukat adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınmaları sırasında avukatlardan Yaprak Türkmen’in gözündeki morluk ve şişlik oluşurken aynı şekilde avukat Gökmen Yeşil’in de yüzünde yaralanma meydana geldi.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre savcılık hazırladığı iddianamede suç unsuru olarak şu ifadeleri ekledi: "Şüpheliler, polis merkezine girişte ve koridorda ‘Faşizme karşı omuz omuza, insanlık onuru işkenceyi yenecek’ sloganlar atarak örgütsel tavır gösterdi…" Ayrıca savcılık iddianamesinde 7 avukat gözaltına alınırken gözaltı otobüsünde slogan atmayı sürdürdükleri iddia edilerek şu ifadeler yer aldı: "Kamera cihazının şarjının bitmesinden dolayı gözaltındaki bu ifadeler kayıt altına alınamamış, cep telefonu ile kayıt altına alınmaya çalışıldığı sırada bu sloganları sonlandırmışlardır."

‘SUÇ KANAATİ OLUŞTURMAK İÇİN HAZIRLANMIŞ ÇORBA BİR METİN’

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, hazırlanan iddianameye tepki göstererek, "Öncelikle savcılığın kolluk kuvveti üzerindeki sömürüsü son bulmalı, polis tarafından hazırlanan iddianameler nedeniyle savcılara maaş ödenmesinden vazgeçilmelidir" dedi. Yeşil, polis tutanaklarından iddianame hazırlanamayacağını söyleyerek şöyle devam etti:

"Zira burada savcılıkça yürütülen bir soruşturma sonucunda hazırlanmış bir iddianame değil polisin hazırladığı tutanakların iddianame adıyla karşımıza çıktığını görüyoruz. Ortada bir eylem yok, dilek feneri uçurma niyeti eyleme, eylem örgüt faaliyetine bağlanmış, oradan da anayasal düzeni yıkma amacı açık edilmiş güya… Bu bir iddianame değil mahkemede suç kanaati oluşturmak için hazırlanmış çorba bir metin."

‘KAMERALARIN ŞARJI BİTMEDİ…’

Gözaltı aracında yaşananlara ilişkin iddianamede yer alanların doğru olmadığını belirten Yeşil, yaşananları şöyle anlattı: "Bir noktanın altını çizeyim. ‘Kameraların şarjı bittiği için çekim yapılamadı’ denilen yer yalandır. Kameraların şarjı bitmedi.. Ellerimiz arkadan kelepçeli iken bizi uzun süre darp ettiler. Bu sırada amirleri kameraların kapatın, şarjı bitti şeklinde tutanağa yazın şeklinde talimat vardı."

Öne Çıkanlar