Disko 5 No'lu – Şermola Performans Köln'de sahleniyor

Disko 5 No'lu – Şermola Performans Köln'de sahleniyor
Mîrza Metîn'in yazıp, yönettiği Diyarbakır 5 No’lu cezaevi üzerine bir deneme, bir vahşet anlatısı olarak tanımladığı oyunu 18-19 Mayıs'ta Almanya'nın Köln kentinde sahnelenecek.

ARTI GERÇEK- "Disko" (Disiplin koğuşu), Türkiye’de bilindiği üzere askeri bir işkencehânedir. "5No’lu" ise bu işkencehanenin bir halka karşı soykırım düzeyinde deneme tahtasıdır. Bir örümcek, bir sinek, bir fare, bir köpek, bir gardiyan ve bir mahkûm tek vücutta dile geliyorlar. Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan insanlık dışı bir vahşeti anlatıyorlar.



Oyun metni "Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi" ile ilgili yazılmış anı, araştırma, belgesel çalışması ve görüşmeler kaynak alınarak yazılmış kurmaca bir metinden oluşuyor. 60 dakikalık performans, reji ve oyunculuk denemeleri, sade dekoru, ışığı ve konusuyla seyirci üzerinde çok sert bir etki yaratıyor.

Bir Şermola Performans yapımı olan oyun 8 yıldır sahnede, 220 gösteri yaptı, bir çok ödüle layık görüldü ve bir çok festival ve turneye davet edildi.

ŞERMOLA PERFORMANS

Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu tarafından 2008 yılında kuruldu. Çoğunlukla Kürtçe oyunlar yapan ve merkezi İstanbul’da bulunan bir tiyatronun bir de Almanya ofisi bir yıl önce Mirza Metin tarafından Köln’de kuruldu.

Kürtçe oynanan oyun Türkçe ve Almanca üst yazılıdır.

Gösterim tarihi:

18 Mayıs 2019, Saat 20:00

19 Mayıs 2019, Saat 18:00

Yer: Urania Theater Ehrenfeld/Köln (Eski Arkadaş Tiyatrosu)

Yazan/Oynayan: Mîrza Metîn
Yöneten: BerfînZenderlîoğlu
Sahne Tasarımı: Metîn Çelik
Işık Tasarımı: Alev Topal
Müzik: Nizamettin Ariç
Vîdeo: PiaRönicke& Zeynel Abidin Kızılyaprak
Efekt: Alan Ciwan, Adar Baran Değer
Wêne/Fotoğraf: Nazım Serhat Fırat
 

Öne Çıkanlar