Diyarbakır'da protestolar 23'üncü gününde: Kayyımların katıldığı toplantıya bir itiraz gelmeliydi

Diyarbakır'da protestolar 23'üncü gününde: Kayyımların katıldığı toplantıya bir itiraz gelmeliydi
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Adnan Selçuk Mızraklı, Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacak toplantı hakkında konuştu. Toplantıya katılacak başkanlara çağrısı vardı

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının ardından başlayan protesto eylemleri 23'üncü günü geride bıraktı. Diyarbakır'daki eylemlerin adresi Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında bulunan Lise Caddesiydi.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Kayım karşıtı eylem saat 11.00’da başladı. Her gün eylem için belirlenen saatte alana gelişler başladı. Eyleme HDP milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu ve emek örgütleri temsilcileri,  belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Büyükşehir belediye meclis üyeleri ve DİSK Genel İş Diyarbakır şubeleri üyeleri, eylem alanına 'İrademe Dokunma' yazısının yer aldığı pankartla yürüdü. Belediye meclis üyeleri ellerinde kurum kimlikleri ile oturma eylemine katıldı.  Kitle ardından oturma eylemine geçti. Yurttaşlar sık sık kayyım karşıyı slogan attı. Eylem zılgıt, stran, ezgi ve sloganlarla devam etti.

"DEMOKRASİ DARBE ALMIŞKEN TOPLANTI YAPMAK MANİDARDIR"

Diyarbakır başta olmak üzere belediyelerine kayyım atanan Mardin ve Van’da eylemler sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 büyükşehir belediye başkanını ile yarın Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya gelecek.  Bu toplantıya CHP’li belediye başkanları da katılacak.  İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin seçilmiş eş başkanı Adnan Selçuk Mızraklı,   toplantıyı Artı Gerçek’e değerlendirdi. Bu toplantının 3 Büyükşehir’in belediyelerine kayyım atanmasından sonra gerçekleştirildiğini hatırlatan Mızraklı, şunları söyledi: "Adeta bir demokrasi darbesi yaşanmış. Zevahir’i kurtarmak için,  bu durumu gölgelemek için, bu yaşanan duruş (kayyım ataması) sanki hiç olmamışçasına böyle bir toplantının gerçekleşiyor olması oldukça manidardır.

"BELEDİYE ABŞKANLARININ İTİRAZ OLMALIYDI"

Şu anda 3 büyükşehirde, Diyarbakır’da, Mardin’de ve Van’da seçilmiş iradeyi temsil etmeyen kayyımlar olacak. Bu kayyımların katıldığı yere ilişkin bir itiraz gelmeliydi. Ben böyle bir süreçte, başta muhalif belediye başkanlarından olmak üzere,  demokrasi vicdanına sahip kesimlerden bunu beklerdim. Şüphesiz ki (toplantıya) gidebilirler. Benim onlara gitmeme yönünde bir çağrı yapma hükmüm yoktur. Ama demokratik terbiye gereği, bizim orada olmayışımızın nasıl bir eksiklik olduğuna parantez açan, buna itirazını ifade eden bir söylem kurmalıydılar.  Yani bu bir demokratik ahlaki normdur, demokratik vicdani normdur, ama aynı zamanda demokrasi değerleri açısından önemeli bir normdur.  Böyle bir iklimde yapılan buluşmada, bu duruma parantez açmaksızın, bu duruma işaret etmeksizin ‘kuzu, kuzu’ gidişin çokta toplumsal vicdanı, kamuoyunda biriken bu itirazı karşılamayan bir yerden gidiş olacağı gerçeğini herkesin görmesi gerekir."

"HDP’YE OY VERMEYENLERDE KAYYIMA KARŞI"

Saat 13.00’a kadar süren oturma eyleminin ardından kitlesel basın açıklaması yapıldı. 23 gündür kayyımlara karşı mücadele edildiğini ifade eden HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, HDP’ye oy vermemiş kesimlerin de kayyımlardan rahatsız olduğunu söyledi. Kayyım karşıtı eylemler artınca  HDP üzerinde çeşitli kirli oyunların sahnelendiğini belirten Ceylan, parti binaları önünde devam eden eylemleri hatırlattı. Ailelerden rahatsız olmadıklarını ifade eden Ceylan, bu sorunun ancak tüm siyasi partilerin ortak çözebileceğini kaydetti. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ise, kayyımlara müsaade etmeyeceklerini, eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

ANADİL ÇAĞRSI

Kürdistani Partiler adına konuşan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, konuşmasına ana dilin öneminde değindi. Yeni eğitim-öğretim yılında milyonlarca Kürt çocuğunun kendi anadilini konuşamadığını ifade eden Çiftyürek, hayatın her alanında Kürtçe konuşarak Kürt diline ve kültürüne sahip çıkılması çağrısı yaptı. HDP il binası önünde devam eyleme de değinen Çiftyürek, "HDP gençleri dağa gönderiyor" iddiasının yalan olduğunu söyledi.

GÖZALTILARA TEPKİ

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise, son günlerde yaşanan gözaltılar hakkında konuştu. Sabah saatlerinde gözaltı operasyonları ile uyandıklarını ifade eden Taşkıran, iktidarın baskıları karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi. İktidarın kadın düşmanı politikalar yürüttüğünü ifade eden Taşkıray, "Kadın siyasetçilerin tutuklanmasına, kadınların taciz edilmesine, kadın kıyımına devam ediliyor. Kadınlar olarak bu politikaların karşısında durmaya devam ediyoruz" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi.

 

Öne Çıkanlar