Dolar 5.73 seviyesinde, piyasa PPK'ya kadar temkinli

Dolar 5.73 seviyesinde, piyasa PPK'ya kadar temkinli
Piyasalar TCMB Başkanı Çetinkaya’nın görevden alınması sonrası haftaya sert satışla başladı. Dolar 5.73'lerde, yeni Başkan Uysal'ın mesajları ve S-400'lerin teslimi izleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden almasının ardından nasıl tepki vereceği merakla beklenen piyasalarda, TL varlıklardaki satış sınırlı kaldı. Dün sabah saatlerinde verilen tepkilerden sonra denge arayışına girildi. Asya seansında 5,82 seviyesini gören ve sabah saatlerinde 5,78 seviyelerde olan kur, 5.72’de dengelendi.

Bazı bankacılar, kamu bankalarının bazı bankacılar da vatandaşın satış tarafında olduğunu söylerken, bankacılara göre artık ‘agresif’ faiz indirimi beklenen 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar piyasa temkinli gidecek.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın haftasonu görevden alınmasının ardından yükselen dolar/TL 5.70'li seviyelerde dengelenmeye çalışırken, yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın olası mesajlarını bekleyen piyasalar S-400'lerin teslim tarihinin yaklaştığı bir ortamda bir yandan da ABD ile ilişkilerin seyrini izliyor.

FAİZ İNDİRİMİ NASIL OLACAK?

Öte yandan, Hazine bugün gerçekleştireceği ihalelerle temmuz ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 9 Ekim 2019 itfalı üç ay vadeli Hazine bonosu ilk kez, 21 Nisan 2021 vadeli iki yıllık gösterge tahvil ile 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıllık değişken faizli tahvil yeniden ihraç edilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda Çetinkaya'yı görevden almasının ardından bağımsızlık endişelerinin artmasıyla dün satıcılı seyreden TL varlıklarda, 25 Temmuz'da sınırlı yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda yön belirleyici olacak. Bu çerçevede Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen basın toplantısının önemine dikkat çekiliyor. 

G20 sonrası ABD ile ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle TL'de gözlenen değer kazancı ve küresel faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel Merkez Bankası'nın bu ay itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyor.

Ekonomistler enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması nedeniyle yüzde 24 seviyesindeki faizlerde yüksek indirimi olası görmüyordu ancak Uysal'ın faiz indirimi konusunda "agresif" olabileceği belirtiliyor.

PİYASALARIN GÖZÜ FED'DE

Yurtdışı piyasalarda gözler, Fed Başkanı Powell’ın yarın Temsilciler Meclisi'ne, perşembe de Senato'ya yapacağı yarıyıl para politikası sunumunda olacak. Ayrıca ABD’de veri tarafında ise perşembe gelecek TÜFE verisi de Fed faiz indirimi beklentileri açısından ön plana çıkacak.

İçeride perşembe günü cari denge, cuma günü ise sanayi üretimi önemli olacak. Küresel piyasalar ayrıca, Çin’de çarşamba günü gelecek enflasyon verilerini de yakından izleyecek.

MİNİMUM 300 BAZ PUAN BEKLENİYOR

25 Temmuz’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikası toplantısında sınırlı beklenen faiz indirimi beklentisi yerini ‘agresif’ olarak değiştirdi. G20 sonrası ABD ile ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle TL’de gözlenen değer kazancı ve küresel faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel TCMB’nin bu ay itibariyle faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyordu.

Fakat, yeni başkan Uysal’ın faiz indirimi konusunda "agresif" olabileceği belirtiliyor. Piyasada en 300 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Analistler, "TCMB bu seviyelerin üzerinde 400 puanlık bir indirime giderse, o işte yüklü ve hızlı indirim olur. Piyasa da bunu şüphe ve endişe ile karşılayabilir. O yüzden de piyasa 25 Temmuz’u temkinli bir şekilde bekleyecek" dedi.

HAZİNE 12,3 MİLYAR LİRA BORÇLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği 2 tahvil ihalesinde piyasaya 12 milyar 317,5 milyon lira borçlandı. Bakanlık, ilk ihalede 14 ay (434 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 20,99 ve bileşik faiz yüzde 20,60 oldu. Nominal teklifin 8 milyar 506 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 6 milyar 347 milyon lira, net satış 5 milyar 76,7 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamu kuruluşlarından gelen 800 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 5 milyar 134 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 3 milyar 850 milyon liralık satış yapıldı.

İkinci ihalede ise 5 yıl (1792 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 2,05 reel kupon ödemeli, TÜFE ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapıldı. İhalede reel basit faiz yüzde 4,13, reel bileşik faiz yüzde 4,17 olarak belirlendi. Nominal teklifin 1 milyar 82 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 710 milyon lira, net satış 720,8 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamu kuruluşlarından gelen 420 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 1 milyar 821,7 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 1 milyar 450 milyon liralık satış yapıldı. Böylece Hazine, piyasaya toplam 12 milyar 317,5 milyon lira borçlandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar