‘Dünyada suçlulara iktidarı teslim eden yapılar var’

‘Dünyada suçlulara iktidarı teslim eden yapılar var’
Uluslararası Hrant Dink Ödülleri Dünya ödülünü alan Agnes Karshiing Artı Gerçek’e konuştu: Zalimle zulme uğrayanlar arasındaki farkı görmeliyiz.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Uluslararası Hrant Dink Ödülleri 11’inci kez sahiplerini buldu. Dünya dalındaki ödül Hindistanlı Agnes Kharshiing’e verildi. Hayatını çocuk, kadın, emek ve ekoloji mücadelesine adayan, yolsuzluk ve kaçakçılıkla mücadele eden Kharshiing, Artı Gerçek’e konuştu.

Ödül gecesi konuşmasına şu sözlerle başlamıştı:

"Bana gelen davet mektubunda ‘Ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan bu idealler uğruna risk alan ezber bozan, barış dilini kullanan, bütün bunları yaparken insana mücadele etme yolunda ilham ve umut veren kişilere ‘yalnız değilsiniz’ demek istiyoruz.’ yazıyordu. Ödülü aldığım için değil ama aramızdaki bağdan dolayı ‘gelmeliyim buraya’ diye düşündüm. Hepimizin çabaları aslında birleşerek başkalarını da güçlendirecek. "

‘DÜNYADA SUÇLULARA İKTİDARI TESLİM EDEN YAPILAR VAR’

Ödül töreni ardından ilk kez Artı Gerçek'e konuştu. Soruları bu yıl açılan 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı’nda yanıtladı.

- Ödülü aldığınızda ne hissettiniz? Öncesinde Hrant Dink’i tanıyor muydunuz?

"Ödülü aldığımı öğrendiğimde aslında sorunlarımızın ne kadar aynı olduğunu fark ettim ve ödülü almak beni mutlu etti. Ve de düşündürdü, ‘sorunlarımız ne kadar aynı’ diye düşündüm. Bir arada olmamız hepimizi güçlendirecek."

Hrant Dink hakkında ödül öncesi bilgi sahibi olmadığını söyledi. Onun kimliği ve yaşamından çok etkilendiğini belirtti. Kendi mücadele alanlarını paylaştı:

"Yerelde çok sayıda insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Yolsuzluk, kaçakçılık, güçlülerin zayıflar üzerindeki baskı ve kontrolü, zayıfın sömürüye karşı korumasız durumu, yoksulluk ve gelir dağılımındaki uçurum. Ve tüm bu düzenden fayda sağlayan iktidarlar. Dünyada suçlulara iktidarı teslim eden yapılar var. Kurumsal güçler ya da iktidardaki güçler insanları yok sayıyorlar. Bu da pek çok kişinin daha fazla güç elde etme çabası olarak karşımıza çıkıyor.

Parayı elinde tutan kişilerin kontrol ettiği politikalar var. Suçlulara iktidarı teslim eden bir süreç. Benim ülkemde özellikle çocuklara çok fazla tecavüz ve taciz vakası var. Liderler kendilerini adayarak mücadele etmezse bu suçlar artacak."

‘ZALİMLE ZULMA UĞRAYANLAR ARASINDAKİ FARKI GÖRMELİYİZ’

- Mücadeleniz hep güçlülere karşıydı ve çok zorluklar yaşadınız. Nedir tüm bu zorlukları göğüslemekte motivasyonunuz?

"Somut bir motivasyon yoktu ama insan olarak diğer insanlar için mücadele etme misyonumuz olmalı. Bir sorunu bizzat bizim yaşamamız gerekmez. O sorun bizim başımıza gelmeden de sesi olmamız gerekir. Örneğin adalete erişmeyi bilmeyenler için (ki adalete erişebilmek de bir eğitim ve bilgi gerektiriyor) bu şansa sahip olmayan insanların oralarda temsil edilebilmeleri ve birilerinin onları desteklemesi ve güçlendirmesi gerekiyor. Motivasyonumu böyle tanımlayabilirim. İnsanlar size çaresizce geliyor ve failler hep çok iyi bağlantılara sahip, adaleti çarpıtıyorlar, zalimle zulme uğrayanlar arasındaki farkı görmemiz gerekiyor."

'NEDEN ÖTEKİLEŞTİRİYORUZ?'

- Hak odaklı mücadelenin birleşmesi için neler yapılabilir?

"Öncelikle düşünmemiz gereken nokta neden birbirimizin haklarını ve alanlarını gasp ediyoruz? Neden ötekileştiriyoruz? Bununla birlikte yanlış giden şeyleri protesto hakkım var. Liderlerden eşitlik talep etmeliyiz ve bunu yapıcı bir üslupla talep etmeliyiz."

Hindistanlı hak savunucusu Ödülün Türkiye dalında sahibi Nebahat Akkoç’la tanışma mutluluğunu paylaştı ve "İletişimimiz sürecek." dedi.

"Bir dünya paylaşıyoruz. Farklı kültürlerin ortak değerlerini görmek beni mutlu etti. Ortak hedeflerin başında dünyaya barış getirmek istiyoruz nefreti sonlandırmak istiyoruz." dedi.

Video: Hrant Dink Vakfı

Öne Çıkanlar