Edremit Körfezi’ndeki kirliliğin önlenmesi için 15 bin imza

Edremit Körfezi’ndeki kirliliğin önlenmesi için 15 bin imza
Edremit Çevre Platformu, Edremit Körfezi’ndeki kirliliğin önlemesi talebiyle topladığı 15 bin imzayı Balıkesir Valiliği’ne teslim etti.

ARTI GERÇEK - Edremit Körfezi’nin kirlenmesine karşı önlem alınmasını talep eden Edremit Çevre Platformu (EDÇEP), topladığı 15 bin imzayı Balıkesir Valiliği’ne teslim etti. 

Edremit Körfezi’ndeki kirlilik uzun süredir kentin gündemindeki yerini koruyor. Halk sağlığını tehdit eden kirlilik nedeniyle çok sayıda şikayet olsa da kalıcı bir çözüm bulunmuş değil. 

EDÇEP, Körfez’de yaşanan bu kirliliğe karşı "Daha Geç Olmadan Edremit Körfezini Kurtaralım" başlığıyla bir imza kampanya düzenledi. İnternet ortamında, "change.org"daki kampanyasına bin 344 kişi destek oldu. Sahillerde kurulan stantlarda toplanan imzalar ise 13 bin 812 desteğe ulaştı. Toplamda 15 bin 156 imza toplandı. 

KİRLİLİĞİN 3 NEDENİ VAR

Platform topladığı imzaları Valiliğe teslim ederek kirliliğin nedenleri ve çözümleri hakkında bir dilekçe de sundu. Dilekçede kirliliğin nedenleri ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

1-) Halen mevcut olan Biyolojik Arıtma Tesisleri’nin kapasiteleri ve kabiliyetleri yetersiz kalıyor. Kapasite rakamlarını alt alta yazarak toplamak, gerçeği yansıtmıyor. Zira bu tesisler birbiriyle entegre çalışmıyor. Yetersiz kapasite sorunu, özellikle yazın nüfusun iyice arttığı aylarda belirgin hale geliyor. Arıtma tesislerinin Körfez’in sonundaki bir alanda toplulaştırılması yerine, mahallinde çözüm anlayışına gidilmesi de kent planlaması açısından elzem.

2-) Körfez’e akan tüm dereler, mevcut durumda denize kirlilik taşıyan birer su kanalı işlevi görmektedir. Kırsal mahallelerimizin bir kısmında alt yapı sistemi yoktur, kanalizasyon en yakın dereye akıtılmaktadır. Kent merkezlerinde de, halen derelere boşalan kaçak kanalizasyon çıkışları bulunmaktadır. Zeytin işletmeleri, besi çiftlikleri ve bazı imalathaneler de, sıvı atıklarını derelere boşaltmaktadır. Derelerin denize boşaldığı yerlerde, artık deniz tabanında metrelerce katı atık bulunmaktadır. Bu nedenle derelerin kontrole alınması ve düzenlemesi çok önemli.

3-) BASKİ’ye ait arıtma tesislerinden başka, Körfez’de özel site ve otellerin işlettiği onlarca arıtma tesisi vardır. Bunlar da kapasiteleri yetmediğinde, denetimsiz olarak Körfez’e sıvı atık boşaltmakta, zaman zaman büyük şikayetlere sebep olmaktadırlar. Termal oteller ile konutlarda kullanılan jeotermal sular ise, rezervuarına geri basılmamakta, dereler vasıtasıyla denize gönderilmektedir. Bu nedenlerle, acilen ilgili tüm kamu kurumları ile yerel yönetimlerin bir araya gelerek, Körfez’in kirlenme sorununa bir çözüm bulunması gerekmektedir.

SAHİLLERİN TİCARİLEŞTİRİLMESİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Platform, sahillerin ticarileştirilmesinden vazgeçilmesini de talep ederek "Körfez’deki tüm sahillerin, giderek halkın serbestçe kullanımından uzaklaştırılması, ticarileştirilmesi de bir başka önemli sorundur. Sahillerin, yerel yönetimler tarafından gelir temin etmek için kiralanarak, özel kuruluş ve şahıslara teslim edilmesinden vazgeçilmeli; aksine kıyılara daha çok duş, tuvalet, kabin, oturma grupları vb. yapılarak, halka sağlanan imkanlar çoğaltılmalı ve serbest kullanıma açılmalıdır. Ne yazık ki, sahillerde haksız bir takım işgaller sürmektedir. Kamu görevlilerine bile silah çekebilen bu işgalcilerin, haksız tasarruf ve kullanımlarına derhal son verilmelidir" dedi. 

HERKESİN KATILDIĞI BİR ÇALIŞTAY DÜZENLENMELİ

Valiliğe sunulan dilekçede konuyla ilgili büyükşehir Belediyesi, ilgili kıyı belediyeleri, kaymakamlıklar, üniversiteler ve bilim insanları, konuya taraf olan bütün sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının katılacağı bir çalıştay düzenlenmesi de talep edilerek "bir Master Plan yapılırsa, uzlaşılan bir yol haritası doğrultusunda, yöneticiler değişse ve örneğin imalatlar 10 yıla yayılsa bile, kaynak temin edildikçe alt yapı yatırımları gerçekleştirilir. Fakat geriye kalan 40 yılda da herkes rahat eder ve kirlilik sorunu uzun vadeli olarak çözülmüş olur" ifadelerini kullandı. 

Öne Çıkanlar