Elçi’nin vurulma anını uzman ekip inceleyecek

Elçi’nin vurulma anını uzman ekip inceleyecek
Diyarbakır Barosu yurt dışından aralarında ses ve görüntü uzmanlarının da bulunduğu bir ekip oluşturdu.

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015’te basın açıklaması yaparken, silahla vurularak yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 116’ncı haftasında Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması ile anıldı.

SORUŞTURMADA İLERLEME YOK

Basın açıklamasının ardından Artı Gerçek’e konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Elçi cinayeti ile ilgili devam eden soruşturmada ilerleme sağlanamadığını söyledi. Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülemediği için faillerin ortaya çıkmadığını ifade eden Özmen, "Tahir Elçi neredeyse canlı yayında katledildi. Sokak ortasında, yüzlerce insanın bulunduğu kalabalık bir ortamda katledildi. Tahir Elçi’yi vuran failin aslında vurduğu anda, aynı gün bulunarak yargıya teslim edilmesi gerekiyordu. Gönül isterdi ki düzgün bir soruşturma yürütülsün… Ama ne yazık ki bu yapılmadı. Soruşturma dosyasında şu ana kadar bir ilerleme olmadı" dedi.

ELÇİ CİNAYETİ İÇİN YENİ BİR EKİP KURULDU

Savcılığın etkin bir soruşturma yürütememesinden dolayı Diyarbakır Barosu olarak bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Özmen, "Bildiğiniz üzere, Diyarbakır Barosu bünyesinde oluşturduğumuz bir komisyon Tahir Elçi soruşturma dosyasında çalışmasını sürdürüyor. Bu kapsamında yurtdışından oluşturduğumuz bir ekiple çalışma yürütmeye başladık. Söz konusu ekipte adli, mimari, ses ve görüntü uzmanları var. Bu ekip, failin tespiti için Tahir Elçi’nin katledildiği ana ilişkin görüntüler üzerinden ve sokağın yapısı üzerinden çalışma yapacak. Bu çalışma, aynı zamanda savcılığın yürütmüş olduğu soruşturmaya da esas dayanak teşkil edecektir. Çalışma devam ediyor" diye konuştu.

ATEŞ EDENLERİN TÜMÜ TESPİT EDİLECEK

Söz konusu ekibin olay gününe ilişkin elde edilen tüm görüntü ve ses kayıtlarını inceleyeceğini ifade eden Özmen, "Bu ekip çalışmasını, daha önce yapmış olduğumuz çalışmalar üzerinden yürütecek. Basın açıklaması yapıldığı esnada ve Tahir beyin katledildiği an ve öncesine dair sokak görüntülerinin tamamı üzerinde inceleme yapılacak. Tahir beyin vurulduğu anda sokak içerisinde veya sokağın civarında kameralar tarafından kaydedilmiş tüm ses kayıtları kronolojik olarak sıralanacak, Tahir beyin ölümüne denk gelen an tespit edilecek. Bu tam da failin tespiti noktasında bir çalışma. Eğer fail tam olarak tespit edilmese bile, Tahir beyin vurulma anına ilişkin 3-5 saniye içerisinde ateş eden tüm şahısların tespitini ortaya koyacak. Dolayısı ile Tahir beyin ölümünden evvelki 2-3 saniye içinde tespit edilen atışlar şüpheli olarak tarafımızdan dosyaya sunulacaklar" dedi.

"SİYASİ İRADE GEREKİYOR"

Elçi cinayetinin aydınlatılmamasını eleştiren Özmen, bu konuda sorumluluğun yargı ve kollukta olduğu kadar, siyasi iktidarda da olduğuna dikkat çekti. Özmen, şunları söyledi: "Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç var. Diyarbakır Baro Başkanı iken katledilen Tahir Elçi’nin faillerinin ve arkasındaki karanlık odakların bulunması bir soruşturma savcısının veya bir emniyet mensubunun tek başına yapabileceği bir iş değil. Çok açıkça söylüyorum. Bunun için hükumetin, siyasal iktidarın çok açık ve güçlü bir iradesi gerekiyor. Devlet içerisinde Tahir Elçi soruşturma dosyasının aydınlatılması için birçok farklı birimden özel bir çalışma ekibinin kurulması gerekiyor."

 

Öne Çıkanlar