Ermenistan’da zafer Paşinyan’ın

Ermenistan’da zafer Paşinyan’ın
Paşinyan’ın partisi ‘Toplumsal Sözleşme’ öncülüğündeki ‘Benim Adımım’ ittifakı oyların yüzde 59’unu alarak birinci oldu.

Ermenistan'da ‘Kadife Devrim’ olarak anılan toplumsal olayların mimarı olarak gösterilen Nikol Paşinyan, ülke tarihindeki ilk erken seçimlerden iktidarını perşinleyerek çıktı.

2010 seçim bölgesinden 317’sinde tamamlanan sayıma göre; Paşinyan’ın partisi ‘Toplumsal Sözleşme’ öncülüğündeki ‘Benim Adımım’ ittifakı oyların yüzde 59’unu alarak birinci oldu. 

Paşinyan, liderlik ettiği gösterilerle Serj Sarkisyan’ı istifaya zorlayarak mayıs ayında başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Ardından Sarkisyan’ın Cumhuriyetçi Partisi’nin çoğunluğu elinde bulundurduğu Parlamento’da ağırlığını artırmak için erken seçim kararı aldırmıştı.

CUMHURİYETÇİLER ÇÖKTÜ

Son seçimlerde yüzde 49’la iktidar olan Cumhuriyetçi Parti ise oyların yalnızca yüzde 2’sini alarak parlamentoya girmeyi (baraj yüzde 5) başaramadı. Gayriresmi sonuçlara göre; seçimin ikincisi yüzde 10.5 ile merkez sağdaki Müreffeh Ermenistan Partisi oldu. 

Üçüncü sıra ise milliyetçi Taşnaklar ile Aydınlık Ermenistan ittifakı arasında yüzde 6’lık bantta gidip geliyordu. Seçime gölge düşüren ise katılım oranıydı. Kayıtlı 2 milyon 592 bin seçmenden sadece 1 milyon 260’ı (yüzde 48.6) sandığa gitti. Seçimlerin ardından Erivan’ın Türkiye politikasında bir değişiklik beklenmiyor.  (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar