Fed'in faiz artırmasına Trump'dan yeni eleştiri

Fed'in faiz artırmasına Trump'dan yeni eleştiri
Trump, yine Fed'i hedef alan açıklamalar yaptı, Reuters'e verdiği bir röportajda Fed Başkanı Powell'dan 'çok hoşnut olmadığını' söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD açısından bir tabu olan Fed'le (ABD Merkez Bankası) ilgili yorum, eleştiri, müdahalede bulunmama geleneğini bozmaya devam ediyor.

Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir kez daha Fed'in faiz artırımına karşı çıktı, Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik eleştirilerini de sürdürdü. Trump, Reuters'e verdiği bir röportajda, Powell'dan çok hoşnut olmadığını, Fed'den daha fazla destek istediğini belirtti. 

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarını yükseltmesinin kendisini sevindirmediğini belirten Trump, Çin ve Avrupa Birliğini'de kendi para birimlerini manipüle etmekle suçladı.

KENDİ ATADIĞI BAŞKAN'DAN MEMNUN DEĞİL

Reuters'e konuşan Trump, Fed'in daha fazla uyum sağlaması gerektiğini söylerken, geçen yıl Fed'in başına atadığı Powell'dan da, "Faiz oranlarını yükseltmesi beni sevindirmedi, hayır, sevinçli değilim" diye söz etti.

AÇIKLAMASIYLA BORSA VE DOLAR SARSILDI

ABD'de ekonomik istikrarın kaidesi sayılan Fed'in bağımsızlığına bugüne dek ABD Başkanı'nın müdahale ettiği pek görülmediğinden Trump'ın açıklamasının ardından borsada sert düşüş yaşandı. Bu yıl iki kez faiz yükselten Fed'in gelecek ay yine faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

DESTEK ALAMIYORUM

Diğer ülkelerin zorlu uluslararası ticaret görüşmelerinde kendi merkez bankalarının hamlelerinden istifade ettiğini ama ABD'nin Fed'den destek alamadığından da yakınan Trump, "Diğer ülkelerle çok güçlü kuvvetli şekilde müzakereler yürütüyoruz. Kazanacağız. Ama böylesi bir dönemde Fed bana yardımcı olmalıydı. Diğer ülkeler bu türden durumlara uyum sağladı" dedi.

SOR BANA PİŞMAN MIYIM

"Bence Çin kendi para birimini manipüle ediyor, euro da manipüle edilmekte" diye devam eden Trump, Fed'in bağımsızlığına inanıp inanmadığı sorusunu, "Ben Fed'in ülke için iyi olanı yapmaya çalıştığına inanıyorum" şeklinde yanıtladı.

Powell'la ilgili de, "Onu tercih ettiğim için mutlu muyum? Yedi yıl içinde size haber vereceğim" diye ekledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar