Fındık önergesi muhalefet Meclis'e gelmediği için reddedildi

Fındık önergesi muhalefet Meclis'e gelmediği için reddedildi
Fındık üreticilerinin sorunlarıyla ilgili verilen araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi. Çiğdem Toker, yasanın 20 muhalefet milletvekilinin eksikliği nedeniyle reddedildiğini yazdı.

Fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması için tüm muhalefet partilerinin birleştiği önerge, oturumda yeterli sayıda muhalefet vekili olmadığı için reddedildi. Sözcü yazarı Çiğdem Toker, "TBMM'nin işlevsizleştirilmiş olmasını herkes eleştirebilir. Ama milletvekillerinin bizlerden farkı, yakınmak yerine koşulları zorlamak olmalı. Neredeydi o 20 kişi" diye tepki gösterdi

Fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması ve çözülmesi için MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta'nın sunduğu, CHP, HDP ve İyi Parti'nin desteklediği önerge AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Çiğdem Toker, konuyu bugün Sözcü’de yayınlanan yazısına taşıdı.

Toker 'Fındığın kaderi' başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Haberlerde gördünüz muhtemelen. MHP Grup Başkanvekilşi Erhan Usta’nın verdiği önerge TBMM’de reddediliyor. Sürpriz bunun neresinde demeyin. Sürpriz olan ret kararı değil. Muhalefet partilerince verilen bütün araştırma önergelerinin reddi, bu dönemin 'mutlak kaderi'ne dönüşmesine kimse şaşırmıyor. AKP milletvekilli olmak biraz da en yakıcı, en sarsıcı, en korkunç olayların dahi, Meclis çatısı altında araştırılmasına 'hayır' demek anlamına geliyor.

Ama sorun bu değil. Sorun pekala tersi olabilecekken, ilk kez muhalefet partilerinin tümünün bir araya geldiği bir araştırma önergesinin reddedilmesi.

Sırf, o anda Genel Kurul salonunda yeterli sayıda muhalefet partisi milletvekili olmadığı için.

Evet, AKP'nin oy deposu olan Karadeniz insanını doğrudan ilgilendiren fındık üreticisinin sorunlarının araştırılması yine AKP oylarıyla reddedildi.

Basit bir hesap yapalım yine.

ARADAKİ FARK 20 MİLLETVEKİLİ

Meclis'te AKP'nin 290, CHP’nin 144, HDP'nin 65, MHP'nin 50, İYİ Parti'nin 40 sandalyesi var. Önerinin oylaması sırasında tartışmalar çıkıyor. Ama tekrarlanan oylama sonrasında 135 kabul oyuna karşılık 155 ret oyu çıkıyor. Aradaki fark 20 milletvekili.

Yani bu araştırma önergesini veren ve destekleyen dört muhalefet partisinden beşer milletvekili daha salonda olsa. Ya da 144 sandalyesi bulunan CHP'den 21 milletvekili daha salonda o anda bulunsa, bu önergesi AKP oylarıyla reddedilemeyecek…

TBMM'nin işlevsizleştirilmiş olmasını herkes eleştirebilir. Ama milletvekillerinin bizlerden farkı, yakınmak yerine koşulları zorlamak olmalı.

Çarşamba akşamı orada muhalefetten 20 milletvekilinin daha olması bir 'ilk'i sağlayacaktı. Bu sadece emeği heba olan, darda bulunan Karadenizli fındık üreticisi için değil, herkes için anlamlı bir sonuç olacaktı…

Fındık araştırma önergesinin reddedilidği o oturum tutanağından bir alıntıyla bitirelim: Oylama bittikten hemen sonra CHP'li Özgür Özel, 'Karar yeter sayısı var mı' diye soruyor.

Oturumu yöneten başkanvekili Mithat Sancar'ın ifadesi aynen şöyle "En yüksek katılımlı oturumlardan birini yaşamaktayız, 301 milletvekilinin katıldığı bir oylama bu. Sonuçları tabii işari oylama olduğu için açıklayamıyoruz ama öneri kabul edilmemiştir."

Neredeydi o 20 kişi?"

Öne Çıkanlar