Halfeti'de neler oluyor?: İşkence iddialarıyla gündeme oturan ilçede yeni gözaltılar

Halfeti'de neler oluyor?: İşkence iddialarıyla gündeme oturan ilçede yeni gözaltılar
Evleri basılarak gözaltına alınanların emniyette işkence gördüğü iddialarıyla çalkalanan ve Meclis gündemine giren Halfeti’de yeni gözaltılar yapıldı.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde asker ile PKK’li oldukları iddia edilen kişiler arasında yaşanan çatışmanın ardından 19 kişinin gözaltına alındığı Koçhisar Mahallesi’nden 4 kişi daha gözaltına alındı.

Halfeti’deki çatışmanın ardından evlerine baskın yapılarak gözaltına alınanların götürüldükleri TEM Şube’de işkenceye maruz kaldığı basına yansımış, gözaltına alınan 10 kişi bugün adliyeye çıkarılmıştı.

YENİ EV BASKINLARI

Daha önce de baskın yapılan Koçhisar Mahallesi’nde sabaha karşı yapılan ev baskınlarında 4 kişi daha gözaltına alındı. MA’nın aktardığı habere göre jandarmanın gerçekleştirdiği baskınlarda kapıları kırılarak gözaltına alınan Mahmut Pehlivan, Vakas Kılıç, Abdullah Polat ve Besravi Atmaca’nın Urfa TEM Şubeye götürüldüğü bildirildi.

HALFETİ’DE NELER OLUYOR?

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta düzenlenen operasyonda özel harekat polisi olan bir 1 komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, 2 polis de yaralanmıştı.

Çatışma yaşandığı belirtilen ev ateşe verilmiş, daha sonra evlere yapılan baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlara emniyette işkence yapıldığı ve birçok kişinin bedeninde kırıklar oluştuğu gündeme oturmuştu. Gözaltına alınanların emniyetteki bitkin ve giysilerinde kan izlerinin olduğu görüntüler de basına yansımıştı.

İlk baskınlarda gözaltına alınan bazı yurttaşlar, çıkarıldıkları mahkemede emniyette verdikleri ifadelerin işkence altında alındığını söyledi. Gözaltında işkenceye maruz kaldığını söyleyen Ruken Deniz, "Emniyette bana işkence ettiler, elektrik verdiler, başımı yere vurdular. Elimi ve ayağımı hissetmiyorum, kaburgalarım ağrıyor, birkaç gündür işkence görüyorum" demiş, ayrıca emniyette cinsel saldırıya da maruz kaldığını iddia etmişti.

Halfeti’deki işkence iddiaları üzerine bölge baroları, "İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimlerde bulunacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" açıklaması yapmıştı.

HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş da, bugün Halfeti'deki işkence iddialarına ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi.  

Milletvekili Erdoğmuş, gözaltındaki işkence iddialarının aydınlatılması ve bu suça iştirak eden kamu görevlilerinin adaletin önünde hesap vermesi, toplumda "işkenceye müsamaha edilemez" duygusunun hâkim olması için Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Artı Gerçek’e verdiği röportajda gözaltında işkence görenlerle ilgili "içinde bulundukları korku durumundan dolayı tutanak altına imza atmayacaklarını beyan ettiler" demişti.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar