Hazine’nin zor haftası: İki günde dört ihale

Hazine’nin zor haftası: İki günde dört ihale
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu hafta dört ihale düzenlenerek 11.4 milyar lira civarında iç borç yeniden finanse edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün 12 ay (334 Gün) vadeli, 10 Haziran 2020 itfalı kuponsuz devlet tahvili ilk ihraç edecek. Aynı gün 5 yıl (1.820 Gün) vadeli, 5 Haziran 2024 itfalı TÜFE'ye endeksli tahvil de piyasaya ilk kez sunulacak.

11 Haziran salı günü 2 yıl (679 Gün) vadeli, 21 Nisan 2021 itfalı sabit kuponlu tahvil ve 6 yıl (2.247 Gün) vadeli, 6 Ağustos 2025 itfalı değişken faizli tahvil yeniden ihraç edilecek.

İki günde düzenlenecek 4 ihanin de valörü 12 Haziran 2019 olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın haziran ayında 9 milyar 41 milyon TL piyasaya ve 2 milyar 377 milyon TL kamuya olmak üzere 11 milyar 418 milyon TL iç borç servisi bulunuyor.

Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyerek 11 milyar TL civarında iç borcu yeniden finanse edecek. paraanaliz.com sitesinde yer alan değerlendirmeye göre, bütçede saplamalar göz önüne alındığında nisan-haziran iç borçlanma programına ne kadar sadık kalınacağı belirsiz. Ancak, mayıs nakit bütçe açıklandıktan sonra durum netleşecek.

Haberde yer alan ifadeler şu şekilde:

"Normalde 11 milyar lira oldukça düşük bir meblağ.  Faizler de carry trade yapan yabancı kurumları cezbedecek kadar yüksek.  Fakat, ihaleler İstanbul seçimi öncesi ve ABD’yle S-400 gerginliğinin Savunma Bakanı Patrick Shanahan’ın Gen Hulusi Akar’a yazdığı tehdit dolu mektubun ardından zirveye tırmandığı bir döneme denk geliyor.

Yabancılar bu ortamda daha yüksek faiz isteyebilir veya itfa edip pazardan çıkabilir. Teyit edemediğimiz Reuters haberine göre, bayram öncesi Hazine yetkilileri, büyük bankalarla toplanarak daha fazla DİBS satın almalarını rica etti. Bankalar da 10 yıllık (değişken faizli) DİBS ihracı istedi. Bu ayki ihale takviminde yine 10 yıl vadeli kağıt yok, fakat 5 ve 6  yıllık TÜFEX de yerli bankalara cazip gelebilir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar