HDP Eş Genel Başkanı Temelli’ye ‘mükerrer’ fezleke

HDP Eş Genel Başkanı Temelli’ye ‘mükerrer’ fezleke
Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın ‘mükerrer’ olarak aynı soruşturmadan tutuklanmalarının ardından bu kez de Sezai Temelli hakkında ‘mükerrer’ fezleke hazırlandı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Yeni yasama yılı açılır açılmaz Meclis’e yeni fezlekeler geldi. TBMM Başkanlığı’na 2 Ekim’de sunulan 44 fezlekeden 40’ı HDP milletvekillerine ait. 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkında ise 3 fezleke bulunuyor. Fezlekeler Temelli’nin 3 ayrı etkinlikte yaptığı konuşmalarla ilgili. Ancak iki fezlekeye konu edilen konuşmalarla ilgili daha önce de fezleke hazırlanmıştı. Daha önceki fezlekelerde Temelli’ye ‘örgüt propagandası’ suçlaması yöneltilmişti. Yeni fezlekelerden, savcıların bu konuşmalarda TCK 301. Maddeden de ‘suç’ unsuru bulduğu anlaşılıyor. 

‘ÖRGÜT PROPAGANDASI’ YETMEDİ, TCK 301’DEN DE SUÇLANDI!

Fezlekelerden birisi Temelli’nin, 4 Eylül 2018 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen Demokratik Siyaset ve Yerel Yönetimler Konferansı’ndaki konuşmasıyla ilgili. 

Bu konuşmadan ötürü Temelli hakkında daha önce TMK 7/2. Maddesi gereğince ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla fezleke hazırlanmıştı. 

Meclis’e sunulan son fezleke ise aynı konuşmadan dolayı "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" yani TCK 301. Maddeden hazırlandı. 

Temelli hakkındaki ikinci fezleke, 30 Kasım 2018 tarihinde partisinin Bodrum İlçe Örgütü’nün düzenlediği halk buluşmasındaki konuşmasıyla ilgili. 

Fezlekede, Temelli’nin "...güzel ülkem, güzel insanlarım, sevgili halkım acılar içinde. Çünkü böyle zorba bir iktidarın zulmü altında. Tecrit bütün Türkiye’dedir" şeklindeki sözlerinden dolayı TCK 301. Maddeden işlem yapılması ve dokunulmazlığının kaldırılması istendi. 

Temelli’nin aynı konuşmasıyla ilgili Meclis’te ‘örgüt propagandası’ suçlamasından da ayrı bir fezleke bulunuyor. 

LEYLA GÜVEN’E DESTEK AÇIKLAMASI FEZLEKE KONUSU

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkındaki üçüncü fezleke ise açlık grevleriyle ilgili. 

Temelli, 20 Şubat 2019 tarihinde açlık grevinde olan Leyla Güven’i ziyaret etmiş, sonrasında Güven’in sağlık durumu ve tecride ilişkin bir açıklama yapmıştı. 
Bu konuşması "örgüt propagandası" kapsamında görülen Temelli’nin dokunulmazlığının kaldırılması istendi. 
 

Öne Çıkanlar