HDP Van’da 14-0 yapma hedefinde

HDP Van’da 14-0 yapma hedefinde
Van’da sadece HDP seçmeni değil, AKP’ye oy veren seçmen de kayyım politikasından rahatsız. Kürtler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye yönelik söylemlerine tepkili.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Kürt kentlerine yaptığımız seçim gezimiz sürüyor. Hakkâri ve Dersim’in ardından Van’dayız. Bölgenin önemli kentlerinden olan Van Büyükşehir Belediyesi DBP’deydi. 17 Kasım 2016’da belediyeye kayyım atanmasının ardından tutuklanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’ya iki ayrı davadan toplam 17 yıl hapis cezası verildi. Belediye Eşbaşkanı tutuklu olan Van Büyükşehir Belediyesini kayyım yönetiyor.

VAN’DA 12 BELEDİYE DBP’DE, 2 BELEDİYE AKP’DE

Van HDP’nin güçlü olduğu büyükşehirlerinden biri. Toplam 13 ilçesi olan Van’ın Büyükşehir Belediyesi dahil, Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray belediyeleri DBP’de. Tuşba ve Gevaş ilçeleri ise AKP’de. DBP’de olan tüm belediyeleri şu an kayyımlar yönetiyor.

HDP 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde Van’da Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı’yı eşbaşkan adayı gösterdi.

AKP’nin adayı ise tutuklu olan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya aleyhinde ifade veren Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva. Takva, Mülkiye Müfettişlerine verdiği ifadede, belediyenin Kobani eylemleri sıralarında hiçbir müdahale etmediğini, itfaiye, temizlik ve ulaşım hizmeti vermediğini iddia etmişti. Daha sonra mahkemede dinlenen Takva, müfettişlerin hazırladığı ifade tutanağını okumadan imzaladığını iddia etmişti. Kaya’nın avukatları bunun üzerine Takva hakkında ‘Yalan tanıklıktan’ dolayı suç duyurusunda bulunmuştu. Saadet Partisinin adayı Refah Partisin’de 1989'da Van Belediye Başkanı, 1999 seçimlerinde ise Fazilet Partisinden Milletvekili seçilen Fethullah Erbaş.

VANLILAR KAYYIM POLİTİKASINA VE HDP’YE YÖNELİK SÖYLEMLERE TEPKİLİ

Belediyesi kayyımla yönetilen Van, 23 Ekim 2011’de büyük bir deprem yaşadı. Depremin yaralarının hala sarılmadığı kentin ciddi sorunlar var. Çarpık kentleşme, çevre, trafik, işsizlik ve yoksulluk sorunların başında geliyor. Ancak kentte konuştuğumuz yurttaşların dile getirdiği ilk sorun Kayyım ve iktidarın HDP’ye yönelik söylemleri. HDP’nin ötekileştirilmesi, iktidar tarafından ‘Terörist’ diye tanımlanması tepkilere neden oluyor.

"İMAMLAR FAİZİN HARAM OLDUĞUNU ANLATAMIYOR"

Van’da iktidarın HDP’ye yönelik söylemleri tepkilerin başında geliyordu. Kimisi mikrofona konuşmak istiyordu, kimisi ise memur olduğunu ifade ederek, sadece dert yanıyordu. İktidarın politikalarından rahatsız olduğunu ifade edenler sadece HDP’li seçmen yoktu.

Kent merkezinde Artı TV’den Bahar Kılıçgedik ve Memet Erol ile birlikte halkla söyleşi yaparken, Artı TV mikrofonunu gören bir imam yanımıza yaklaştı. "Evde Artı TV’den başka kanal izlemiyorum. Akşama kadar izlesem bıkmam" ifadeleri ile söze başlayan imam, şunları söyledi: "Ben din görevlisiyim ama camide dini anlatamıyorum. Elimize veriyorlar hutbeyi okumak zorundayız. KESK’e bağlı DİVES’e (Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası) üye 45 imamı ihraç ettiler. İnsanların ekmeği ile oynuyorlar."

"HAC PARALARINI FAİZE YATIRIYORLAR"

İmamın anlattıkları sadece bunlarla sınırlı değildi. Hükümetin politikalarından Diyanetin işleyişine kadar birçok uygulamaya tepkiliydi. İmamların ancak hükümetin politikalarına göre dini anlatabildiğini ifade eden imam, "İnsanlar hacca gitmek için para yatırıyor. O parayı 6 ay önceden alıp faizlerde işletiliyor. Bu haramdır. Ama faizin haram olduğuna ilişkin fetva verdirtmiyorlar. Sadece siyaset anlattırıyor" dedi. 

"ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENİYOR, MUHTARLAR TEHDİT EDİLİYOR"

Belediyeyi geri alma hedefinde olan HDP kentteki çalışmalarını sürdürüyor. HDP’nin seçim bürosu açılışları ise miting havasında geçiyor. Kentte hummalı bir şekilde seçim çalışması yapan HDP Van Belediye Eşbaşkan adayı Bedia Özgökçe Ertan, Artı Gerçek’e konuştu.  Ertan, kendilerine yönelik baskıları "Adil olmayan bir seçim yarışı sürdürüyoruz" sözleri ile tanımladı.  İl ve ilçe örgütlerinin seçim çalışmasının polis tarafından engellendiğini ifade eden Ertan, muhtarların çağrılıp tehdit edildiğini söyledi.

"SADECE BELEDİYE EŞBAŞKANLARI TUTUKLANMADI, MECLİSLER FESHEDİLDİ"

Kayyım politikasına da değinen Ertan, kayyımın halkın kimliğine, iradesine, seçme ve seçilme hakkında yapılmış bir darbe olarak nitelendirdi. Kayyım sisteminin belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve tutuklanmasının ötesinde bir anlam taşıdığını vurguladı.

Kayyım atanmasının ardından belediye meclislerinin feshedildiğini anlatan Ertan, kayyım politikası ve icraatlarına ilişkin şunları söyledi: "Sadece bizim meclis üyelerimiz değil, AKP’li belediye meclis üyeleri de görev yapamaz hale geldi. Hem bütçe yapma hakkı, hem de diğer kente dair bütün hakların sorulamadığı, hesabının da verilmediği bir süreci yaşadık.  Devlet memuru olan kayyım gelir gelmez AKP’li il başkanı gibi, AKP’li biri gibi davranması, devlet imkanlarını kullanarak bir partinin tarafını tutması halkın nazarında ciddi bir meşruiyet sorunu yarattı. Herkes bu hissiyat içerisinde. Bizim irademize, seçme ve seçilme hakkımıza yönelik bir saldırı olduğunu değerlendiriyor. O anlamda kayyıma yönelik tepki de çok büyük. AKP seçmeni de buna tepkili.

"BELEDİYELERİMİZİN KAYNAKLARINI KURUTTULAR"

Bütün belediyelerimizin bütün taşınmazlarını sattığını görüyoruz. Artık taşınmazların kaldığını düşünmüyoruz. Bunların kimlere satıldığını, değerlerinin çok altında satıldığını biliyoruz. Bu bir talan zihniyeti. Belediyelerimizin kaynaklarını kurutmuşlar. Borçlanmışlar özel bankalara. Geri ödemesi de Nisan ayından sonra başlıyor. Gittiklerini, gideceklerini biliyorlar. Bu kentin her bir insanını çok ciddi borçlanma ile baş başa bırakarak gidiyorlar."

VAN’IN İMAR VE ÇEVRE SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kentin birçok sorunun olduğunu söyledi. Van’ın nüfusunun gelen misafirlerle birlikte 1 milyon 600 bini bulduğunu hatırlatan Özdek, kent merkezinde yoğun insan ve araç trafiğinin yaşandığını söyledi. Van’ın imar sorunun baştan revize edilmesini isteyen Özdek, "Van’ın imarı ve çevresinin değişmesi gerekiyor. Defalarca söylememize rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu soruna köklü bir çözüm getirememiştir. Çevre yolu sorunumuz var. Çevre yolu yapıldığı taktirde trafik sorunumuz ortadan kalkar. 10 yıldır çeşitli nedenlerle açılmayan çevre yolumuzun muhakkak açılması taraftarıyız. İranlılar Van’ı tercih ediyor. Özellikle Newroz döneminde çok yoğunluk oluyor. Bu konuda sınır kapılarına olan sorunun çözülmesi gerekiyor. Turizm konusunda yaşanan sorunların aşılması gerekiyor" dedi.

AKP’Lİ SEÇMEN KAYYIM POLİTİKASINDAN RAHATSIZ

31 Martta yapılacak olan yerel seçimlere de değinen Özdek, proje ehli olan, kente yararlı olan kişilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Van belediyesinin kayyımla yönetildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Gerekirse tekrar kayyım atarız" açıklaması yaptığını, AKP seçmeninin kayyım politikasına nasıl baktığına ilişkin soruya Özdek, "Bizler kayyımlardan ziyade, seçilmiş olan insanların bu ili yönetesini istiyoruz. Kayyımlar atama ile gelen şahıslardır. Atama ile gelenler ilin sorunları konusunda çözüm üretmede fazla etkili olmadıklarını düşünüyorum. Kayyımlar kısmen faydalı oldular ama seçilmiş olanlar kadar asla olamazlar.  AK Partili seçmen kayımın değil, seçilen insanın gelmesini istiyor. Düşünceler bu yönde. Seçilen insanlar ilde yaşanan soruna vakıf olan insandır. Seçilen insan kendini daha çok mesuliyet altında hisseder. Vaatle gelir, verdiği vaadi yerine getirmekle mükellef kılınır. Ama atama ile gelen insan hiçbir vaatle gelmemiştir, memur mantalitesi ile gelmiştir. Memur mantalitesi ile gelen kayyımda hiçbir zaman seçimle gelen bir başkan kadar verimli olmaz. Seçilmişlerden yana olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, Van ilinde yaşayan bütün insanların, Doğu Anadolu bölgesinde yaşayanlar proje ehli olanları tercih etmeli" cevabını verdi.

HÜKÜMETİN POLİTİKASI TEPKİ ÇEKİYOR

Yerel seçimlerin yaklaşması ve belediye başkan adaylarının sahaya çıkması ile birlikte kentin yapacağı tercih belirginleşmiş durumda. HDP’ye ilgi giderek artıyor. Van’da AKP’nin HDP’ye yönelik söylemlerine yönelik tepkiler ise oldukça yüksek. Bu söylemlerde sadece HDP seçmenini değil, AKP’ye oy veren Kürt seçmeni de rahatsız. Bu söylemlerin nasıl bir etki yarattığını seçim çalışmasını yürüten bir HDP çalışanı bir örnekle anlattı: "Önceki seçimlerde de çalışmalara katılmıştım. Van’ın mahallerinde kimleri olduğunu biliyorum. AKP’nin kalesi olan bölgeler var. Önceki seçimlerde oralara gittiğimizde istenmediğimizi anlıyorduk. İlk defa o bölgelere gittiğimizde ilgi ile karşılaşıyoruz. AKP’nin politikasından rahatsız olduklarını, Kürtlere yönelik o söylemleri asla kabul etmediklerini, kabul edilmeyeceğini söylüyorlar. İnanın bizi başlarının üzerine koyuyorlar."

HDP 14-0 YAPMA HEDEFİNDE

2014 yerel seçimlerinde DBP yüzde 53, AKP ise yüzde 41 oy almıştı. Bu seçime de katılan Saadet Partisi Fethullah Erbaş yüzde 1,3 oy almıştı. 24 Haziran seçimlerinde ise HDP yüzde 59,32, AKP’nin içinde bulunduğu Cumhur İttifakı ise yüzde 34,85 oy aldı. HDP 31 Martta Van’da bu defa 14-0 yapma hedefinde. Van’da Necdet Takva ile yarışan AKP’nin HDP karşısında şansı yok gibi. HDP’nin 14-0 yapıp yapamayacağı 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde anlaşılacak.

Öne Çıkanlar