İlham Ahmed: Türkiye NATO'dan çıkarsa ABD AKP'siz Türkiye'yi tercih eder

İlham Ahmed: Türkiye NATO'dan çıkarsa ABD AKP'siz Türkiye'yi tercih eder
MSD Yürütme Kurulu Eş Başkanı Ahmed, 'Eğer Türkiye NATO’dan çıkarsa Batı Bloku'ndan tamamen uzaklaşır. ABD AKP'siz Türkiye tercihine yoğunlaşır' dedi.

Ahmet NESİN


Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed Suriye'de IŞİD'in yenilgisi, uyuyan hücreler, IŞİD'lilerin yargılanması ve Türkiye'deki seçim sonuçlarının uluslararası ittifak politikalarına yansımalarını Artı Gerçek'e değerlendirdi.

IŞİD'lilerin yargılanması ve uyuyan hücrelerin temizlenmesi konusunda batı ülkelerinde 'vurdum duymazlık' olduğunu belirten Ahmed, bunun 'ciddi bir tehlike yarattığı'na dikkat çekti. 

Yerel seçimlerde ortaya çıkan tablo üzerinden Türkiye'nin önünde iki yol olduğunu vurgulayan Ahmed, Türkiye "Ya Kürtlerle yeniden barıș sürecine dönüp, demokrasi düşmanlığından vazgeçerek selametli yola girecek ya da tuttuğu yola devam ederek tufana kapılacak" dedi.

ABD'nin Türkiye’nin NATO'da kalmasından yana olduğunun altını çizen Ahmed, "Eğer Türkiye NATO’dan çıkarsa, Batı Bloku'ndan tamamen uzaklaşır. ABD AKP'siz Türkiye tercihine yoğunlaşır" tespitinde bulundu.

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;

- IŞİD yenildi desek bile uyuyan hücrelerin temizlenmesi ne kadar zaman alır? Almanya vatandaşı olanları vatandaşlıktan çıkarmayı düşünüyor, bu sizi etkiler mi?

IŞİD’lilerden pasaportlarını almak, vatandaşlıktan çıkarmak çözüm değildir. Bu ailelerin hepsi rehabiliteden geçirilmeli. Ayrıca mahkeme kurulması lazım ve daha korunaklı, güvenlikli cezaevleri yapılmalı.

Şu anda bir vurdum duymazlık var ki bu da ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca uyuyan hücrelere karșı destek gerekiyor, hem hava desteği hem de yerde destek gerek.

- Türkiye'de yapılan seçimler sonrasında ABD, Rusya ve İran'ın Erdoğan'a karşı politikası nasıl olur? 

Türkiye'deki seçimler AKP gerçeğini gözler önüne sermiştir. Türkiye'nin önünde iki yol var; ya Kürtlerle yeniden barıș sürecine dönüp, demokrasi düşmanlığından vazgeçerek selametli yola girecek -ki bu yol onu gelmekte olan tufandan korur-  ya da tuttuğu yola devam eder ve tufana kapılır.

ABD Türkiye’nin NATO'da kalmasından yanadır. Eğer Türkiye NATO’dan çıkarsa, Batı Bloku'ndan tamamen uzaklaşır. ABD AKP'siz Türkiye tercihine yoğunlaşır.

Türkiye Batı Bloku’nun kalıcı üyesidir, AKP gelir geçer. Bunun yanında Rusya Türkiye'yi kendi blokunda görmek istiyor, böyle çabası var. Fakat bana göre bu geçici bir çaba. İdlib her iki taraf açısından da önemli ve İdlib probleminin bazı sonuçları olacaktır.

Öne Çıkanlar