'IŞİD 40 ton altını ve milyonlarca doları Baghouz'dan çıkarmak istiyor'

'IŞİD 40 ton altını ve milyonlarca doları Baghouz'dan çıkarmak istiyor'
Suriyeli aktivistler IŞİD’in, üyelerini kuşatma altındaki bölgeden çıkartmak için QSD ile görüşmeler yürüttüğünü öne sürdü. Ancak QSD bunu doğrulamadı.

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Pazartesi günü IŞİD'in elinde kalan son bölge olan Baghouz kasabasına operayon başlattı. Baghouz ve civarının ele geçirilmesi IŞİD’e karşı küresel düzeyde dört yıldır devam eden operasyonların sonu anlamına gelecek. 

Amerika'nın Sesi'nin akdardığına göre, Suriyeli aktivistler IŞİD’in, üyelerini kuşatma altındaki bölgeden çıkartmak için QSD ile görüşmeler yürüttüğünü bildiriyor. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman ve doğu vilayeti Deyrizor’daki gelişmeleri takip eden bir grubun başkanı Ömer Ebu Layla, operasyonla planlananın IŞİD militanlarını Irak sınırına yakın bir bölgeye tahliye etmek olduğunu söyledi.

Yine Gözlemevi’ne göre IŞİD’in üst düzey isimleri 40 ton kadar altını ve milyonlarca dolar değerinde nakit parayı bu tahliye işlemi sırasında yanlarında taşımak istiyor.

QSD DOĞRULAMADI

IŞİD’in elindeki bölgelerdeki durumu kayıt altına alan "Ses ve Resim" örgütü ise tahliye konusunda anlaşmaya varıldığını öne sürdü.

Açıklamaya göre IŞİD liderleri, grubun bir zamanlar ya da hala elinde tuttuğu yabancı rehinelerin akıbetini açıklayacak ve bazı üst düzey savaşçılarını teslim edecek. Ancak planın bu ayrıntıları QSD tarafından doğrulanmadı. 

ABD destekli koalisyon ise IŞİD’in son kalesine yönelik yavaş ve metodolojik şekilde ilerlediklerini bildirdi. Koalisyon Sözcüsü Albay Sean Ryan operasyonun ne zaman sona ereceğiyle ilgili tarih vermek için erken olduğunu söyledi. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar