İstanbul 1 Mayıs'ı kutladı: Ana gündem kıdem tazminatı

İstanbul 1 Mayıs'ı kutladı: Ana gündem kıdem tazminatı
İstanbul Bakırköy'de bulunan Halk Pazarı'nda kutlanan 1 Mayıs işçi bayramında kıdem tazminatı işçilerin bir numaralı gündemiydi.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK- İstanbul'un Bakırköy İlçesinde bulunan Halk Pazarı bu yıl da 1 Mayıs'a ev sahipliği yaptı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) oluşturduğu İstanbul 1 Mayıs Koordinasyonu tarafından organize edilen 1 Mayıs işçi bayramı için sabah saatlerinde toplanan binlerce işçi ve emekçi üç koldan mitingin yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. 

CHP KORTEJİ KALABALIKTI

DİSK'in bulunduğu noktada CHP'nin oluşturduğu kortejin kalabalık olması dikkat çekerken, mitinge katılmak için gelen milletvekilleri ve belediye başkanları da vardı. Yürüyüş sırasında CHP'liler hep bir ağızdan çav bella şarkısını söyledi.

BİRLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI BU YIL DİSK ILE YÜRÜDÜ 

Bütün kortejlerin geçen yıla göre daha kalabalık olduğu görülürken, alanda ayni heyecani gormek mümkün olmadı. Daha önceki 1 Mayıs eylemlerinde DİSK'ten ayrı başka bir noktada miting yapan Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın bu yıl DİSK kortejiyle birlikte yürümesi dikkat çekti.

Şanlıurfa'da 1 Mayıs'a işçileri taşıyan aracın kaza yapması sonucu 5 işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle DİSK kortejinde davul ile zurna çalınmasına izin verilmezken miting programında yer alan müziklerde de değişiklik yapıldığı anonsu yapıldı. 

KIDEM TAZMİNATI ANA GÜNDEMDİ

Bu yıl ki 1 Mayıs'ın ana başlıklarından biri hükumetin yeni bir düzenleme ile değiştirmek istediği kıdem tazminatıydı. Taşınan dövizlerden atılan sloganlara kadar bunu görebilmek mümkündü. İsçiler yürüyüş sırasında sık sık 'kıdeme uzanan eller kırılsın' sloganı attı. 

'BAŞKAN EKREM' SLOGANLARI

Alana girişler devam ederken saat 14.00 gibi 1 Mayıs programı başladı. Kısa bir süre sonra 31 Mart seçimleri sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem Imamoğlu'nun alana giriş yaptığı anons edilince alandan büyük bir alkış koptu. Sahneye çıkan İmamoğlu halkı selamladı, alanda bulunan yurttaşlar da "Başkan Ekrem" şeklinde slogan attı. İmamoğlu buna karşılık vererek tek tek herkesle tokalaştı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde geçen yıl yaşanan tren faciasında hayatını kaybeden 25 kişinin aileleri de 1 Mayıs alanındaydı. 

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli de sahneye çıkarak mitingdekileri selamladı.

DİSK Korosu'nun sahne aldığı miting programında DİSK Başkanı Arzu Cerkezoğlu konuştu. Cerkezoğlu konuşmasında kıdem tazminatına dokundurtmayacaklarını belirtirken 31 Mart'ta halkın tek adam yönetimine hayır dediğini ifade etti. 

Çerkezoğlu'ndan sonra sırasıyla TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz KESK Eş Başkanı Aysun Gezen ve TTB Başkanı Sinan Adıyaman söz aldı. 

Konuşmaların ardından ortak metin okundu. Ardından Sadık Gürbüz konseri ile program devam etti. Bulutsuzluk Özlemi ve Nurcan Değirmenci dinletisinden sonra da miting sona erdi.

Öne Çıkanlar