İstanbul'da Kürt Film Festivali düzenlenecek

İstanbul'da Kürt Film Festivali düzenlenecek
Festival 6-10 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Gösterilecek 30’a yakın film arasında 'Çirkin Kral Efsanesi', 'Zagros', 'Reşeba' ve 'Zor Bir Karar' da var.

İstanbul'da ilk kez Kürt Film Festivali düzenlenecek. Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından düzenlenecek olan İstanbul Kürt Film Festivali 6 Mart 2019 tarihinde başlayacak. 10 Mart’a kadar sürecek olan festival kapsamında 30’a yakın film gösterilecek.

Bianet'in haberine göre, Mezopotamya Sinema Kolektifi’nin İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilecek olan filmler arasında Hüseyin Tabak’ın "Çirkin Kral Efsanesi", Sehim Omer Kalifa’nın "Zagros", Hisên Hesen’in "Reşeba", Ender Özkahraman’ın "Zor Bir Karar", Haşim Aydemir’in "14 Temmuz", Veysi Altay’ın "Bîr" (Kuyu) filmi yer alıyor. Ayrıca Rojava Film Komünü'nüun çektiği filmler de festival kapsamında izleyici ile buluşacak.  

YÖNETMEN ATAY: KAYYUMLAR FESTİVALLAERİ ENGELLEMEYE BAŞLADI

Festivalin organizasyonunda da yer alan yönetmen Veysi Altay, "Uzun bir zamandır Kürdistan’da festival yapıyoruz, FilmAmed, Kürtçe Kısa Film Festivali, Yilmaz Güney Film Festivali, Van Ahtamara Film Festivali bunlardan bazıları. Ancak belediyelere kayyum atanıp belediyelere el konduktan sonra bu festivaller engellenmeye başlandı. Sinema salonlarımız elimizden alındı. Bundan dolayı filmlerimizi Kürdistan’da seyirciyle buluşturamıyoruz." dedi

İKİ YIL ÖNCE YAPACAKLARDI

Bundan iki yıl önce festivali düzenlemek istediklerini ancak OHAL ve yaşanan gelişmelerden dolayı bunu gerçekleştiremediklerini belirten Altay şöyle devam etti: "Dört parça Kürdistan’da, Avrupa’da Kürtler ile ilgili yapılan filmler, İstanbul’daki Kürtlere ulaşamıyor. Bunun sebebi de festival yapılmıyor olmasıdır. 2009 ile 2013 yılları arasında sadece bir kaç tane Kürtçe film İstanbul’daki seyirciyle buluşabilmiş. Ancak Kürtçe yapılan filmlerin yüzde 90’ı İstanbul’daki Kürt seyirciye ulaşabilmiş değil. İstanbul’da bir boşluk vardı. Biz de 25 yıldır sinema ile uğraşan bir kurumuz. Bu bizim eksikliğimiz. Şimdiye kadar bir festival yapabilir ve bu boşluğu doldurabilirdik."

30 FİLM GÖSTERİLECEK

Festivalde Kürtleri konu edinmiş olan filmler gösterilecek. Festival ilk kez düzenlendiğinden, Mezopotamya Sinema Kolektifi başvuru esasına göre filmleri kabul etmek yerine, kendileri festivalde gösterilecek filmleri seçmiş. Kolektif üyeleri ve festivali organize eden ekipten Adar Taş ve Hebun Polat, festivalde 30’a yakın filmin gösterileceğini söyledi. Bunlar arasında kısa filmler, uzun metrajlı filmler ve belgesel filmler olacak. Ayrıca Kürt Sineması ile ilgili olarak bir panel düzenlenecek ve Kürt Sineması’nın durumu, yaşadığı sorunlar ele alınacak.

Gösterilecek filmlerin yönetmenlerinin büyük oranda festivale katılması beklenirken, film gösterimlerinin ardından yönetmenlerle seyircilerin buluştuğu gösterimler gerçekleştirilecek.

8 MART'TA KADIN FİLMLERİ GÖSTERİLECEK

Adar Taş Mart ayını özellikle tercih ettiklerini, 8 Mart’ta da sadece kadın yönetmenlerin filmlerinin gösterileceğini söyledi: "30 filmden 10’nun yönetmeni kadın. Bu da kadın yönetmen sayısının oranının az olduğunu gösteriyor. O gün ayrıca kadın yönetmenlerin katılımı ile kadının sinema içerisindeki rolünün tartışılacağı bir panel de gerçekleştireceğiz."

Festival Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığı ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, çatışmalar sonrasında ortaya çıkan yıkımı anlatan "Yıkıntıların Arasında" adlı animasyon filmin gösterimi ile son bulacak.  (Kaynak: Bianet)

Öne Çıkanlar