'Demokratik seçimden bahsetmek mümkün değil'

'Demokratik seçimden bahsetmek mümkün değil'
Diyarbakır'da seçimleri izleyen 11 kişilik İtalya heyetten Av. Crisci, birçok ihlal ve engellemelerle karşılaştıklarını belirtti.

Seçimleri izlemek üzere Diyarbakır'a gelen aralarında akademisyen, gazeteci, avukat ve sendika temsilcilerinin bulunduğu 11 kişilik Rete Kurdistan İtalia (İtalya Kürdistan Hattı) heyeti, seçim günü 3 farklı gruplara ayrılarak Lice, Kulp, Bağlar ilçelerindeki okulları gezdi. İçişleri Bakanlığı'nın verdiği izin ile Diyarbakır'da sandıkları izleme yetkisi olan heyet, özellikle korucu ve askerlerin yoğun olduğu Kulp ve Lice'de birçok engel ve ihlalle karşı karşıya kaldı. 
 
Heyet adına seçim günü yaşananlara ilişkin konuşan Av. Simonetta Crisci, Diyarbakır'a gelme amaçlarını şöyle anlattı: "Erdoğan'ın, Kürt illerinde ne kadar zalim politikalar yürüttüğü ve Kürtlerden ne kadar nefret ettiğini biliyoruz. Bu bilinen bir durum. Biz de burada yaşanacak sıkıntı ve ihlaller ile demokrasi içerisinde ne kadar hareket edildiğini görmek için buraya geldik" dedi. 
 
"ASKERLER OY KULLANANLARA MÜDAHALE EDİYORDU"
 
Kulp'un Tutak köyünde askerler tarafından yapılan ihlallere dikkat çeken Crisci, "Askerler, oy kullananlara müdahale ediyordu. Bu askerler silahlıydı. Bu askerlerin komutanları ile tartıştık. Askerlerin küstahça yaklaşımları vardı. Orada kesinlikle adaletli bir seçimin olmadığını gördük" diye belirtti. 
 
"BAKANLIĞIN İZNİNE RAĞMEN ENGELLENDİK"
 
Bağlar'da kurulan sandıkları ziyaret etmek isteyen heyetin ise polis tarafından engellendiğini kaydeden Crisci, "Yanımızda bir temsilci vardı ve İçişleri Bakanlığı'ndan bir izin belgesi vardı. Sandıkları gezmemiz konusunda herhangi bir sakınca yoktu. Bunu bildiklerine rağmen bize zorluklar çıkardılar ve bizleri sandıklardan uzaklaştırmak istediler. 2018'de çıkarılan kanuna göre; asker ve polisler kesinlikle sandıkların bulunduğu yerde olmaması gerekir. Buna rağmen asker ve polisler bizlere zorluk çıkardı" diye konuştu.  
 
"HALKIN DİRENİŞİNİ DE GÖRDÜK"
 
Seçim gününde bazı kadınların yöresel kıyafetleriyle oy kullanmaya gittiklerini gördüklerini ifade eden Crisci, "Bu güzel bir şeydi. Erdoğan'ın tehditlerine ve zulmüne karşın da halkın direnişini de gördük" dedi.

Karşılaştıkları engel ve ihlallerin demokrasiyle bağdaşmadığını vurgulayan Crisci, burada demokratik bir seçimden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Bazı pusulaların mühürsüz olduğunu gördüklerini vurgulayan Crisci, karşılaştıkları ihlalleri raporlaştırıp İtalya'da gerekli mercilere sunacaklarını ifade etti. (MA)

Öne Çıkanlar