İzmir ve Muğla'da orman yangını: Yerleşim yerleri boşaltılıyor

İzmir ve Muğla'da orman yangını: Yerleşim yerleri boşaltılıyor
Muğla ve İzmir'de çıkan orman yangınları sürüyor. İzmir'in Urla ilçesinde yerleşim yerleri tahliye edilirken diğer bölgelerdeki yangın söndürme çalışmaları güçlükle ilerliyor.

Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki ormanlık alanlarda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamıyor.

Rüzgarın etkisiyle yayılan alevlere Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve çevre orman bölge müdürlüklerine ait sekiz helikopter, çok sayıda arazöz ve yaklaşık 150 orman işçisiyle müdahale ediliyor. Sarp bölgede etkili olduğu için karadan müdahalede güçlük çekilen alevlerin yayılması kısmen durdurulsada kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, "Yangın kanyonun içinde devam ediyor. Alevlerin kanyonun dışına çıkmaması için ekiplerimiz canla başla çalışıyor" açıklaması yaptı.

Aynı saatlerde Bodrum’un Gökpınar ve Bayır mahalleleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangına Muğla Orman Bölge ve çevre bölge müdürlükleri bünyesindeki 8 helikopter ve çok sayıda arazöz ve orman işçisiyle müdahale ediliyor.

İZMİR'İN URLA İLÇESİNDE MAHALLELER TAHLİYE EDİLİYOR

Aynı saatlerde İzmir’in Karabağlar ve Urla ilçelerinde çıkan orman yangınlarında da diğer bölgelerde olduğu gibi kontrol altına alma ve söndürmede güçlük çekiliyor.

Urla’nın Yağcılar ve Demircili mahalleleri arasındaki ormanlek alanda çıkan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle Demircili Mahallesi yönüne ilerledi. Yangına, 3 yangın söndürme helikopteri ve 14 arazözle müdahale edilse de çevre illerden takviye ekiplerin istendiği bildirildi.

Yağcılar bir mahallenin tahliyesine başlanırken, Urla Kaymakamı Önder Can,yangın nedeniyle yoğun duman altında kalan Demircili Mahallesi’nde tahliye çalışması başlatıldığını açıkladı.

Karabağlar'ın Tırazlı Mahallesi yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangına 4 helikopter ve 15 arazözle müdahale edilirken, rüzgar nedeniyle alevlerin yayılma ihtimaline karşı ekip sayısının artırılacağı belirtildi.

Urla Kaymakamı Önder Can, yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle yoğun duman altında kalan Demircili Mahallesi'nin tahliye edildiğini bildirdi.

 


Urla'da, Yukarı Orhanlı Köyü'ne sıçrayan yangın nedeniyle köy boşaltılırken, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz da yangına ilk dakikadan itibaren ekiplerle müdahale edildiğini belirtti. Alevlerin Menengeç Koyu'na doğru devam ettiğini aktaran Oğuz, "Yangınla mücadele araçlarının ulaşımını kolaylaştırmak için mümkün mertebe Demircili-Yağcılar bölgesine giden yolları lütfen kullanmayalım" açıklaması yaptı:

"Yangın ilk çıktığı andan itibaren biz olay yerindeydik. Urla itfaiyemiz, Orman Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerden de hızlı bir şekilde itfaiye müdahale etti ve şu anda destek gelmeye devam ediyor. Ancak rüzgarın çok şiddetli olması ve çok sık ormanlık alanda yangının başlaması sebebiyle maalesef hızlı yayılıyor. Müdahale etmeye çalışıyoruz. Söndürme çalışmaları devam ediyor ancak ne yazık ki yangın ilerlemeye devam ediyor. Çok büyük miktarda ormanlık alanımız yangında zarar gördü. Özellikle Demircili köyümüz yangına çok yakın. Orada köyün içinde bir evimizde ufak hasar var, neyse ki kullanılmayan bir evdi. Onun dışında can kaybı olmaması çok önemli. Yangın hala devam ediyor, bizler de söndürme çalışmalarını dört bir taraftan helikopterlerle sürdürüyoruz. Bazı bölgelerde yerleşim yerleri boşaltılıyor. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından önlem alıyoruz. Şu anda ne kadarlık alanın tahrip olduğu bilinmiyor ancak Urla'nın en güzel ormanlık alanının olduğu bölge yanıyor. Belli bölgelerde denize kadar gelmiş durumda. Can kaybının olmaması sevindirici."

BAKAN PAKDEMİRLİ: CİDDİYE ALMAMIZ GEREKEN BİR YANGIN

Tırazlı Mahallesi’ndeki söndürme çalışmalarını helikopterle havadan denetleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tekketepe Gözetleme Kulesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Can kaybı da olabilir uyarısı yapan Pakdemirli, helikopterle yangın bölgesine inerken tehlike atlattıklarını da belirtti:

"Şartlar çok zor. Şu anda saatte 60-70 kilometreye varan rüzgar altında çalışmaya devam ediyoruz. Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti ancak olumsuz hava şartlarından dolayı iniş sağlayamıyor. 40 üzerinde arazöz, 8 helikopterle yangına müdahale ediyoruz. Onlarca iş makinesi ve ciddi anlamda personelle müdahale ediliyor. Yangın büyük bir yangın olmamakla beraber rüzgarın yangını taşıma potansiyeliyle ciddiye almamız gereken bir yangın. Orman teşkilatı tüm ekipleriyle burada. Can kaybı da olabilir ama vatandaş yöneticilerini başında istiyor. Türkiye'deki yangınlara toplam 23 helikopter, 250 arazöz, bin personel ve 35 dozerle müdahale ediyoruz. Kamunun tüm kurumları çalışıyor. Üzerindeyiz. Hava şartlarının olumsuzluklarına rağmen inşallah en yakın zamanda tüm yangınları kontrol altına almayı hedefliyoruz."

 (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar