‘Kadının verimliliği’ kalktı, ‘aileyi güçlendirme’ geldi

‘Kadının verimliliği’ kalktı, ‘aileyi güçlendirme’ geldi
Yönetmelik değişikliği ‘kadını’ değil ‘aileyi’ güçlendirmeyi amaçlıyor.

ARTI GERÇEK-Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programını iptal etmesinin ardından üniversiteler arka arkaya Kadın Çalışmaları Merkezlerinin isimlerini değiştirmeye başladı. Munzur ve Giresun Üniversitelerinin ardından Erzincan Üniversitesi de "kadın" yerine "aileyi" koydu.

Erzincan Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yönetmeliğin ismi "Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği" oldu.

Yönetmelikte merkezin amacı "Kadın çalışmaları ile ilgili her alanda, öncelikle Erzincan ili ve Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, kadınların durumunu saptayacak ve geliştirecek kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon görevini yürütmektir" olarak açıklanmıştı. Değişiklikle "kadının" yanına "aile" sözcüğü de eklendi.

3 MADDEYE ‘AİLEYE GÜÇLENDİRME’ EKLENDİ

Yönetmeliğin 6. Maddesinin 3 bendinde değişiklik yapılarak, "aileyi güçlendirme" eklendi.

"Toplumsal ve ekonomik kalkınma ile sosyal hayat içerisinde kadının verimliliğini arttırmak" şeklindeki (b) bendi, "Toplumsal değerler çerçevesinde kadını ve aileyi güçlendiren çalışmalar yapmak; toplumsal ve ekonomik kalkınma ile sosyal hayat içerisinde kadının verimliliğini arttırmak" olarak değiştirildi.

"Kadın yaşamı, geleceği ve sorunlarına bölgesel ve evrensel çözümler getirmek için yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunları ile ilgili her alanda araştırma ve incelemeler yapmak ve etkinliklere katılmak" şeklindeki (ç) bendi, "Kadın sorunlarının çözümüne, kadının aile içindeki konumunun iyileştirilmesine, aile içi şiddetin önlenmesine ve ailenin güçlendirilmesine yönelik olarak, yurt içinde ve yurt dışında, araştırma ve incelemeler yapmak ve etkinliklere katılmak" olarak değiştirildi.

"Kadına yönelik ülke politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak" şeklindeki (ğ) bendi ise "Kadın haklarının geliştirilmesine ve ailenin güçlendirilmesine yönelik ülke politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak" olarak değiştirildi.

YÖK BAŞKANI 'MÜNASİP DEĞİL' DEMİŞTİ

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programının kaldırılmasını şöyle savunmuştu:

"Projenin, toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği hususunun göz önünde bulundurulması gereği ortaya çıkmıştır. Bu istikamette tutum belgesinde de gerekli değişikliklerin yapılmasına yönelik olmak üzere bir müddetten beri YÖK bünyesinde çalışma yürütülmekte idi. Bugün itibarıyla Tutum Belgesi’nde, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı çıkarılarak güncelleme yapılmasına ilişkin çalışmalar son aşamasına gelmiş olup yakında üniversitelerimize duyurulacaktır."

Öne Çıkanlar