Kürdistan Bölgesi'nde yeni dönem: Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı

Kürdistan Bölgesi'nde yeni dönem: Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı
Barzani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yeni başkanı olarak yaptığı konuşmada, 'Hepimiz aynı gökkubbenin altındayız, hepimizi aynı güneş ısıtıyor. Geleceğimiz birbirine bağlı' dedi.

28 Mayıs’ta parlamentoda yapılan oylamada Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yeni başkanı seçilen Neçirvan Barzani, bugün yemin ederek görevine başladı. 

Tören, bölgesel yönetiminin başkenti Erbil’de yapıldı. Törene Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Bu sabah özel uçakla Erbil’e giden Çavuşoğlu’na AKP Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker de eşlik etti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve birçok ülkeden üst düzey temsilci de törende yer aldı.

Bölgesel Yönetimin eski Başkanı Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih törende birer konuşma yaparak Neçirvan Barzani'ye başarılar diledi.

Yemin etmesiyle birlikte Kürdistan Bölgesi Başkanı sıfatı kesinleşen Neçirvan Barzani, törende yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın tüm siyasi güçler ve farklılıkların ortak iradesi olacağını belirterek, "Hepimiz aynı gökkubbenin altındayız, hepimizi aynı güneş ısıtıyor. Hepimizin geleceği ve kaderi birbirine bağlıdır" dedi.

'BİRLİK İÇİN ÇALIŞALIM'

Kendisini başkanlık görevine seçen Kürdistan Parlamentosu üyelerine teşekkür eden Neçirvan Barzani'nin konuşması özetle şöyle:

"Bana oy veren, vermeyen, seçim günü parlamentoya gitmeyenlere de teşekkür ediyorum. Her biriniz kendi isteğiniz ve sizi seçen halkın temsilcileri olarak, partinizin size verdiği sorumluluk doğrultusunda hak ve görevinizi icra ettiniz. Bu süreçte en büyük Kürdistan için en büyük kazanım demokrasinin işlerliğidir. Bana güvenip oy verdiğiniz için teşekkür ediyorum...

Kürdistan Bölgesi, Irak’ın federal bir parçası olarak uluslararası toplumun önemli bir unsuru ulduğunu ıspat ettiği gibi, Irak ve bölgede de çok önemli bir denge unsuru olduğunu göstermiştir. Bölgede ve dünyadaki tüm siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler Kürdistan Bölgesi’ni doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla önümüzdeki süreç açısından Kürdistan Bölgesi’nden beklenen Irak, bölgedeki komşular ve dünyadaki dostlarımızla ilişkilerini ileriye taşımasıdır. Karşılıklı saygı ve çıkarları gözetme temelinde dostluk elini çevremizdeki herkese uzatmak istiyoruz... Dünyadaki diğer milletler gibi biz de siyasi, toplumsal ve idelojik çekişmelerden muaf değiliz. Bundan sonra tüm toplumsal ve siyasi meselelerde birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Bu talebin imkansız olduğunu sanmıyorum. Önümüzdeki dört yıl içinde Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak sizden talep ve beklentim şudur; Bu ülke için birlikte çalışalım. Birlikte yönümüzü belirleyelim, Irak ve Kürdistan olarak birlikte komşularımızla, uluslararası dostlarımızla, uluslararası örgütlerle ülkemiz ve vatandaşlarımızı koruyup ileriye doğru götürelim.

Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak tüm istek ve tecrübemle, tüm ciddiyetimle yeni sayın Başbakan’ı, kabine ve tüm bakanlıkları görevlerinde başarı için destekleyeceğim. Birimizin başarısı hepimizin başarısıdır. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı çatısı Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm siyasi parilerin, etnik ve dini bileşenlerin farklılıkları ile birlikte toplandığı bir çatı olacaktır. Kürdistan Bölgesi tüm Kürdistanlıların vatanıdır. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı da ayrım gözetmeksizin tüm farklılıkların ortak iradesi olacak, herkese aynı gözle bakacaktır".

KYB SEÇİMİ BOYKOT ETMİŞTİ

IKBY’deki başkanlık koltuğu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani’nin Eylül 2017’deki bağımsızlık referandumundan sonra istifa ettiği 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana boştu. Mesut Barzani, yetkilerini başbakanlık, parlamento ve adalet komisyonu arasında paylaştırıp başkanlık makamını rafa kaldırmıştı.

KDP'nin başkan adayı olan Neçirvan Barzani, Mesut Barzani'nin yeğeni ve damadı aynı zamanda. Kürdistan Bölgesi'nin başbakanı olması beklenen Mesrur Barzani ise Mesut Barzani'nin oğlu. 28 Mayıs’ta başkanlık seçiminin yapıldığı parlamento oturumunu bölgenin ikinci büyük partisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) boykot etmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar