Kuzey Suriye harekâtı'nda 3. gün

Kuzey Suriye harekâtı'nda 3. gün
Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekat üçüncü gününde de şiddetli çatışmalarla devam etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu (SMO) adını alan cihatçılarla birlikte Fırat’ın doğusuna dönük başlattığı operasyon 3. gününe girdi. Operasyon nedeniyle sınır hattında gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşanırken ölüm haberleri gelmeye devam etti. Operasyonlarda TSK mensubu 1 asker hayatını kaybederken; 11 yaşındaki bir çocuk ve Suruç'a atılan havan mermisi nedeniyle hayatını kaybeden 2 kişiyle birlikte Türkiye tarafında sivil ölümlerinin sayısı da 9'a yükseldi. Kürt Kızılayı Rojava'da 11 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) operasyonda hayatını kaybeden Suriye Demokratik Güçleri (QSD) mensubu sayısının ise 342 olduğunu ileri sürdü.

Operasyonda görevlendirilmek üzere sınıra askeri konvoy sevkiyatları gece saatlerinde devam ederken; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; ABD’li, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla operasyon hakkında görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştü. Stoltenberg, "Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım. İnsanlar daha fazla acı çekmemeli. Ortak düşmanımız IŞİD" dedi.

Nusaybin ilçesinin karşısında bulunan Kamışlı'dan açılan ateş nedeniyle gazeteciler bir restoranda mahsur kaldı. İki kişi hafif yaralanırken, polis gazetecileri tahliye etti.

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

Türkiye'nin Tel Abyad ve Resulayn merkezli harekatında gün boyunca yaşananlar dakika dakika şöyle:

17:08 AA: Kamışlı'dan Nusaybin'e düzenlenen havan saldırısında siviller yaralandı.

17:03 Suruç'a düzenlenen havan saldırısında iki kişi hayatını kaybetti.

15:26 AA, Kuzey Suriye'de 13 köyün TSK destekli grupların eline geçtiği iddiasını duyurdu.

14:41 IŞİD saldırıları nedeniyle yerinde edilmiş kişilerin barındığı Kuzey Suriye’deki Mebruka Kampı’nın başka bölgeye taşınacağı açıklandı. Reuters’ın aktardığına göre Türkiye sınırına 12 kilometre mesafede bulunan kamp, Türkiye’nin operasyonu dolayısıyla Haseke’nin güneyindeki Arişa’ya taşınacak. Söz konusu gelişme Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi tarafından da teyit edildi. Açıklamaya göre kampta 7 bin mülteci bulunuyor. Diğer yandan 13 bin 785 mültecinin bulunduğu Ayn İsa’daki kampın taşınması için de görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Bu kampta kalanlar arasında IŞİD’lilerin aileleri ve Iraklılar da var.

14:30 Nusaybin'de gazetecilerin bulunduğu restorana ikinci kez ateş açıldı.

13:38 Kamışlı'dan Nusaybin'e ateş açılması sonucu iki gazeteci hafif yaralandı.

12:41 QSD: Tel Abyad'ın batısındaki Yabise köyüne saldıran 40 cihatçı öldürüldü. 

12:38 Hulusi Akar: Harekât planladığımız şekilde başarıyla devam ediyor.

12:30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Suriye'deki tutuklu IŞİD'liler kaçabilir

11:48 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım. İnsanlar daha fazla acı çekmemeli. Ortak düşmanımız IŞİD" dedi.

11:36 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesi Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde başladı.

11:32 Tel Abyad ve Resulayn'da birçok noktaya yoğun top atışı devam ediyor. 

10:00 Kobani’nin doğusundaki Metîn köyüne yönelik saldırıda 60 yaşındaki Îdan Şêx Ehmed adlı sivilin TSK'nın yaptığı top atışı sonrası öldürüldüğü iddia edildi.

06:25 Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sayfasında hayatını kaybeden sözleşmeli er Ahmet Topçu'yla ilgili başsağlığı mesajı yayımlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar