Leyla Güven'in Meclis'teki ilk faaliyeti açlık grevcilerinin tedavi süreci oldu

Leyla Güven'in Meclis'teki ilk faaliyeti açlık grevcilerinin tedavi süreci oldu
HDP Milletvekili Leyla Güven, açlık grevi eylemcilerinin tedavi süreçlerinde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

ARTI GERÇEK - Milletvekili seçilmesinden ancak 1 yıl sonra yemin edebilen Leyla Güven'in Meclis'teki ilk faaliyeti, cezaevlerinde açlık grevi eylemi yapan tutukluların yaşadığı sorunları gündeme getirmek oldu.

Hapishanedeyken 21 Haziran seçimlerinde Hakkari milletvekili seçilen Güven, 8 Kasım 2018 tarihinde süresiz açlık grevine başlamıştı. Açlık grevi eyleminin 79. gününde tahliye edilen Güven, eylemini 26 Mayıs'ta sonlandırmış, tedavisinin ardından 10 Temmuz 2019 tarihinde Meclis'te yemin etmişti. 

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, bugün ilk soru önergelerini vererek Meclis faaliyetlerine başladı.

CEZAEVLERİNDEKİ KEYFİ TUTUMLARDAN HABERİNİZ VAR MI?

Güven, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, 8 Kasım 2018 tarihinde başlayan açlık grevlerine Türkiye'nin dört bir tarafındaki cezaevlerinde 3 binden fazla tutuklu ve hükümlünün katıldığını hatırlattı. Bazı cezaevlerinde yönetimlerin keyfi tutumları nedeniyle açlık grevi eylemcilerinin tedavilerinin yapılmadığı iddialarını anımsatan Güven, Adalet Bakanı'na açlık grevlerinin bitirilmesinden sonraki sürecin takibi konusunda bir çalışması yapılıp yapılmadığını sordu.

Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma olup olmadığını da soran Güven, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

- Bakanlığınız açlık grevindeki mahpuslar ile ilgili cezaevleri ve hastane yönetimlerinin iddia edilen keyfi ve tehlikeli tutumlarından haberdar mıdır?

- Bakanlığınıza, bu keyfi tutumlar konusunda kaç tane suç duyurusunda bulunulmuştur?

- Bakanlığınız, hakkında suç duyurusunda bulunulan şahıs ve yönetimlere karşı herhangi bir işlem veya soruşturma başlatmış mıdır?

HASTANE YÖNETİMLERİNİN KEYFİ TUTUMUNDAN HABERİNİZ VAR MI?

Güven, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede ise "Bakanlığınız açlık grevindeki mahpuslar ile ilgili hastane yönetimlerinin iddia edilen keyfi ve tehlikeli tutumlarından haberdar mıdır? Bakanlığınıza, bu keyfi tutumlar konusunda kaç tane suç duyurusunda bulunulmuştur? Bakanlığınız, suç duyurusunda bulunulan şahıs ve yönetimlere karşı herhangi bir işlem başlatmış mıdır" sorularını yöneltti.

 

Öne Çıkanlar