Macron, QSD'ye aktif destek güvencesi verdi

Macron, QSD'ye aktif destek güvencesi verdi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysée Sarayı’nda, Suriye Demokratik Güçleri heyetini kabul etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Paris’te, Elysée Sarayı’nda Suriye Demokratik Güçleri (QSD) heyeti ile görüştü. 

Görüşmeye QSD adına Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu Eş Başkanı Ebid Hemid Mehbaş, YPG temsilcisi Nesrin Abdullah ve PYD Fransa Temsilcisi Halid İsa katıldı. 

Görüşme sonrası Fransız Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Macron’un "aktif desteğin sürdürüleceğine" dair QSD’ye güvence verdiği bildirildi. Macron’un, Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen QSD’nin, IŞİD’le mücadeledeki "belirleyici rolünü" övdüğünün belirtildiği açıklamada, "Cumhurbaşkanı, başta ele geçirilen teröristler ve ailelerinin yönetimi olmak üzere, kolektif güvenlik açısından tehdit oluşturmaya devam eden IŞİD’le mücadelede Fransa’nın aktif desteğinin devam edeceği konusunda kendilerine güvence vermiştir" ifadeleri kullanıldı.

Macron görüşmede Suriye’nin kuzeydoğusunun istikrarın önemine de değindi. Suriye’de sivillerin sosyo-ekonomik istikrarı ve insani ihtiyaçları için Fransa’nın finansal destek tedarik edeceğini bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilmiş sivillerin yaşadığı kamplar için 1 milyon euro kaynak sağlayacaklarını bildirmişti.

'TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNE' VURGU

Macron bugünkü görüşmede Türkiye’yle ilgili mesaj da verdi. Suriye’nin kuzeydoğusunda "Suriye halkının tüm bileşenlerini içine alan bir yönetişim ihtiyacına" işaret etti. Fransa’nın, "Türkiye’nin güvenliğine ve Türkiye-Suriye sınırında gerginliğin düşürülmesine olan bağlılığını" ifade etti. Fransa’nın Suriye sorununa kapsayıcı siyasi çözümü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde gördüğünü hatırlattı.

Macron’un destek vaadi, görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen QSD heyeti tarafından da doğrulandı. Heyette yer alan Ebid Hemid Mehbaş, "Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın özerk yönetime desteğine ek olarak ekonomik ve yeniden inşa desteğini de yineledi" dedi.

Macron Mart 2018’de de makamında bir QSD heyetini kabul etmiş ve IŞİD’le mücadelede kendilerine Fransa’nın desteği konusunda güvence vermişti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar