Maduro hükümeti ile muhalefet Oslo'da görüşüyor

Maduro hükümeti ile muhalefet Oslo'da görüşüyor
Büyükelçi Jorge Valero, görüşmelerin Venezuela hükümeti ve muhalefetin 'demokratik kanadı' arasında gerçekleştiğini söyledi.

Nicolas Maduro başkanlığındaki Venezuela hükümeti ile muhalefet arasında Norveç'in Oslo kentinde üst düzey görüşmelerin yürütüldüğü bildirildi.

BBC'nin haberine göre Venezuela'nın Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jorge Valero da görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Muhalefet lideri Juan Guaido'nun ABD'nin açık desteği ile Ocak ayında kendisini geçici Devlet Başkanı ilan etmesinden sonra, Guaido geçtiğimiz haftalarda orduya darbe çağrısı yapmıştı. Ordu ise Maduro'ye bağlılığını deklare etmişti. 

Görüşme haberlerinin, 10 muhalif milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve 'vatana ihanet' ile suçlanmalarının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Büyükelçi Jorge Valero gazetecilere yaptığı açıklamada, "Diyaloğun kurulduğunu doğrulayabilirim, ancak daha fazla detay veremem" dedi. Valero, görüşmelerin Venezuela hükümeti ve muhalefetin "demokratik kanadı" arasında gerçekleştiğini söyledi.

'GUAİDO İLE GÖRÜŞME YOK'

Valero, "Demokratik olarak sınıflandırılabilecek bir muhalif kanat var, ancak ABD imparatorluğunun kuklaları sayılabilecek başka bir kanat da var" dedi, daha fazla açıklama yapmadı.

Norveç kamu yayıncısı NRK, ismini belirtmediği kaynaklara dayanarak, görüşmelerin "birkaç gündür" sürdüğünü ve iki tarafın temsilcilerinin bugün (Perşembe) Venezuela'ya döneceklerini bildirdi.

NRK, görüşmelerin Venezuela hükümetinin İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ve Miranda Eyaleti'nin Valisi Hector Rodriguez tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Devlet Başkanı Maduro Çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, Bakan Rodriguez'in "çok önemli bir misyon için yurt dışında olduğunu" söylemişti. Venezuela basını ise muhalefetin eski milletvekili Gerardo Blyde ve eski Bakan Fernando Martínez Mottola tarafından temsil edildiğini duyurdu.

Venezuela'da iki tarafı müzakere masasına oturtma çabaları daha önce başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Norveç, geçmişte Kolombiya hükümeti ile solcu gerilla örgütü FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasındaki çatışmaları sonlandırmakta başarıya ulaşmıştı. (Kaynak: BBC) 

Öne Çıkanlar