Meclis’te 'Suriye Milli Ordusu' tartışması: Bütün dünya çete olarak tanımlıyor

Meclis’te 'Suriye Milli Ordusu' tartışması: Bütün dünya çete olarak tanımlıyor
HDP'li Oluç: 'Biz ÖSO çeteleri diyoruz. Siz de buna alışacaksınız çünkü öyle'. CHP'li Altay: 'Resulayn, Tel Rıfat, Tel Abyad, ne zamandır Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik alanı içinde?'

Meclis Genel Kurulu’nda devam eden 2020 bütçe görüşmelerinde "Suriye Milli Ordusu" tartışması yaşandı.

Tartışma, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün kürsüde yaptığı konuşmaya AKP’nin tepki göstermesi üzerine başladı. Sürücü, yaptığı konuşmada iktidarın "güvenlikçi" politikalarını eleştirerek, "Kuzeydoğu Suriye'de masum insanlar öldürülüyor, Kürtler bir statü kazanmasın diye katliamlar yapılıyor" dedi. Sürücü, Türkiye’nin saldırıları sonucu yaşanan "sivil katliamlara" değinerek, bu konuda Birleşmiş Milletler’in (BM) Til Rıfat’ta aralarında çocukların da olduğu 12 sivilin öldürülülmesi örneğini verdi. Sürücü, "ÖSO çetelerinin sağlık hizmetine daha rahat ulaşabilmesi için sınır kentlerinin doktorları âdeta sürekli nöbet hâlinde bekletiliyor" diye konuştu.

AKP: DEVLET TÖHMET ALTINDA BIRAKILAMAZ

Sürücü’nün konuşması sonrası AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu söz alarak, "Ayıp ya! Sonuç itibarıyla, işkenceye sıfır toleransı ortaya koyan, uluslararası sözleşmelerin Anayasa'nın 90'ıncı maddesi çerçevesinde bir iç hukuk sistemine dönüştürülmesine vesile olan Ak Parti'dir. Dolayısıyla bunlar asla kabul edilemez. Devletimiz ve milletimiz bu şekilde töhmet altında bırakılamaz. Bunu reddettiğimizi ifade etmek istedim" dedi.

OLUÇ: 8 ÇOCUK ÖLDÜ

Akbaşoğlu’nun sözlerine HDP sıralarından tepkiler geldi. HDP’li Habip Eksik, "Onun için mi Genel Başkanınız ‘Orası Kürtlerin yaşamasına uygun değil’ dedi?" dedi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, söz alarak şöyle konuştu: "Tel Rıfat'ta ÖSO çeteleri tarafından 10 sivilin öldürüldüğünü buradan söylemiştik. Biz ÖSO çeteleri diyoruz, Millî Suriye Ordusu çetesi diyoruz. Yani siz de buna alışacaksınız çünkü öyle, bütün dünya böyle tanımlıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği daha yeni kayıtlara geçti, dedi ki: ‘Orada ağır savaş ve insanlık suçları işleniyor olabilir, biz bunu araştırıyoruz.’ Siz, bu ağır insanlık ve savaş suçlarının arkasında niye durmaya çalışıyorsunuz? 8 çocuk öldü Tel Rıfat'ta. 8 çocuğun cenazesini yere sıraladılar. Aynı Roboski'deki cenazeler gibi."

CHP’Lİ ALTAY: KİMSE ÖSO’YU SÜTTEN ÇIKMIŞ AK KAŞIK GİBİ TANIMLAMASIN

Oluç’un ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP’li Akbaşoğlu’na "Ben mi bilmiyorum, yoksa bu Resulayn, Tel Rıfat, Tel Abyad, bu bölgeler ne zamandır Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik alanı içinde? Sayın milletvekili ‘Bu coğrafyada sivil kayıplar var.’ dedi. Evet var, kim yapıyorsa yapsın, var. Ben hep şunu söylerim. Türkiye, terörle katı ve etkin bir mücadele etsin. Ama şu yok. ‘Ben terörle mücadele ediyorum, 3 sivil ölürse ölsün. ‘Buna müsamahamız olmaz, AK Parti'nin hiçbir sayın milletvekilinin de olmaması lazım. Bu ÖSO'yu, İstiklal Savaşı'ndaki Kuva-i Milliye'ye, Millî Kuvvetlere benzetenler oldu, ya bu tam bir garabettir. Böyle bir şey olabilir mi? Dünyada herkes biliyor ki, ÖSO'nun içinde El Kaide uzantılı bir ton cihatçı unsur var. Burada kimsenin ÖSO'yu sütten çıkmış ak kaşık gibi tanımlamasını ve sahiplenmesini doğru bulmam" dedi.

MHP SURİYE’DEKİ SİVİL KATLİAMLARI KABUL ETMEDİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Suriye’de "sivil katliam yapılıyor" ifadesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Akçay, "Bu ithamların PKK ve PYD terör örgütüne dolaylı da olsa destek vermekten başka bir anlamı yok. 8 çocuk değil, isterse 1 çocuk katledilsin, bu hepimizin lanetlemesi gereken bir husustur. Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu harekâtlarıyla, insani bakımdan da ve insan hayatını gözetme ve insani yardımlar bakımından da, o bölge insanlarıyla insani kaynaşması bakımından da bütün dünyaya örnek tek ülke olduğunu da hatırlatmak istiyorum" dedi.

‘SURİYE MİLLİ ORDUSU’NUN İÇİNDE IŞİD ÜYELERİ VAR’

HDP’li Saruhan Oluç, ÖSO’nun Afrin’deki zeytin talanını hatırlattı. AKP’li Muhammet Emin Akbaşoğlu ise "Suriye Milli Ordusu"’nun (SMO) Birleşmiş Milletler nezdinde statüsü olan bir yapı olduğunu savundu. HDP’li Habip Eksik ise SMO’nun içinde 30 IŞİD’linin olduğunu söyledi.

İYİ PARTİ’DEN AKP’YE: ÖLEN HER SİVİLDE VEBALİNİZ VAR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, "Her konuşmacıyı dinlediğimde, ortak birleştikleri bir şey var. Suriye'nin kuzeyinde sivil insanlar ölüyor. Burada hepimiz müşterek fikir beyan edebiliriz. Öldürenler, DEAŞ, PKK\PYD, ÖSO denilen lejyonerler ordusu ama neticede olan, oradaki sivil halka oluyor. Yalnız, o noktada şunu da unutmamak lazım: Suriye'nin kuzeyinde cereyan eden bu olaylara, bu yangın yanarken eliyle benzin döken kimdi? ‘Stratejik derinlik’ denilen, Türkiye'yi stratejik çukura düşüren sizin dış politika siyasetiniz. Suriye'nin bu noktaya gelişinde çok kabahatiniz var, orada ölen her sivilde sizin de vebaliniz var" dedi.

HDP’DEN AKP’YE: SUÇ İŞLİYORSUNUZ

HDP’li Oluç, SMO’yu hangi Birleşmiş Milletler’in meşru olarak kabul ettiğini sorarak tepki gösterdi. Oluç, "Bu, büyük ihtimalle, sizin Birleşmiş Milletler'dir, bizimle alakası yok bunun yani dünyadaki Birleşmiş Milletlerle. Bunların içinde IŞİD'li var, El Kaide ve El Nusra artıkları var içinde, eski ÖSO'cular var içinde. Kafa kesenler, kadınlara tecavüz edenler var içinde" dedi. HDP’li Serpil Kemalbay da AKP’ye, "Suç işliyorsunuz" dedi.

MHP: SMO’YU KUVAY-İ MİLLİYE OLARAK TANIMLAMIYORUZ

AKP’li Akbaşoğlu ise SMO’nun Suriyelilerden oluştuğunu savunurken, MHP’li Akçay ise SMO’yu Kuvay-i Milliye olarak tanımlamadıklarını belirtti. (MA) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar