'Müşteriye verilmeyen 5 ve 10 kuruşlara işletmeler kazanç sağlıyor'

'Müşteriye verilmeyen 5 ve 10 kuruşlara işletmeler kazanç sağlıyor'
Nakit alışverişlerdeki 1 kuruş para üstlerinden sonra artık 5 ve 10 kuruşlarında da geri verilmediği öne sürüldü.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), nakit alışverişlerdeki 1 kuruş para üstlerinden sonra 5 ve 10 kuruşların geri verilmemesine dair açıklama yaptı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den, "Etiketlerde görülen kuruşlu fiyatlar, kasada ödeme yapan vatandaşa nakit para üstü olarak geri verilmiyor. Özellikle AVM’ler başta olmak üzere büyük marketler ile zincir marketlerde ve mağazalarda 1 kuruştan sonra artık 5 kuruş ve 10 kuruşlar da para üstünden sayılmıyor. Oysa sadece bu yılın 10 ayında toplam 826 milyon 270 bin 500 adet madeni para basıldı. Nakit para üstü olarak verilmeyen bu madeni paralar nereye kayboldu sorusu akıllara geliyor. Ekonomik dalgalanma yaşadığımız dönemde 1 kuruşun bile kıymeti var. Vatandaşlarımız damlaya damlaya göl olur, damlacıktan sel olur atasözünü unutmamalı" açıklaması geldi.

"İŞLETMELERE KAR KALIYOR"
Piyasada bolca bozuk para varken kasada vatandaşa para üstü verilmemesinin haksız bir kazanç olduğunu dile getiren Palandöken, "Bu paralar, vatandaşa para üstü vermeyen işletmelerin kasasına kâr kalıyor" diye konuştu.

Vatandaşın almadığı madeni para üstlerinin totalde büyük bir meblağa ulaşabildiğini, o yüzden para üstünün mutlaka istenmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, "Halkımız arasında sanki 5-10 kuruş para üstünü istemek ayıp gibi yanlış bir algı var. Bu yanlış algı kırılmalı çünkü para üstü istemek ayıp değil haktır" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar