Notre Dame Katedrali için bağış yağıyor

Notre Dame Katedrali için bağış yağıyor
​Notre Dame Katedrali'nde dün akşam saatlerinde başlayan yangın bu sabaha kadar devam etmiş, ünlü yapıyı saran alevler yaklaşık dokuz saatte söndürülebilmişti.

Fransa'nın başkenti Paris'te 850 yıllık Notre Dame Katedrali'nin üçte ikisini harabeye çeviren yangının ardından yeniden inşa için bağış yağmaya başladı. Ülkenin iki en zengin iş insanı katedralin onarımı için 300 milyon euro vaat etti.

Yapımına 1163'te başlanan ve 182 yıl süren inşaattan sonra 1345'te açılan Paris’in kalbindeki katedralin merkez kulesinin ve çatısının çökmesi, ünlü Gül Pencereleri'nden en az birinin yok olması sonrasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "Onu yeniden birlikte inşa edeceğiz" diyerek uluslararası bir bağış çağrısı yapmıştı.

SELMA HAYEK’İN FRANSALI EŞİNDEN 100 MİLYON EURO

Macron'un çağrısına ilk yanıt, ülkenin en zengin iş insanlarından Francois-Henri Pinault’dan geldi.  Gucci, Yves Saint Laurent ve Alexander McQueen gibi lüks giyim markalarını çatısı altında barındıran Kering Grubu’nun CEO’su, 100 milyon euro bağış yapacağını açıkladı. 

1997 yılında Victor Hugo'nun aynı isimli romanından uyarlanan "Notre Dame'ın Kamburu"nda filminde Esmeralda karakterini canlandıran ünlü oyuncu Selma Hayek’in de eşi olan Pinault, "Bu trajedi bütün Fransızları ve ruhani değerlerle bağlı olan herkesi etkiledi" dedi.

ARNAULT'TAN 200 MİLYON EURO

Bir diğer bağış haberi de LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) şirketinin CEO’su Bernard Arnault’dan geldi. Arnault, katedralde yeniden inşa çalışmaları için 200 milyon bağış yapacağını açıkladı.

Notre Dame Katedrali’nin yeniden inşasının uzun yıllar sürmesi ve yüz milyonlarca euro’ya mal olması bekleniyor. Katedralin içindeki yüzlerce yıllık hazinelerin ne kadarının kurtarılabildiği ise hâlâ bilinmiyor.

'ÖMRÜMÜZ YAPILDIĞINI GÖRMEYE YETMEYEBİLİR'

​Notre Dame Katedrali'nde dün akşam saatlerinde başlayan yangın bu sabaha kadar devam etmiş, ünlü yapıyı saran alevler yaklaşık dokuz saatte söndürülebilmişti.

Yangının nedeni henüz bilinmese de renovasyon çalışmaları sırasında bir ihmal ya da kaza yaşanmış olabileceği düşünülüyor. Gazeteci Fehim Taştekin'in BBC Türkçe için kaleme aldığı yazıda aktardığına göre katedraldeki çalışmalardan sorumlu vakfın direktörü Eric Fischer, Notre Dame'ın çöken çatısı ve merkez kulesinin yeniden inşası onlarca yıl alabileceğini söyledi.

Önde gelen bir mimar ise televizyonda, "Bizim ömrümüz belki yeniden açıldığını görmeye yetmez" dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar