‘Öğrenci Affı bir kez daha çıkmalı, KYK boçları ertelensin'

‘Öğrenci Affı bir kez daha çıkmalı, KYK boçları ertelensin'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun Tekliflerinin Meclis’te görüşülmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Öğrenci affı ile Kredi ve Yurtlar Kurumuna borcu olan öğrencilerin borçlarının ötelenmesi için TBMM’ye sunmuş olduğu Kanun Tekliflerinin Meclis’te bir an önce görüşülmesini istedi. 

"MEZUNLARIN KYK’YA OLAN BORÇLARI  ERTELENMELİ"

Üniversite mezunlarının KYK’na olan borçlarının işe başladıktan sonra 3 yıl ertelenmesi ve işsiz kalmaları durumunda yine ertelenmesi için vermiş olduğu Kanun Teklifini dair konuşan  Gürer, "Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılı itibariyle 403 bin 12 öğrenci burs alıyor. Öğrenim kredisi alıp mezun olan ve kredi borcunu ödemeye başlayacak öğrenci sayısı 350 bin. Son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenciden borçlarını ödeyemeyen 280 bin borçlu öğrenci Hazine ve Maliye bakanlığına bildirilmiş. Bunun yanında işe başlayanlardan kredi borcu alınıyor.2 milyon üniversite öğrencisi işsiz. Üniversite öğrencileri işe düşük ücretle başlatılıyor. En azından kendilerini toparlama süreci olsun. Kredi borçları 3 yıl sonrasına ötelensin. Geçim şartları ortada"  şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİ AFFI BİRAN ÖNCE ÇIKMALI’

Gürer, maddi imkansızlık yüzünden üniversiteyi bırakan çok sayıda öğrenci olduğunu vurgulayarak bir kez daha öğrenci affı çıkarılmasını istedi. Gürer konuya ilişkin, "Öğrenci affı bir kez daha çıkmalı. Milli Eğitim Bakanına Sormuş olduğum soruya verdiği yanıtta ‘Bine yakın okuldan uzaklaştırılan gencimiz var" demişti. Ancak üniversitelerde eğitimini bırakmak zorunda kalan çok sayıda öğrencide var. Öğrencilerle görüştüğümde, maddi imkânsızlıklar nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalanların yeniden okuma isteklerini saptadım. Bunların tümüne bir kez daha şans tanınmalı. TBMM, öğrenci affının çıkmasına vesile olmalıdır. Ayrıca Meclis Araştırma Önergesiyle de konuyu gündeme taşıdım. Yüksek Öğrenim Kurumlarında hazırlık dahil önlisans, lisans tamamlama, lisansüstü öğrenim gören  öğrencilerin bu aftan yararlanmasını sağlayacak kanun teklifimizin  değerlendirilmesi bu bağlamda beklentileri olanlar için önemli bir umut olacaktır " dedi.

Öne Çıkanlar