Piyasalar Merkez'in faiz kararına odaklandı

Piyasalar Merkez'in faiz kararına odaklandı
Merkez Bankası'nın faiz kararının izlendiği bugün dolar 5.38 seviyesinde. Faiz adımı beklenmezken sıkı duruşa ilişkin TCMB'nin ne yönde mesaj vereceği izlenecek.

Piyasalar Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararını bekliyor. Bu hafta açıklanan şubat enflasyon verisi aylık yüzde 0.16 olurken yıllık enflasyon yüzde 20.35'ten yüzde 19.67'ye geriledi. Hafif gerileme bugünkü toplantıdan faiz indirimi gelip gelmeyeceği sorusunu da gündeme getirmişti.

Dün 5.37-5.40 aralığında dalgalanan dolar/TL kuru, Merkez Bankası'nın faiz kararının izleneceği güne 5.39 civarında başladı, 5.38-5.39 bandındaki seyrini sürdürüyor.

TCMB faiz kararını saat 14:00'da açıklayacak. Beklentilerin altında artış gösteren Şubat enflasyonunun ardından piyasalarda erken faiz indirimi tartışılırken, "enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürecek" mesajı veren TCMB'nin bugünkü toplantısında faiz indirimine gitmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak karar metni, ilk faiz indiriminin zamanına ve yılın kalanında yapılacak faiz indiriminin miktarına ilişkin beklentiler açısından yakından takip edilecek. Enflasyondaki iyileşmeye paralel TCMB'nin faiz indirimlerine Haziran ayında başlaması ve seri indirimlerin yılın kalanında 500 baz puana ulaşması bekleniyor.

Dolar/TL saat 10:03'de 5.3860'da yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0900 seviyesinde. Dolar endeksi ise ABD hizmetler sektöründe güçlü büyümeye işaret dünkü sürpriz verinin ardından dün gördüğü ve iki haftanın zirvesi olan 97'ye yakın 96.896'da. 

Yurt içi piyasalarda ABD ilişkilere yönelik kaygılar baskı unsuru olarak öne çıkıyor.

ABD ordusunun Avrupa'daki güçlerinden sorumlu General Curtis Scaparrotti, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planlarından vazgeçmemesi halinde ABD'nin F-35 savaş uçaklarını Türkiye'ye satmaması gerektiğini söyledi.

Scaparotti, dün Senato'nun silahlı hizmetler komisyonuna yaptığı açıklamada, "Verebileceğim en iyi askeri tavsiye özellikle de Rus hava savunma sistemlerini kullanan bir müttefikle çalışmamak ve F-35'lerin sonunu getirmemek, uçurmamak olur" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar