S&P'den sonra Fitch: Bankaların çoğu negatif görünümde

S&P'den sonra Fitch: Bankaların çoğu negatif görünümde
S&P'nin Türkiye bankalarındaki batık kredilerin ikiye katlanabileceği uyarısının ardından Fitch, bankaların negatif görünümünü koruduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2019 yılında gelişmekte olan ekonomilerdeki bankaların üzerinde ılımlı baskının görülmesinin beklendiğini duyurdu.

Açıklamada, gelişen piyasalarda Türkiye bankalarının görünümüme ilişkin negatif revizyonların Brezilya ve Katar bankalarındaki revizyonlarla dengelendiği belirtilirken, "Türkiye bankalarıyla birlikte, Umman ve Kosta Rica bankalarının çoğu negatif görünümünü koruyor" ifadesine yer verildi.

Fitch'in açıklaması, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, Türkiye bankalarındaki batık kredi miktarının önümüzdeki 12-18 aylık dönemde ikiye katlanabileceği açıklamasının hemen ardından geldi.

Türkiye’deki bankacılık sektörüne değinilen S&P'nin son raporunda, "Bankacılık sektöründeki sorunlu kredi oranının, Eylül 2018’deki yüzde 3.5’ten yaklaşık yüzde 6’ya yükselerek, gelecek 12-18 ayda ikiye katlanmasını bekliyoruz" dendi. Ancak, sorunlu kredi tanımına yeniden yapılandırılan kredilerin de eklenmesi durumunda, bu oranın çoktan yüzde 10’u geçmiş bulunduğu ve bunun gelecek yıl yüzde 20’ye kadar yükselebileceği belirtildi.

NEGATİF GÖRÜNÜME SAHİP BANKALAR

Öte yandan, Fitch'ten yapılan açıklamada, "Gelişmekteki olan ekonomilerin bankalarında 2019 yılında risk dengesinin negatif olmaya devam etmesi olası. ABD’deki yüksek faizin, dolardaki değerlenmenin, sıkılaşan küresel finansal koşulların ve ticaretteki korumacılığın, gelişen piyasalara sermaye akışını engellemesi mümkün. Bu da bazı ülkelerin büyüme görünümlerini düşürebilir" ifadelerine yer verildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, halen devam eden güçlü küresel ekonomik büyümenin, 2016 yılından bu yana emtia fiyatlarındaki iyileşmenin ve bankaların sağlam mali ölçütlerinin oluşabilecek baskıları dengeleyebileceği vurgulandı.

Bu yılın kasım itibarıyla gelişen ekonomilerde değerlendirilen bankaların yüzde 18’inin negatif görünüme, yüzde 6’sının ise pozitif görünüme sahip olduğu belirtilen açıklamada, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde negatif görünüme sahip bankaların toplam içindeki payını yüzde 33 olduğu, emtia fiyatlarının toparlanması ve büyümenin artmasıyla birlikte negatif görünüme sahip bankaların payının azaldığı belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar