Sakaryaspor-Amedspor maçı öncesi 16 STK’den ortak çağrı: Spor barış ve kardeşliktir

Sakaryaspor-Amedspor maçı öncesi 16 STK’den ortak çağrı: Spor barış ve kardeşliktir
Ligin ilk yarısında Amedspor’a yapılan saldırılarla gündeme gelen Sakaryaspor yarın Diyarbakır’da olacak. Maç öncesi 16 STK ortak açıklama yaparak sağduyu çağrısı yaptı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Bölge spor takımları özellikle batı illerinde gittiği maçlarda saldırılarla karşılaşıyor. Son olarak TFF 3. Lig 3. Grup'ta mücadele eden Cizrespor, Konya Serik Belediyespor maçının ardından saldırıya uğramıştı.

Türkiye 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Amedspor bu hafta kendi evinde Sakaryaspor ile karşılaşacak. Amedspor ligin ilk yarısında Sakaryaspor deplasmanında saldırılara uğramıştı. Sakaryaspor taraftarları Amedspor kulübesine saldırmış, ardından Amedspor oyuncularının soyunma odasına girerek futbolcuları ve teknik heyeti darp etmişti.

16 STK’DEN ORTAK AÇIKLAMA

Diyarbakır’da aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu, Amedspor Yüksek İstişare Kurulu, Amedspor taraftarları derneklerinin de bulunduğu 16 sivil toplum kuruluşu Amedspor- Sakaryaspor maçı öncesi ortak basın açıklaması yaptı. Sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı okuyan Amedspor Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Metin Kılavuz yaptı. Kılavuz, 2 Mart 2019 Cumartesi günü (yarın) Amedspor’un ev sahipliğinde Sakaryaspor’u konuk edeceklerini söyledi.

"RÖVANŞİSTLERİN AMAÇLARINA HİZMET ETMEYECEĞİZ"

Açıklamasını "Bizim tarihi ve kültürel altyapımızda ev sahipliğinin önemi ve değeri büyüktür" ifadeleri ile sürdüren Kılavuz, "Birileri Sakaryaspor maçında yaşanan olaylara rövanşist duygular ile yaklaşabilir. Ama o birileri bilmeli ki; Diyarbakır halkı provakatif ve rövanşistlerin amaçlarına asla hizmet etmeyeceklerdir" dedi.

"MİSAFİRPERVER OLACAĞIZ"

Diyarbakır’ın daha önceki yıllarda da sportif anlamda bu türden yaklaşımlardan olumsuz etkilendiğini hatırlatan Kılavuz, Diyarbakırspor-Bursaspor maçında yaşananları hatırlattı. Bu sürecin Diyarbakırspor’un düşüşünün başlangıcı olduğunu ifade eden Kılavuz, şunları söyledi: "Bizler Diyarbakır şehrinin sivil toplum ve meslek örgütleri olarak bir kez daha böylesi bir sürecin Amedspor nezdinde yaşatılmasına müsaade etmeyeceğiz. Barış ve hoşgörü şehri olan Diyarbakır dün olduğu gibi yarın da barışçıl ve misafirperver yaklaşımını en üst düzeyde sergileyecektir. Spor; bize göre barışa ve kardeşliğe hizmet eden etkinlikler bütünüdür."

"SPOR BARIŞ VE KARDEŞLİKTİR"

"Bu duygu ve düşüncelerle; 2 Mart 2019 Cumartesi günü tüm Diyarbakır halkı ve spor sevenlerini Amedspor atkılarımızla, formalarımızla, coşkulu bir şekilde Amedspor’a destek olmak üzere Amedspor-Sakaryaspor maçına davet ediyoruz. Amedspor’umuzun gelenekselleşen bir prensibi olan ‘Sporun olduğu yerde hayat vardır, Spor Barış ve Kardeşliktir’ şiarından hareketle; ev sahipliğimize, barışçıl geleneğimize zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısında olacağımızı bir kez daha vurgu yaparak; her kesimi sağduyulu davranma çağrımızı yeniliyoruz."

"BU SAĞDUYU MESAJI TÜRKİYE’NİN ARADIĞI BİR RESİMDİR"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, sporun, iş camiasının ve sivil toplumun ortak bir barış mesajı vermesinin son dönemlerde tam Türkiye’nin aradığı bir resim olduğunu söyledi. Bu mesajın yine Diyarbakır’ın verdiğini hatırlatan Kaya, "Şunu hiçbir zaman unutmayalım; ne zaman bu kentte bir ortak akıl birliktelik hakim olursa tam da provokatörler o zaman sahneye çıkıyorlar. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Bugünde kentimizde böyle bir birliktelik yakaladık" dedi.

"AMEDSPOR TÜM BÖLGEYİ TEMSİL EDİYOR"

Amedspor’un çok zor dönemlerden geçtiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"65 maçtır deplasman yasaklı bir takım ve böyle bir birliktelik var.  Bunun bir mesaj olması lazım. Amedspor’a yapılanlara karşı böyle bir barış mesajı veren bir takıma, deplasman yasağı koymak bu ülkede gerçek anlamda bölücülüktür, ayrımcılıktır. Öncellikle Amedspor’a uygulanan bu yasağın, bu ayrımcılığın kesinlikle kaldırılması gerektiğini buradan tüm sivil toplum kuruluşu ve tüm iş camiası adına ifade etmek istiyorum. Amedspor bu kentin, bu ülkenin, yalnızca Diyarbakır’ı değil bölgeyi temsil eden çok önemli bir takımdır. En büyük hedefimiz bu ruhu bu takımı hem başarısıyla hem de centilmenliğiyle yaşatıp şampiyonluklar ve galibiyetler yaşatmaktır. İnşallah yarın da çok temiz, güzel ve dostça bir maç sonrası  Amedspor’umuz galip gelerek hak ettiği Süper Lige de ilk adımlarını belki de bu barış ortamıyla atacaktır. Destek veren başta iş camiamız, sivil toplum kuruluşu olarak bu provokasyonuna dikkatinizi çekmek istiyoruz ve insanlarımızı, taraftarlarımızı biz de yarın maça, Amedspor’u desteklemeye bekliyoruz."

AÇIKLAMAYA KATILAN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Açıklamaya katılan sivil toplum kuruluşları şöyle:

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşinsanları Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır Sanayici ve İşinsanları Derneği, Doğu ve Güneydoğu İşkadınları Derneği, Diyarbakır Organize Sanayi İşinsanları Derneği, Diyarbakır İşkadınları Derneği, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Adamları Derneği, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Amedspor Yüksek İstişare Kurulu, Amedspor Direniş Taraftarlar Derneği, Amedspor Barikat Taraftarlar Derneği, Amatör Spor kulüpleri Federasyonu ve Türkiye Antrenörler Derneği Diyarbakır Şubesi.

Öne Çıkanlar