ÇHD ve HHB'li avukatlar: Bizim üzerimizden kimseye gözdağı veremeyecekler

ÇHD ve HHB'li avukatlar: Bizim üzerimizden kimseye gözdağı veremeyecekler
Savcılık, Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 20 ÇHD ve HHB'li avukatın 11'i için 'örgüt üyeliği' iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 20 ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlarının yargılandıkları davanın duruşması İstanbul 37'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. 

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, hakkında yakalama kararı bulunan Oya Aslan ve Günay Dağ adlı 2 avukatın dosyasının ayrılmasını, 19 avukatın ise 'Örgüt üyeliği' iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. 

Savcı mütalaasında "Dosya kapsamı bütün olarak değerlendirildiğinde, sanıkların örgüt içerisindeki konumu, yürüttükleri faaliyetler ve haklarında yapılan tespitler neticesinde suç konusu eylemlerinin örgüt içerisinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluğu sağlayarak DHKP-C örgütü üyeliği kapsamında kaldığı anlaşılmakta" ifadelerine yer verdi. 

YENİ GÖREVLENDİRLEN SAVCI MÜTALAAYI HAZIRLADI

Mütalaanın önceki duruşma da savcı olarak görev yapan Cumhuriyet Savcısı Can Tümer Keriş tarafından verilmeyip, yeni görevlendirilen Alaattin Çolak tarafından verilmesi dikkat çekti. Mahkeme heyeti, celse arasında Keriş'ten iki defa esas hakkında mütalaa hazırlamasını istese de savcı, mütalaayı hazırlamamıştı. 

DAYANIŞMA GREVİ

ÇHD ve HHB'li avukatlar kapatılan ÇHD TV ofisinde konuyla ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. "Halkın avukatları açlık grevinde! Açlıkları adalet isteğimizdeki ısrardır! Adalet istiyoruz! Siz de açlıklarına ortak olun!" pankartının asıldığı toplantıda dava kapsamında yargılanan avukatlar ve ÇHD'li avukatlar katıldı. ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil, 30 gündür açlık grevinde olan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Aycan Çiçek, Behiç  Aşçı, Engin Gökoğlu ve Aytaç Ünsal'a destek amaçlı 1 günlük açlık grevi başlattıklarını belirtti. 

'HUKUKSUZLUĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Avukatların yargılandığı davaya dair bilgi veren Yeşil, "Yaşanılanlardan çıkan sonuç avukat arkadaşlarımız suç iddiasıyla değil devlet ve kamu idaresinin faili olduğu suçlarda etkili avukatlık yaptıkları için cezalandırılmak isteniyor. Verecekleri hükmün hukuki bir boyutu yok. Düşman ceza sistemiyle hukuksuzluk süreciyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz ama hiçbirimiz bu hukuksuzluklara boyun eğmeyeceğiz. Bugün değilse yarın bizi hapsetmek susturmak isteyenler eninde sonunda mahkum olacaklar" dedi.

KOZAĞAÇLI KİLO KAYBEDİYOR

Kozağaçlı'nın hızla kilo kaybettiğini dile getiren Yeşil, Kozağaçlı'nın aynı zamanda kalp sorunu olduğunu belirtti. Engin Gök'ün kalbinin delik olduğunu ifade eden Yeşil, "Behiç Aşçı 2000'lerde uzun süre ölüm orucunda kaldı. Ondan kaynaklı rahatsızlıkları vardı bu grevle hastalıkları arttı" dedi. 

'İLK DURUÇMADA BİZLERİ TAHLİYE EDEN HEYETİ DAĞITTILAR'

Dava kapsamında bir süre tutuklu yargılanan ve ilk duruşmada tahliye edilen Avukat Ayşegül Çağatay da dava hakkında bilgi verdi. Dava sürecinde karşılaştıkları hukuksuzlukları anlatan Çağatay, "İlk duruşmada bizleri tahliye eden heyeti dağıttılar. Statülerini düşürdüler. Yepyeni bir heyet geldi. Bu heyet özel dosyalara bakıyor. Siyasi yönleri öne çıkan dosyalara bakıyor ve hızla cezalar veriyor. Selahattin Demirtaş, İhsan Eliaçık ve akademisyen davalarından biliyoruz bu heyeti. Bizim dosyamıza baktığında ne kadar özel olduğunu, hızlı bitirmek istemeleriyle anladık. Avukatları ve sanıkları dışarı atıp, kendi kendine tanık dinledi. Tanıklara unuttuklarını hatırlattığı için tanıklar ona teşekkür etti. Biz soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerimizi iletmeden savcıdan iki kez esas hakkında mütalaa istedi. Biz bunları sunmadan mütalaa istiyor, çünkü önemsemiyor ne diyeceğimizi. Dün geldi mütalaa. Bu kadar alelacele bir süreç işletiliyor. Dün gelen mütalaada dosyada adı geçmeyen başka savcının ismi var. Klasörleri hiç incelememiş. Hepimiz hakkında benzer şeyleri söylemiş, örgüt üyeliği iddiasıyla cezalandırılmamızı istiyor. Bizim üzerimizden halka mesaj vermeye çalışıyorlar ama üzerimizden kimseye gözdağı veremeyecekler. Çünkü bizi dize getiremeyecekler. Karşılarında dimdik duracak, halkımızın avukatlığını yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

'70 KLASÖRLÜK DOSYA İNECELENDİ Mİ?'

Avukatlar adına basın açıklaması yapan Avukat Yaprak Türkmen, İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek ve heyetinin doğal hakim ilkesini ihlal ettiğini ifade etti. Savcı değişse de yeni gelen kişinin dosyayı mutlaka incelemek zorunda olduklarına işaret eden Türkmen, "Mütalaayı hazırlayan savcının dosyaya atanıp atanmadığını, 70 klasörlük dosyayı inceleyip incelemediğini, ne zaman incelediğini bilemiyoruz. Ama gelinen noktada incelemediğini düşünüyoruz. Akın Gürlek için ceza yargılamasında infaza dönük bir memur atamasından söz edebiliriz. Konu yargıyla ilgili değil siyasi bir müdahale" diye konuştu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar