Soma'da ölen 301 madenciyi anlatan oyun yasaklandı

Soma'da ölen 301 madenciyi anlatan oyun yasaklandı
'Parayla satılmaz' isimli tiyatro oyunu daha önce Soma'da sahnelenmişti.

Soma faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisini anlatan "Parayla satılmaz" oyunu yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak oyunun dili gösterildi. Ancak aynı oyun daha önce Soma'da sahnelenmişti. 

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından kurulan Soma Mekansızlar Tiyatrosu "Parayla satılmaz" adlı oyununu yazarak sahnelemeye başladı.

OYUNCULAR ARASINDA MADEN İŞÇİLERİ DE VAR

Aralarında maden işçilerinin ve amatör oyuncuların da yer aldığı tiyatro oyunu İstanbul, İzmir ve Manisa’nın birçok ilçesinde defalarca gösterildi. Yoğun ilgiden dolayı oyunu bir kez daha Soma’da sahnelemek için izin başvurularını yapan ekip, Soma Kaymakamlığı’nın yasaklama kararı ile karşılaştı .Yasak kararı alınmamış olsaydı tiyatro oyununun 15 Aralık’ta sahnelenmesi planlanıyordu.

'OYUN BİRİLERİNE DOKUNDU'

Sendika.Org'a konuşan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, "Biz oyunun 301 kişiyi ve maden ocaklarını temsil ettiğini düşünüyoruz. Bu yüzden de oyunda yer alanlar iyi ki varlar ve maden şartlarını anlatıyorlar. Biz bu oyunun birilerine dokunduğunu düşünüyoruz çünkü defalarca oynandı ve bugüne kadar hiçbir engelle karşılaşmadı" dedi.

'TİYATRO GERÇEĞİN AYNASIDIR'

Soma Mekansızlar Tiyatrosu eğitmenlerinden Mehmet Ocak ise ekibin 2014 yılında işçi ve öğrenciler tarafından kurulduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu ekiple güzel projelere imza attık. Kendim ve 3 arkadaşım ile madende çalışıyoruz. Tiyatro gerçeğin aynasıdır. Oyunumuza bir engel konuldu ve ‘Bu oyunu oynayamazsınız’ denildi. 2559 sayılı kanunun ek bir maddesi gereğince argo ve oyunun sivri olduğu bildirildi. Oyun Soma’da birkaç kez oynandı. Yeniden Soma’da oynanmak istendiğinde salon için tarih aldık ve misafirlerimizi davet ettik ama izin verilmedi." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar