‘Taliban lideri ABD Üssü'ne yürüme mesafesinde yaşadı'

‘Taliban lideri ABD Üssü'ne yürüme mesafesinde yaşadı'
ABD askerlerinin Taliban liderinin evde olduğu sırada arama yaptığı fakat onu bulamadığı da kaydedildi.

Bir BBC ekibi tarafından 1996'da gizlice görüntülenen Molla Ömer, 2013'te hastalık yüzünden öldü.


Yeni yayımlanan bir kitapta, eski Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in, Afganistan'daki bir Amerikan üssüne yürüme mesafesinde yaşadığı iddia edildi.

Hollandalı gazeteci Bette Dam'in yazdığı "Molla Ömer'in Gizli Yaşamı" adlı kitapta, Taliban liderinin hiç ABD'nin inandığı gibi Pakistan'da yaşamadığı belirtiliyor. Ömer'in bunun yerine, memleketi Zabul bölgesinde bulunan bir büyük bir Amerikan İleri Operasyon Üssü'ne sadece yaklaşık 5 kilometre mesafede saklandığı kaydediliyor.

5 YILLIK ARAŞTIRMA

Kitabını beş yıl süren bir araştırma ve Taliban üyeleriyle görüşerek yazan Dam, Taliban rejiminin 2001'de devrilmesinden sonra Ömer'in koruması haline gelen Cabbar Omari'yle de konuştu. BBC Türkçe’nin haberine göre Omari, 2013'te hastalanarak hayatını kaybetmesine dek Ömer'i sakladı.

ABD ASKERLERİNİN ARAMA YAPTIĞI SIRADA EVDEYMİŞ

Kitaba göre, Taliban yönetiminin devrilmesinin hemen ardından, ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra başına 10 milyon dolar ödül koyduğu Ömer, üsse yakın bir yerdeki evin gizli odalarında saklandı. Hatta kitapta, bir kez Amerikan özel güçlerinin evi aradığı, ancak Ömer'in saklandığı yeri bulamadıkları belirtiliyor.

ÜSSE YAKIN BİR EVDEYMİŞ

Ömer'in daha sonra, 1000 kadar Amerikan askerinin kaldığı üsse 5 kilometre mesafedeki başka bir eve geçtiği kaydediliyor. Dam ayrıca, kendisine Ömer'in haberleri de BBC Afgan Servisi'nden takip ettiğinin söylendiğini aktarıyor.

Aksi yönde iddialara karşın, Ömer'in Taliban'ı saklandığı yerden yönetemediği ifade ediliyor.

Ancak, Ömer'in ABD'li yetkililerin Taliban liderleriyle ülkedeki savaşı sona erdirmek için görüştükleri Katar'da bir Taliban bürosunun açılmasına onay verdiği kaydediliyor.

Geçen ay Flemenkçe basılan Dam'ın kitabının kısa süre içinde İngilizce de yayımlanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar