Tasfiye edilen avukatlar: Feyzioğlu ekibi bizden rahatsızdı

Tasfiye edilen avukatlar: Feyzioğlu ekibi bizden rahatsızdı
Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı Çevre ve Kent Komisyonu’ndan tasfiye edilen avukatlar Artı Gerçek’e konuştu.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Avukatlar, Feyzioğlu yönetiminin uzun süredir kendilerinden rahatsız olduğunu belirtti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) bünyesinde çalışma yürüten Çevre ve Kent Komisyonu’nda görev alan bazı avukatlara "teşekkür" yazısı gönderildi. Yazı teşekkür yazısı olsa da içeriğinde suçlayıcı ifadeler yer alıyor. Avukatlar görevlerinden alındıklarını teşekkür yazısından sonra TBB sitesinde yayımlanan yeni komisyon görevlendirmesiyle öğrendi. 

TEŞEKKÜR YAZISINDA AVUKATLARA SUÇLAMA

"Teşekkür" yazısında özetle komisyonlarda yeniden bir yapılandırmaya gidildiği belirtilerek "Öte yandan yukarıda adı geçen ödül (Noyan Özkan çevre ve ekoloji mücadelesi onur ödülü) ile ilgili önceki Çevre ve Kent Komisyonumuzca maalesef ilgili ödül yönergesine uygun yürütülmemiştir. Yönetim kurulumuz tarafından ödülün kime verileceği bu aşamada karara bağlanmamıştır. Yeni oluşturulan komisyon başkan ve üyeleri de alanlarında yetkin isimlerdir. Görev değişiminin çevre davasına gönlünü adadığını söyleyen sizler için TBB’ye destek vermekten alıkoyacak bir husus olmadığını düşünüyoruz. Komisyonumuza verdiğiniz bugünkü kadarki emek ve hizmetleriniz için teşekkür ederiz" dendi.  

VERİLEN ÖDÜL SORUN OLDU

Genel Sekreter Sabiha Tekin imzalı yazıya konu olan ödül için bu yıl oluşturulan jüri, EGEÇEP ve Antalya’da öldürülen çevreci çift Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çiftine verilmesine karar verdi. Ancak ödül töreni herhangi bir gerekçe gösterilmeden iptal edildi, iki ay sonra da komisyon avukatları görevden alındı. Avukatlar bunun üzerine bir açıklama yayımladı.

YENİ DÖNEMDE KOMİSYONUN HİÇBİR KARARI YÖNETİMDEN GEÇMEDİ

Süreci birebir yaşayan ve görevden alınan Çevre ve Kent Komisyonu üyesi Avukat Berna Ulutaş Babaoğlu Artı Gerçek’e konuştu. Babaoğlu "TBB’de yeni dönem (mayıs 2017) başladıktan sonra aldığımız kararlar yönetim kurulundan geçirilmemeye başlandı. Yönetim Kurulu bizim karar altına aldığımız, çok acil olan ve talep ettiğimiz hiçbir konuda, bu yılın haziran ayına kadar karar almadı" dedi. 

FEYZİOĞLU EKİBİ İÇİN BİR SORUNDUK 

Kendilerine gündemin yoğunluğunun gösterildiğini belirten Babaoğlu, Ekrem Demiröz’ün 24 Haziran seçimlerinde aday olmak için istifa ettikten sonra da uzun bir süre komisyona yönetim kurulu üyesi atanmadığını dile getirdi. Yazıya konu olan ödül konusuna da değinen Babaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamamen saygısızca işleyen bir süreç oldu. Görevden alınmamızın asıl gerekçesi ödül değildi. Asıl sorun bizim çevre sorunlarıyla ilgileniyor oluşumuz. Biz göstermelik bir komisyon değiliz. 2011 yılından beri görev yapıyorduk. Hep sorun yaşadık. Komisyonda görev yapan yönetim kurulu üyelerimiz bunun mücadelesini verdi. Yönetimle hep sorunlarımız oldu. Komisyonumuzun ülkedeki yaşamsal sorunları kamuoyunun dikkatine sunması yönetim kurulunun istemediği bir şey oldu. Çevre sorunları konusunda herkese yardım eden bir komisyon olduk. Bu olumlu tavrı beğenenler gibi beğenmeyenler oldu, bu olumlu tavrın karşısında olanlar vardı. Örneğin sermaye karşısında duruyordu. Açıkçası istenmiyorduk. Feyzioğlu ekibi için biz bir sorunduk ve bizi tasfiye etti.

FEYZİOĞLU KOMİSYONDAN RAHATSIZDI 

Görevden alınan bir başka avukat olan Tuncay Koç da tasfiye süreciyle ilgili Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada "Açıkçası ortaya konulmuş net bir gerekçe yok. "Sizinle şu yüzden çalışmak istemiyoruz" gibi bir resmi yazı da yok. Ama şunu biliyoruz Feyzioğlu bizden yani komisyondan rahatsızdı. Geçen yıldan beri rahatsızlığı vardı. Bu ödül törenini bahane ettiğini düşünüyoruz, ki bu süre içinde kurulumuzun bir hatası yok" dedi.  

TASFİYE EDİLDİĞİMİZİ BAROLAR BİRLİĞİ SİTESİNDEN ÖĞRENDİK

Komisyondan sorumlu Ekrem Demiröz’ün 24 Haziran seçimleri için istifa etmesiyle başlayan süreçte komisyona yönetim kurulu üyesi atanmadığını dile getiren Koç,  "Bu süre zarfında ödül töreni gündeme geldi. Yönetim kurulu üyesi belli olmadığı için orada da bir kopukluk yaşandı. Bu süreci dediğim gibi Feyzioğlu bir bahane olarak kullandı önce kurulun çalışmalarını bu yılın haziran ayından itibaren askıya aldı, daha sonra herhangi bir gerekçe göstermeden tasfiye etti. Tasfiye edildiğimizi barolar birliğinin sitesinden öğrendik" diye konuştu.

TTB’NİN UYGULAMASI ANTİDEMOKRATİK

EGEÇEP üyesi Avukat Arif Ali Cangı da görevden alınmalarını Artı Gerçek’e şu sözlerle değerlendirdi: "Sorun haline gelen ödül töreninden sonra teşekkür yazısı geldi. Ancak teşekkür mü olduğu iğneleme mi olduğu belli olmayan bu yazılar üzerine kamuoyuna bir açıklama gereksinimi duyduk. Çünkü mesele bireysel bir mesele değil. Komisyondan çıkarılmışız çıkarılmamışız çok önemli değil. Biz bu mücadeleyi bir hayat biçimi haline getirdik. Öyle yürütüyoruz. TBB’yi var etmek için çabaladık ancak komisyon üyelerinin antidemokratik bir şekilde görevden alınması bizde TBB’nin çevre hukuku alanındaki çalışmalarından vazgeçtiği, oradan geri adım attığı yönünde bir kaygıya neden oldu, bizim kaygımız bu. Bu kararın gerekçesi nedir, hangi saiklerle hareket edilmiştir bunu bilmiyoruz."  

Öne Çıkanlar