Trump: İran’a saldırı emrini 10 dakika kala geri çektim

Trump: İran’a saldırı emrini 10 dakika kala geri çektim
ABD Başkanı Trump, İran'a yönelik bir hava saldırısına onay verdiğini, ancak düşürülen ABD İHA'sına karşı düzenleyecekleri bombardımanda 150 kişinin öleceğini öğrenince vazgeçtiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından, İran’a saldırı emrini 10 dakika kala geri çektiğini açıkladı.

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "İran’ın uluslararası sularda ABD ordusuna ait İHA’yı vurması sonucu saldırıya hazırlandık. Saldırıda kaç kişinin öleceğini sordum. Generalin cevabı, ‘150 kişi efendim’ oldu. Saldırıya 10 dakika kala, emri geri çektim. İnsansız hava aracı için orantısız bir saldırı olurdu. Acelem yok. Ordumuz yeniden yapılandı, yeni, gitmeye hazır ve dünyanın en iyisi. İran ABD’ye karşı, dünyaya karşı asla nükleer silah sahibi olmayacak!" dedi.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi de adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini duyurmuştu.

NYT'nin, "Trump, İran'a hava saldırısına onay verdi, sonra aniden vazgeçti" başlıklı haberinde, Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililerin, ABD yerel saatiyle 19:00'a kadar İran'a ait bazı radar ve füze bataryalarının vurulmasını bekledikleri, Trump'ın kararından vazgeçmesi sonucunda bunun gerçekleşmediği ifade edildi.

Haberde, Trump'ın mı bu konudaki kararını değiştirdiği, yoksa yönetimin mi farklı bir strateji uygulamaya karar verdiğinin net olmadığı görüşlerine yer verildi.

‘POMPEO VE BOLTON'A RAĞMEN VAZGEÇTİ’

Öte yandan Amerikan ABC kanalında aynı konuyla ilgili bir haberde ise Trump'ın iptal kararını, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a rağmen aldığı iddia edildi.

NTV’nin aktardığı habere göre Beyaz Saray ve Pentagon'dan ise iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

SALDIRI HAZIRLIĞI

Sözcü’nün AP’ye dayandırdığı haberde ise, operasyona ilişkin kamuoyuna bilgi verme yetkisi olmayan bir kaynak, gizlilik kaydıyla yaptığı açıklamada, ABD ordusu tarafından belirlenen hedefler arasında radarlar ve füze bataryalarının bulunduğunu söyledi. Söz konusu kaynak saldırıların sınırlı olacağını da sözlerine ekledi.

Saldırıların, İran’ın askeri ve sivil kayıplarına yönelik riski en aza indirmek üzere bugün gün doğmadan gerçekleştirilmesinin planladığı öne sürüldü.

UÇAKLAR HAVALANDI, GEMİLER POZİSYON ALDI

New York Times gazetesinin kaynağı, talimatın geri çekildiği saatlerde savaş uçaklarının havalandığını, gemilerin de mevzi aldığını iddia etti. Ancak uçak ve gemilerden herhangi bir saldırı gerçekleştirilmedi.

ABD’nin saygın gazetelerinden NYT, İran’a yönelik saldırıların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin net olmadığını yazdı.

Ayrıca planın iptal edilmesinin Trump’ın fikir değişikliğinden mi yoksa Washington Yönetimi’nin lojistik ve stratejik kaygılarla mı ilgili olduğu da bilinmiyor.

TRUMP ‘YAKINDA GÖRECEKLER’ DEMİŞTİ

Perşembe gününün büyük kısmını ulusal güvenlik danışmaları ve Kongre liderleriyle toplantı yaparak geçiren Başkan Trump, ABD’nin İran’a karşı cevabının ne olacağına ilişkin bir soruya "Yakında görecekler" yanıtını vermişti.

NÜKLEER ANLAŞMA KARARI İLİŞKİLERİ BOZDU

Trump dün yaptığı açıklamada, İran’ın ABD’nin insansız hava aracını düşürmesine ilişkin "İran büyük bir hata yaptı" demiş, fakat sonrasında bunun insani bir hatadan kaynaklanmış olabileceğini söylemişti: Trump, "Kasıtlı olduğuna inanmak güç" diye de belirtmişti.

Washington-Tahran ilişkileri, Washington yönetiminin 2015’te İran ile varılan nükleer anlaşmadan geçen yık tek taraflı çekilmesinin ardından bozulmuştu.

Son olarak, ABD, Umman Körfezi’nde iki tankere yönelik gerçekleştirilen saldırılarda İran’ı suçlamıştı. Tahran yönetimi ise iddiaları sert bir dille reddetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar