Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ı görevden aldı

Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ı görevden aldı
Trump: Yönetimdeki diğerleri gibi, yaptığı önerilerin birçoğuna hiç katılmıyordum ve bu nedenle John'un istifasını istedim, o da bu sabah sundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı.Trump, John Bolton'ın kendi talebi üzerine istifasını bu sabah sunduğunu söyledi.

Görevden almayı Twitter'dan duyuran Trump, "Dün akşam John Bolton'a, Beyaz Saray'daki hizmetlerine artık ihtiyaç kalmadığını söyledim. Yönetimdeki diğerleri gibi, yaptığı önerilerin birçoğuna hiç katılmıyordum ve bu nedenle John'un istifasını istedim, o da bu sabah sundu" dedi.

Trump, yeni ulusal güvenlik danışmanını önümüzdeki hafta açıklayacağını belirtti.

Bolton, 22 Mart 2018'de Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine atanmıştı. Bolton Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanmadan önce ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Daimi Temsilcisi olarak görev yapıyordu.

TALİBAN'LA GÖRÜŞÜLMESİNE KARŞI ÇIKMIŞTI

Trump geçen Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada Bolton için "John çok iyi. Bazı konularda güçlü fikirleri var ama olsun. Onu dengeleyen benim. Ondan biraz daha güvercin olan insanlar var ekibimde. En nihayetinde kararları ben veriyorum" ifadelerini kullanmıştı.

John Bolton Venezuela, Kuzey Kore ve Afganistan konularındaki agresif tutumuyla biliniyordu. Bolton’ın son olarak Trump’ın Taliban temsilcilerini Camp David’e davet etmesine ve orada görüşmelerin yapılması fikrine Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte karşı çıktığı biliniyordu.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bolton'ın görevden alınmasına dair bilgisi olup olmadığına dair soruya, "Bolton ile görüş ayrılığı yaşadığımız bazı politka başlıkları oldu. Ben hiçbir şeye şaşırmam. Sadece bu konu için söylemiyorum. Biz Başkan'la çok yakın çalışırız" cevabını verdi.

Pompeo, "Başkan istediği personelle çalışma hakkına sahiptir" ifadelerini kullandı.

'KİMSE TRUMP'IN DIŞ POLİTİKASININ DEĞİŞECEĞİ FİKRİNE KAPILMASIN'

Pompeo'ya John Bolton'ın görevden alınmasıyla birlikte İran konusunda daha yumuşak bir politika benimsenip beninsenmeyeceği de soruldu. Pompeo bunun üzerine, "Yabancı ülkelerin liderleri yönetimden bir yetkilinin ayrılmasıyla Trump'ın dış politikasının değişeceği fikrine kapılmasın" dedi.

Pompeo'ya "Trump-Ruhani görüşmesi öngörüyor musunuz?" sorusuna da "Evet. Başkan kendisiyle önkoşulsuz olarak görüşebileceğini ifade etti" yanıtını verdi.

TRUMP ÜÇ ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI DEĞİŞTİRDİ

Trump’ın ilk ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'di. Flynn, Trump yönetimi göreve başladıktan sadece birkaç hafta sonra, Rusya ile temasları hakkında Beyaz Saray yetkililerine yalan söylediği gerekçesiyle istifaya zorlanmıştı. 

Flynn bir süre sonra istifa etmiş ve Rusya'nın Trump lehine ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla açılan davada savcılık ile işbirliği yapmıştı.

Flynn'den sonra Korgeneral Herbert Raymond McMaster atanmıştı.

John Bolton ise McMaster'ın yerine getirilmişti. (HABER MERKEZİ - AMERİKA'NIN SESİ) 

Öne Çıkanlar