Uzmanlar Balıkesir’deki depremi değerlendirdi: Bir an önce önlem alınması gerekli

Uzmanlar Balıkesir’deki depremi değerlendirdi: Bir an önce önlem alınması gerekli
Dün gece saaatlerinde Balıkesir ve çevre illerinde hissedilen ard arda yaşanan depremlerle ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar bir an önce hazırlıkların yapılması yönünde uyardı.

Balıkesir'de meydana gelen ve çevre illerde hissedilen en büyüğü  4.6 olan depremlere ilişkin konuşan uzmanlar Ege Bölgesi'nin deprem riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Gerekli hazırlıkların yapılmasını isteyen uzmanlar bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Uygulama Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Bülent Özmen, "Balıkesir'in deprem tehlikesinin çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her ile özgü ve o ilin sorunlarını çözmeye yönelik deprem risklerinin azaltılması, planların hazırlanması gerekli" dedi.

Doç. Dr. Özmen, "Dün saat 23.14'te Balıkesir ilinin yaklaşık 20 kilometre güneyinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem başta Balıkesir kent merkezi ve ilçeleri olmak üzere komşu illerin tamamında hissedilmiştir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan diri fay haritasına göre depremin olduğu yerde herhangi bir diri fay haritalanmamıştır. Deprem hemen İkizcetepeler Barajı’nın güneyinde, yerin 7 km derinliğinde meydana gelmiştir" dedi. 

EGE BÖLGESİ’NDE DEPREM TEHLİKESİ YÜKSEK

Ege bölgesinde deprem riskinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Doç Dr. Bülent Özmen, "Balıkesir başta olmak üzere bütün Ege Bölgesi deprem aktivitesi ve deprem tehlikesi oldukça yüksek bir bölgedir. Balıkesir il sınırları içinde tarihsel ve aletsel dönemde meydana gelen depremlere baktığımız zaman deprem tehlikesinin yüksek olduğunu açıkça görüyoruz. Bölgede Yenice-Gönen fayı, Edremit Körfezi fay zonu, Havran- Balıkesir fay zonu gibi büyük deprem üretme potansiyeli olan birçok fay vardır. Geçmişte olan ve hasara neden olan depremlere ve bölgedeki deprem üretme potansiyeli olan diri faylara baktığımızda Balıkesir'in deprem tehlikesinin çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 
Bizim öncelikle başta hükümetimiz, yerel yönetimler ve birey olarak bizlerin meydana gelen bu depremlerden dersimizi alıp, deprem risklerinin azaltılması çalışmalarına odaklanmamız gerekmektedir. Tarihi her ne kadar bilinemese de ilerleyen yıllarda zamanı tam olarak kestirilemeyen bir zamanda Balıkesir ilinde mutlaka büyük bir deprem gerçekleşecektir. Bu gerçekten yola çıkarak, her ile özgü ve o ilin sorunlarını çözmeye yönelik deprem risklerinin azaltılması planların hazırlanması ve hazırlanan bu plan doğrultusunda yapılması gereken çalışmaların tavizsiz bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
 
"DİRİ FAYLAR İMAR HARİTALARINA İŞLENMESİ GEREKLİ"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise imar haritalarına diri fayların dahil edilmesi ve hazırlık yapılması gerektiği konusunda uyardı,  "Depremi, alüvyon zeminlerde bulunan evlerde yaşayanlar biraz daha fazla hissetti. İstanbul ve İzmir'de de hissedildi. Alsancak, Bostanlı kesimlerindeki insanlar da diğer bölgelere göre depremi daha çok hissetti. Depremin kendisi yıkıcı özellikte büyük bir deprem değil. Batı Anadolu ölçeğinde 6 ve 6 ölçeğinin üzerinde deprem olduğu zaman can ve mal kaybına neden oluyor. Türkiye ölçeğinde de bu geçerli. Balıkesir ilinden geçen diri fayların imar haritalarına işlenmesi ve bir an önce deprem master planının hazırlanması gerekiyor. Bu kapsamda deprem zararlarını azaltan tüm çalışmalara öncelik verilmesinde yarar var."

Öne Çıkanlar