Yabancı bankalar, Türkiye bankalarının batıklarını görüşecek

Yabancı bankalar, Türkiye bankalarının batıklarını görüşecek
Türkiye bankaları bilançolarındaki kötü kredilerin akıbetini görüşmek üzere Goldman Sachs, Bain Capital, EBRD ve IFC'nin yer aldığı kuruluşlarla bir araya gelecek.

Türkiye bankalarının bilançosundaki kötü kredilerin akıbeti ve yapılacaklar konusunda çalışmalar sürüyor. Yerli ve yabancı bankalar, Türkiye bankalarının tahsili gecikmiş alacaklarının bilanço dışına çıkarılması için oluşturulacak iki fonun yapısını tartışmak için buluşacak. Kaynaklar, konuya ilişkin geniş kapsamlı ilk çalışma grubunun oluşturulduğunu ancak görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu kaydetti.

Aralarında Goldman Sachs, Bain Capital, IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve EBRD’nin (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) de bulunduğu uluslararası yatırımcılarla Türkiye'den bankacıların biraraya geleceği ifade edildi. Reuters’a bilgi veren üç kaynak, PricewaterhouseCoopers danışmanlık şirketinin basına kapalı düzenlediği toplantıda batık kredilerin tartışılacağını ve bu alacaklara ilgisi bulunan yabancı yatırım bankalarının ve kuruluşların da bu toplantıda yer alacağını söyledi.

Konuya yakın bir kaynak toplantı kapsamında, Türkiye’de yüksek borçluluğa sahip firma ve varlıkların alım-satımı konusunda yerli ve yabancı tarafların bir araya getirilmesinin amaçlandığını belirterek, toplantıda ileride oluşması istenilen işlemlerin önündeki engellerin ve çözüm önerilerinin konuşulacağını söyledi.

Kaynak toplantıya bankaların üst düzey yöneticileri ile yabancı fonlar, EBRD, IFC, IBRD’nin yanı sıra varlık yönetim şirketleri ve portföy yöneticilerinin de katılacağını kaydetti.

Bir başka kaynak da, "Uluslararası yatırımcılar banka yetkilileri ile hükümet tarafından planlanan kötü kredilerin devralınması sürecini görüşecekler. Bu toplantıya Türk bankacılar ve şirketlerin yanı sıra Goldman Sachs, Bain Capital, EBRD ve IFC’nin katılması planlanıyor" dedi.

GOLDMAN SACHS YAPILANDIRILAN KREDİLERE TALİP

Reuters’ta mart ve nisan aylarında yer alan iki haberde Goldman Sachs’ın Türkiye’de yapılandırılan büyük kurumsal kredileri almak için bankalarla görüşmeler yürüttüğü ve ABD’li Bain Capital’in de bu kredilerden pay almak için görüşmeler yürüttüğü yer almıştı.

Konuya yakın kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, Goldman Sachs son dönemde bankalar üzerinde yük oluşturan yapılandırılmış büyük hacimli kurumsal kredileri avantajlı koşullarla devralmak için ilgili taraflarla yoğun görüşmeler yürütüyor. Türkiye’de özellikle geçen yıl başından itibaren bozulan makro ekonomik göstergeler ve ağustos ayındaki kur şokunun da etkisiyle nakit akışında sıkıntı çeken büyük holdingler başta olmak üzere çok sayıda şirket kredi yapılandırmasına gitmişti.

Bunlar arasında en çok ses getirenler ise geçen sene bankalarla 5.5 milyar dolarlık kredisini yeniden yapılandıran Yıldız Holding ve 2 milyar euronun üzerinde kredisini yapılandıran Doğuş Holding ile ana ortak Ojer Telekom’un borçlarını ödemediği, Türk Telekom’la ilgili 4.75 milyar dolarlık OTAŞ kredisi olmuştu.

Konuya yakın bir kaynak, Goldman Sachs’ın yapılandırılan büyük kredilerle ilgilendiğini belirterek, "Bunlar Doğuş Holding, Yıldız Holding, Bereket Enerji gibi krediler olabilir. Karışık durumlarla çok ilgilenmiyorlar. Nispeten bankanın bir indirim yaratacağı iyi kredilerle ilgileniyorlar" demişti. Aynı kaynak, Goldman Sachs’ın Astaldi’nin çıkmaya çalıştığı üçüncü köprünün kredileri gibi kredilere de baktığını belirtti.

Konuya yakın bir başka kaynak da, "Goldman Sachs yapılandırılıp bilançodan çıkarılması beklenen krediler için yoğun temaslar yürütüyor. Goldman Sachs’ın yanı sıra ilgilenen diğer büyük yatırım bankalarını da biliyoruz. Londra bazlı batık kredi işi yapan yatırım bankaları şu anda yoğun görüşmeler yürütüyor" dedi.

Aynı kaynak, OTAŞ kredisi gibi bilançodan çıkarılmak istenen kredilerin bu kapsamda değerlendirilebileceğini belirtti.

Bankacılık sektörünün toplam kredileri 2.5 trilyon liraya ulaşırken, şu ana kadar 100 milyar liranın üzerinde kredi yeniden yapılandırıldı. Bankaların takipteki kredi oranı yüzde 4.04’e ulaşırken, yılsonunda yüzde 6’ya kadar çıkabileceği de bekleniyor. Öte yandan, hükümetin ve bankaların kötü enerji ve inşaat kredileri için kuracakları fonlar kapsamında ise bankaların çalışmaları sürüyor. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar