Yunanistan'da göçmenlerle dayanışma: İnsanlık dışı muameleye son ver!

Yunanistan'da göçmenlerle dayanışma: İnsanlık dışı muameleye son ver!
Mültecilere ellerindeki zeytin dallarıyla dostluk mesajı veren Yunanistanlılar yürüyüş düzenledi. 25 meslek odasının öncülüğünde düzenlenen eylemde 24 saatlik grev kararı alındı.

Jînda ZEKİOĞLU


ARTI GERÇEK - Çok değil 100 yıl önce, Anadolu’dan göçmek zorunda bırakılan dedelerinin, nenelerinin hikayeleriyle büyüyen Samoslular, aynı koşulları yaşayan bugünün halkları için ses oldu ve sokağa çıktı.

Yunanistan’ın Samos adasında yerli halk, mülteci kampındaki kötü koşulların bir an evvel durdurulması için harekete geçti. "Rehin almaya son ver!" sloganıyla yürüyüş yapan Samos halkı, insanlık dışı yaşam koşullarının durdurulması için yetkililere seslendi. 25 meslek odasının öncülüğünde düzenlenen eylemde, 24 saatlik grev kararı alındı.

Sağlık hizmetinde yaşanan aksaklıkların ciddi boyutlarda olduğunun altı çizilirken, göçmenlerin yaşam koşullarının AB-Türkiye arasındaki anlaşma üzerinden bir tür rehineliğe dönüştürüldüğünü ve bu uygulamaya itiraz edilmesi gerektiği belirtildi.

700 KİŞİLİK KAMPTA 7000 KİŞİ KALIYOR

Pakistan, Afganistan, Suriye, Irak, Türkiye ve birçok Afrika ülkesinden, bin bir tehlikeyi göze alıp, botlarla Ege Denizi’ni aşarak Samos adasına varan mülteciler, iltica başvurularının ardından mülteci kampına alınıyor ve adadan çıkmaları yasaklanıyor. İltica kimliklerine vurulan kırmızı bir mühürle adada rehin tutulan yaklaşık 7 bin mülteci, Birleşmiş Milletler’in kurduğu ve sadece 700 kişi kapasitesi olan bir kampta yaşamak zorunda bırakılıyor.

Son 50 yılın en kötü kış mevsimini geçiren Samos adasında, ağaçlar sökülmüş, tabelalar devrilmiş, su baskınları yaşanmışken, çoluk çocuk çadırda yaşamaya mahkûm edilen ve kimi zaman çadırını dahi esen rüzgâra teslim eden sığınmacılar çaresiz, eli kolu bağlı Avrupa yolu bekliyor.

SALGIN HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERİYOR

Kötü koşullar altında, sağlık ve eğitim hakkından mahrum bırakılan savaş mağdurları; salgın hastalıklar, gelecek kaygısı, eğitim mahrumiyeti gibi problemlerle adeta adada ‘rehin’ tutuluyor. Hükümete, BM ve AB’ye baskı yapması için seslenen Samoslular, "Göçmenlere yönelik suça son ver" , "Mültecilere sağlık hizmeti ver" gibi sloganlar atarak Themistocles Sofouli Meydanı’ndan Valilik’e yürüdü.

Sabahın erken saatlerinden itibaren protestoya katılmak için adanın tüm noktalarından konvoylar eşliğinde şehir merkezine giden Samoslular, tüm gün dükkanlarını açmadı; hava, deniz ve kara ulaşımı da dahil tüm iç hizmetlerde grev yapıldı.

Ülkelerinde yaşanan ekonomi ve savaş sömürüsünün mağduru olan tüm mültecilere ellerindeki zeytin dallarıyla dostluk mesajı veren Samoslular, "Güçlüler kazanmak için, yoksulluk, savaş ve göç yaratır" yazılı pankartlarla BM ve AB’ye seslendi.

DAHA FAZLA DOKTOR, ÖĞRETMEN, PSİKOLOG

  1. meslek odası adadaki mülteciler için bir de talep listesi hazırladı.

- Samos adasındaki mülteci kampında insanlık dışı müdahaleye hemen, şimdi son ver!

- Tüm göçmenlerin, sağlık haklarına ulaşımı için olanak ver. Diledikleri bölgeye geçişlerine izin ver. Rehin tutmaya son ver!

- İlk müracaat, kimlik edinme, bakım, talep etme hakkına saygı duy ve koşullarını yarat!

- Bu insanları adalarımıza hapseden AB-Türkiye anlaşmasını bir an evvel kaldır!

Bunların yanı sıra, acilen sağlık hizmeti için adımların atılmasını ve baş gösteren salgın hastalıkların önünün alınmasını talep eden meslek örgütleri, daha fazla çocuk doktoru, daha fazla ebe, daha fazla öğretmen ve daha fazla psikolog ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Öne Çıkanlar