Öldüren mesai

Öldüren mesai
Son 5 yılda şiddet gören hekim sayısı 45 binin üzerinde. Yüzde 65'i imkanı olsa başka bir iş yapacağını söylüyor. Şiddet, mobing ve uzun çalışma saatleri hekimleri ölüme götürüyor.

Bahar KILIÇGEDİK

ARTI GERÇEK-
Batman, Adana ve İstanbul’da 2 hekim ve 1 tıp öğrencisinin yaşamlarına son vermesi ile hekimlerin yaşadıkları sorunlar yeniden gündeme geldi. Meslektaşlarının ölümünün sağlıksız çalışma koşullarından kaynaklandığını belirten hekimler, yaşatmak isterken ölmek istemiyor.

Türkiye Tabipler Birliği Konsey Üyesi Dr. Şehmuz Gökalp, kendilerini yaşatmaya adayan hekimlerin, sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle kaldıramayacakları bir yükün altına girdiklerini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın bu ölümlere ve yaşanan sorunlara duyarsız kalmasına tepki gösterdi. Gökalp, "Sağlık Bakanı, sağır sultanı oynamamalıdır. Kendilerine yaptığımız randevu talebimiz 6 aydır masalarında durmaktadır. Bu konuda tekrardan çağrıda bulunmak istiyorum. Hekimlerin bu zorlu çalışma koşullarına mutlaka çözüm bulmak lazım. Aksi halde bu sağlık sistemi bu şekilde giderse biz sağlıkçılar ve bu hizmeti alan hastalar artık bu yükün altında eziliriz, eziliyoruz ve ölümler geliyor" dedi.

5 YILDA 45 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDET GÖRDÜ

Hekimlerin çalışma koşullarına yönelik anket çalışmalarını da paylaşan Gökalp, "Hekimlere yöneltilen,‘ Siz kendinizi tükenmiş hissediyor musunuz?’ sorusuna yüzde 24’ü ‘evet’ cevabını veriyor. ‘Psikolojik bir taciz, baskı ya da mobing görüyor musunuz?’ sorusuna yüzde 69’u ‘meslek yaşamımda psikolojik baskı görüyorum’ diyor. ‘İmkanınız olsa başka bir iş yapar mısınız’ sorusuna yüzde 65’i ‘evet’ diyor. Son beş yılda resmi verilere göre şiddet gören sağlıkçı sayısı 45 bin üzerinde… Adana’da intihar eden asistan hekim 36 saat nöbet tutuyor. Asistan hekimler, eğitim almak yerine hizmet yükümlüğüne giriyor. Haftalık 100 saati aşan çalışma saati olan asistan arkadaşlarımız var. Asistanlarla ilgili ankette yüzde 97’si kendilerini yorgun hissettiğini söylüyor. Yüzde 47’si ‘asistanlık sürecinin onur kırıcı bir süreç’ olduğunu ifade ediyor" diyerek, sonuçların sağlık politikalarının nasıl bir halde olduğunun net göstergesi olduğunu ifade etti.

BİR GÜNDE 400 HASTAYA BAKAN HEKİMLER VAR

AKP hükümeti tarafından uygulamaya konulan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı eleştiren Gökalp, bu programın sağlık hizmetlerini alınır-satılır bir mantık üzerine kurduğunu söyledi. Bir hastanın muayenesine, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanığı sürenin en az 20 dakika olduğunu anlatan Gökalp, Türkiye’de bu sürenin 5 dakikaya indiğini belirtti. Sağlık politikalarından dolayı hekimlerin hedef haline geldiğini anlatan Gökalp, "Muayene 5 dakikadan fazla olsa, kapıdaki hasta ya da yakının baskısı ile karşılaşıyor. Psikolojik baskı altında kalıyor. Bir günde 120-200 hastayı muayene eden hekimler var. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir günde 2 bin civarında hasta geliyor. Bir hekim 400 hasta muayene etmiş oluyor. Böyle bir durumda sağlıklı bir muayeneden bahsedebilir misiniz" diye soruyor.

İNTİHAR DEĞİL, ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI

Hekim intiharlarını çalışma koşullarının ağırlığından kaynaklı meslek hastalığı olarak tanımlayan Gökalp, "Ruh sağlımızı, beden sağlımızı bozan bizi umutsuzluk, çaresizlik ve tükenmişlikle beraber yaşamdan koparan ölümlü bir meslek hastalığı, ölümlü iş kazası olarak değerlendiriyorum" dedi.  

YETER ARTIK HEKİMLER ŞİDDET GÖRMESİN, ÖLMESİN

Diyarbakır Tabip Odası eski Başkanı Cengiz Günay, "Hem halktan gelen baskılar hem de çalışma şartlarından dolayı bazı hekim arkadaşlarımız artık dayanamayıp intihar etmeye başladılar. Çalışma koşullarından kaynaklı hekim intiharları Türkiye’nin ayıbıdır. Sağlıkta dönüşümle birlikte hekimlerin itibarı yerlere serildi. Şartlar ağırlaştırıldı. Bizim korkumuz bu intiharların daha çok atması… Hekimler olarak şuan direnmeye çalışıyoruz" diye konuştu. "Yeter artık hekimler ölmesin, şiddet görmesin" diyen Günay, hekimlerin koşullarının sağlıklı bir hale getirilmesi çağrısında bulunuyor. Kendisinin de şiddete uğradığını anlatan Günay, hekimlerin uğradığı şiddete karşı bir yasa çıkarılmasını istiyor.

YIPRANMAK, İŞTEN ATILMAK İSTEMİYORUZ

Kanun Hükmünde Kararnameler sonucu binlerce sağlıkçının ihraç edilmesi ile hekimlerin iş yükünün fazlalaştırdığını söyleyen Diyarbakır Tabip Odası Eşbaşkanı Mehmet Şerif Demir, "Sağlıksız sağlık  politikalarından vazgeçilmeli. Hastalar müşteri, sağlıkçılar köle olarak görülmemeli… Bizler sabah-akşam 24 saat çalışarak yıpranmak, işten atılmak, ölmek ve öldürülmek istemiyoruz" diyerek Sağlık Bakanlığı’na seslendi.

 

Öne Çıkanlar