Can Selçuki: Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın 2028 için bir iddiası oluştu

Can Selçuki: Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın 2028 için bir iddiası oluştu
Kamuoyu araştırmacısı Selçuki, CHP'nin yerel seçimle birinci parti konumuna yükselmesinin ardından gözlerin çevrildiği 2028 seçimi için İmamoğlu ve Yavaş'ın bir iddiası oluştuğunu söyledi: "Kuşkusuz CHP’nin ulusal performansına önemli bir katkısı oldu."

Artı Gerçek - Ekonomik krizin gölgesinde, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP'nin ağır bir yenilgi sonrası ikinci parti konumuna düşmesiyle gözler, 2028 yılında yapılacak olan genel seçimlere çevrildi. Ve CHP'nin birinci parti konumuna yükselmesiyle 2028 seçimlerinde adı en çok geçen isimler İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş oldu.

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylığını değerlendiren kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, “CHP’nin zaferinde temel belirleyicinin AK Partili seçmenin sandığa gitmemesi olmadığını görüyoruz. CHP’nin AK Parti, İYİ Parti ve yeni seçmenden aldığı oyların bu seçim başarısında temel unsur olduğu görülüyor. Kuşkusuz İmamoğlu ve Yavaş’ın CHP’nin ulusal performansına önemli bir katkısı oldu. Bana soracak olursanız aldıkları sonuç itibariyle her ikisinin de artık 2028 için bir iddiası oluştu” dedi.

'YRP OYLARI EMANET DEĞİL, AKP’NİN 4 YIL İÇİNDEKİ PARFORMASIYLA BU BELLİ OLACAK'

T24'ten Ceren Bala Teke'ye konulan Can Selçuki ayrıca, Yeniden Refah Partisi'nin 'başarısı'nın AKP'li seçmene değil, Yeniden Refah'ın seçim organizasyonuna bağlı olduğunu söyledi.

Yeniden Refah Partisi’nin zaferinde 'emanet oy' yorumunun yapılmasını için henüz erken olduğunu aktaran Selçuki, şunları söyledi:

“YRP’den bağımsız olarak AK Parti’nin seçim performansında İsrail ile ticaretin çok anlamlı bir rol oynadığını düşünmüyorum. YRP bu seçime en organize giren partiydi. 900’ün üzerinde ilçede aday göstererek seçimde en fazla aday gösteren 5 partiden biri oldu. YRP’nin başarısının arkasında bu organizasyon kapasitesiyle beraber ekonominin rol oynadığını düşünüyorum. Zira Mayıs 2023 seçimlerinden önce ekonomi algısında, çift asgari ücret zammı, EYT ve KKM gibi uygulamalar marifetiyle gördüğümüz iyileşmeyi bu seçimden önce görmedik. Ekonomik mutsuzların bir kısmı YRP’yi tercih etti.

Yaptığımız sandık bazlı analize göre 2023 yılında AK Parti’ye oy veren 1.4 milyon seçmen bu seçimde YRP’ye oy verdi. Bu Mayıs 2023 seçimlerinde DEVA, Saadet ve Gelecek Partilerinin gösteremediği bir başarı. Ancak, bugün bulunduğumuz yerden oyların emanet olup olmadığına dair yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Bu oyların YRP’de kalıp kalmayacağına birincil olarak AK Parti’nin önümüzdeki 4 yıllık performansı ikincil olarak da YRP’nin mevcut organizasyonunu bu sürede nasıl güçlendireceği belirleyecek. Görece küçük partiler için seçimsiz dönemlerde toplum ilgisini canlı tutmak gerçekten zor bir konu.”

'5 MİLYON AKP SEÇMENİNİN 3 MİLYONU FARKLI PARTİLERE OY VERMİŞ'

Hazır yeri gelmişken seçimdeki oy geçişkenlikleri hakkında da yaptığımız analizin sonuçlarını paylaşmak isterim. 2023 seçimleriyle 2024 seçimlerini sandık bazlı kıyasladığımızda Mayıs 2023’te AK Parti’ye oy veren seçmenin yaklaşık yüzde 30’unun bu seçimde AK Parti’ye oy vermediğini görüyoruz. Bu yüzde 30’luk kitlenin dağıldığı 3 temel blok var. Yaklaşık 2 milyon AK Parti seçmeni sandığa gitmezken, 1.5 milyonu CHP’ye ve 1.4 milyonu da YRP’ye oy vermiş.

Dolayısıyla 2023’te AK Parti’ye oy veren ancak bu seçimde vermeyen yaklaşık 5 milyon seçmenin 3 milyonu başka iki partiyi tercih etmiş. Bu sonuç bize gösteriyor ki sandığa gitmeyen AK Parti seçmeni çok ciddi bir kitleyi oluşturmakla beraber özellikle CHP ve YRP’nin sandık başarısını açıklayan tek faktör değil. 2023’te oy kullanmayan 1.4 milyon seçmenin bu seçimde CHP’den yana tercih kullandığını görüyoruz. Kuşkusuz bu seçmenin önemli bir kısmını ilk defa oy kullanan gençler oluşturuyor.”

'YAVAŞ VE İMAMOĞLU’NUN 2028 İÇİN İDDİASI OLUŞTU'

CHP’nin 31 Mart seçimlerinde 24 belediye almasında Yavaş ve İmamoğlu’nun etkisi olduğunu belirten Selçuki; 2028 seçimleri için, “Ulusal seviyede baktığımızda CHP’nin zaferinde temel belirleyicinin AK Partili seçmenin sandığa gitmemesi olmadığını görüyoruz. CHP’nin AK Parti, İYİ Parti ve yeni seçmenden aldığı oyların bu seçim başarısında temel unsur olduğu görülüyor.

Kuşkusuz İstanbul büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP’nin ulusal performasına önemli bir katkısı oldu. Bana soracak olursanız aldıkları sonuç itibariyle her ikisinin de artık 2028 için bir iddiası oluştu” değerlendirmesini yaptı.

'GENEL SEÇİMLERDE KILIÇDAROĞLU TAKIMI İYİ YÖNETEMEDİ'

2023 genel seçimlerinde Altılı Masa ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu siyasi kurgunun topluma güven vermediğini söyleyen Selçuki, Kılıçdaroğlu’nun süreci yönetemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Yerel seçim sonuçların ardından bu sıkça sorulan bir soru. Ben bu sorunun doğru cevabının aday olan kişinin isminde değil kurulan yapının niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Bugün daha iyi anlıyoruz ki 2023 seçimlerini muhalefet kazanabilirdi ve bir açıdan iktidarın biten süresi uzatılmış oldu. Ancak muhalefetin oluşturduğu kurgu topluma güven vermedi. Kemal Kılıçdaroğlu bu yapının teknik direktörüydü ve takımı iyi yönetemedi. Başkası olsa bu yapı muhtemelen daha iyi yönetilirdi. İmamoğlu’nun mevcut organizasyon yeteneğine baktığınızda, 2023 kurgusunun daha başarılı yapılabileceğini net olarak görüyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar