Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize alerjim var

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize alerjim var
Sivas'ta düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Formu'nda konuşan Erdoğan, yeni Merkez Bankası yönetimi ile aynı anlayışta olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas'ta parti teşkilatıyla buluşmasının ardından Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Formu'nun kapanış konuşmasını yaptı.

Forumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan,  Adnan Menderes ve Turgut Özal dönemlerindeki ekonomik duruma değinerek, "İkinci büyük çıkış rahmetli Turgut Özal'ın başbakanlığı ile yaşanmıştır. Özal, Türkiye'yi yeni ekonomik modellere hazırlamak için çok büyük gayret sarf etmiştir. Maalesef onun siyasi ve insani ömrü de bu hamleyi tamamlamaya yetmemiştir. Tabi çok farklı bir ölüm. Üzerinde çok şaibelerin olduğu bir ölüm. İçeriden dışarıdan soru işaretlerinin çok olduğu bir ölüm. Allah rahmet eylesin. Türkiye üçüncü kalkınma hamlesini AK Parti ile yaşamıştır" dedi.

'ABD'DEN DE PATRIOT İSTEDİK'

İtalya ile birlikte ATAK helikopterlerini yaptıklarını anlatan Erdoğan şöyle devam etti:

"Türkiye'de bunu üretiyoruz. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin ATAK helikopterlerimizden ne kadar gururla bahsettiklerini ben biliyorum. Savunma Bakanımız da burada. Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Bir tane, iki tane değil. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın, ben bunu kabul etmiyorum. Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içerisinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok. Hepsinde var. Hatta isim vermeyeceğim bir tanesi şu anda Cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde, bana dedi ki, benim elimde 750 kadar nükleer başlık var. Ama Rusya'nın ABD'nin elinde 12, 15 bin füze var diyor, 'ben de yapacağım' diyor. Hale bakın. Onlar nerede, neyin yarışını yapıyor ama bize de ne diyorlar sakın ha sen yapma. Bir de yanı başımızda İsrail var. Tüm her şeyiyle onunla korkutuyor. Biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz. Bir S-400 olayı oldu. Kıyamet kopardılar. Almayacaksın dediler. Niye almayacağız. S-400 nedir? Savunma sistemi. Taarruz değil. Yani bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar. Aldık. İnşallah Nisan'da tamamen bitiyor. Ben Sayın Trump'a şunu da söyledim. 'Sende bize Patriot'u ver, senden de Patriot alalım' dedim. 'Doğru mu söylüyorsun' dedi, 'evet' dedim doğru söylüyorum. Ama 'şartlar aynı olacak' dedim. Rusya ile hangi şartlarda aldıysak senle de aynı şartlarda olursa alırız. Şimdi 5 gün önceydi telefon görüşmemiz, Birleşmiş Milletler'de tekrar bir araya geleceğiz ve bu konuları tekrar görüşeceğiz. Çünkü alternatifiniz olmadığı zaman belinizi kırarlar. Bu işin lamı cimi yok. Onun için çok çalışacağız. Hem mali noktada güçlü olacağız, hem de bütün bu alt yapıları oluşturacağız."

'YEMİ MERKEZ BANKASI YÖNETİMİNE ÖVGÜ'

Eski Merkez Bankası Başkanı ile faiz politikası konusunda anlaşamadıklarını ancak yeni atananlarla aynı anlayışta olduklarını ifade eden Erdoğan şöyle dedi: 

"Göreve geldiğimizde IMF'ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. 2013 Mayıs ayında IMF'ye olan borcumuzu sıfırladık. IMF'ye borcumuz yok. 27,5 milyar dolar Merkez Bankamızın döviz rezervi vardı. Hamdolsun şimdi orda da 100 milyar doları yine aynı şekilde aştık. Başbakanlığım dönemimde bir ara 136 milyar dolara kadar döviz rezervimizi çıkarmıştık ama yine onu yakalayacağız. Tabii benim faize alerjim var. Yüksek faize karşıyım. Bunda iyi bir noktaya gelmiştik. Çünkü biz faizi yüzde 63'te almıştık ve 4,2'ye kadar düştük. O zaman enflasyonda 7,6'ydı. Maalesef bu Gezi olayları ve benzeri olaylarla beraber dışarıdan çok ciddi bir çelme takıldı ve biz bu sıkıntıyı yaşadık. Tabii bütün bunlarla beraber şu anda yeniden faizde düşüş başladı. Faizdeki düşüşle birlikte enflasyondaki düşüş biliyorsunuz son olarak 15,1'e kadar düştü. Şimdi politika faizi daha da düşecek. Ben buna inanıyorum. Çünkü yeni Merkez Bankası yönetimi bu konuda bu anlayışı ortaya koydu. Bununla kalmayacak faiz doğru orantılı olması hasebiyle enflasyonu da aşağıya doğru etkileyecektir. Bütün bunlarla beraber bizim güçlenme sürecimiz de artarak devam edecektir."

'GEZİ'Yİ ÖNCE SUHULETLE KARŞILADIK'

Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için emin adımlarla ilerlediklerini savunan Erdoğan, Gezi olayları sürecine de değinerek şöyle devam etti:

"Tabi hiçbir akılcı ve tutarlı temeli olmayan hadiselerle karşılaşmaya başladık. Üç beş ağaç bahanesiyle ülkemizin büyük şehirlerinin ana caddelerini meydanlarını işgal eden kaos peşinde koşan bir kesim çıktı ortaya. Bu süreci önce belki gerçekten çevreci hassasiyetle başlatılmış bir girişim diye bakarak suhuletle karşıladık. Sonra gerçek niyeti görünce devlet olmanın gereğini yerine getirip milletimizin de desteği ile sokakları bu vandallardan temizledik. Ardından 17-25 Aralıkta FETÖ ihanet çetesinin emniyet ve yargı teşkilatları içerisindeki mensupları aracılığıyla yürüttüğü ilk darbe girişimine maruz kaldık. Bu kumpasın amacının şahsım başta olmak üzere siyasetten ekonomiye kadar bu ülkeye faydalı işler yapan kim varsa, herkesin kollarına kelepçe takıp hükümete el koymak olduğunu gördük. Milletimizle birlikte gereken tedbiri hemen alıp bu hain teşebbüsü akamete uğrattık. Aynı şekilde son 6 yıldır. Her seçimi bir devri sabık, bir intikam, bir örtülü darbe, bir eskiye dönüş vesilesi haline getirme kampanyaları yürütüldü. Hatta 15 Temmuz gibi tarihimizin en büyük ihanetine rağmen bu yöndeki çabalardan vazgeçilmedi. Darbecileri aklamak, darbe girişimini sıradan hale getirmek, ülkemize yapılan ihaneti örtmek, milletimizin kahramanlığını görmezden gelmek için akla hayale sığmayacak yollara başvuruldu. Sınırlarımıza kadar dayanan terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadeleyi önemsizleştirmek için her türlü yol denendi. Bölücü terör örgütünün güdümündeki siyasi oluşumlarla kapalı kapılar ardında ittifaklar kuruldu." (DHA) 

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar