IPSOS Türkiye seçim sonrası araştırması: AKP seçmeninin yüzde 13,3'ü CHP'ye oy vermiş

IPSOS Türkiye seçim sonrası araştırması: AKP seçmeninin yüzde 13,3'ü CHP'ye oy vermiş
IPSOS Türkiye’nin CEO'su Sidar Gedik, katıldığı yanında IPSOS'un seçim sonrası araştırmasından bilgiler paylaştı. Araştırmaya göre, AKP seçmeninin %13.3’ü, MHP seçmeninin %20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin %42.6’sı CHP’ye oy vermiş.

Artı Gerçek - 31 Mart Yerel Seçimleri'nde CHP'nin birinci parti konumuna yükselmesi ve AKP'nin yaşadığı seçim hezimetinin yankıları sürüyor. Araştırma Şirketi IPSOS'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik, katıldığı yanında seçim sonuçlarıyla değişen dengeler üzerine yaptıkları son araştırma hakkında konuştu.

SEÇİMDEN SONRAKİ İKİ GÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Habertürk'te Fevzi Çakır ile Türkiye'nin Nabzı programına katılan Gedik, araştırma sonuçlarını 31 Mart seçimlerinden sonraki iki günde (Pazartesi ve Salı günü) yaptıkları görüşmelerle elde ettiklerini belirtti. Programda araştırmanın yöntemini açıklamakla konuşmasına başlayan Gedik, online ve telefon görüşmesi olmak üzere toplamda 2 bin 29 kişiyle görüştüklerini söyledi.

Gedik, şöyle devam etti:

Seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 78,5. Bizim örneklemimizin de yine yaklaşık yüzde 78,5'i (1521 kişi) o seçimde oy kullananlardan yüzde 21,5'i de oy kullanmayanlardan (431 kişi) oluşuyor.

Toplamda yüzde 95 güven aralığında bugün inceleyeceğimiz rakamlar +-2,2'lik bir yanılma puanına sahip."

OY KULLANMAYAN SEÇMENLERİN YÜZDE 26'SI AKP'Lİ

Gedik, bu açıklamanın ardından araştırmanın sonuçlarına geçti.

Buna göre,

  • Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan AKP seçmeninin yüzde 84'ü bu seçimlerde de oy kullanmış, yüzde 16'sı sandığa gitmemiş
  • CHP seçmeninin yüzde 10'u oy kullanmaya gitmemiş
  • Geçen seçimlerde oy kullanıp bu seçimlerde oy kullanmayan seçmenlerin yüzde 26'sını AKP seçmeni oluşturuyor.

Partiler arası oy geçişlerine yönelik tabloya gelince, AKP seçmeninin %13.3’ü, MHP seçmeninin %20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin %42.6’sının CHP’ye oy verdiği görülüyor.

gld8zqbwuaabyn0.jpg

gld8zqwwwaa0b1j.jpg

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar