İYİ Parti'de Kurultay: Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti Genel Başkanı oldu

İYİ Parti Kurultay'ında Meral Akşener, "Emaneti devrediyorum" diyerek veda etti. İlk turu Koray Aydın önde tamamladı, ikinci turda Tolga Akalın çekildi. Üçüncü turda 611 oyla Müsavat Dervişoğlu genel başkan seçildi "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Artı Gerçek - 31 Mart yerel seçimlerinde başarısız çıkmasının ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de genel başkan belli oluyor. Dört adayın yarıştığı Kurultay'da İlk tur oylamasında çoğunluk sağlanamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. İlk turda Koray Aydın 472 oy ile birinci oldu. İkinci tur oylamasına geçilmeden önce aday olan Tolga Akalın çekilme kararı aldı. Delegeyi de karar noktasında serbest bıraktı. Akalın, 327 oy almıştı. İkinci turda 570 oyla Müsavat Dervişoğlu birinci çıktı. Üçüncü turda oy sayısı 611'e çıkan Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı oldu.

'HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'

Genel Başkan olarak sahneye çıkan Dervişoğlu şu konuşmayı yaptı:

"En küçük bir tatsız olay yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunu, nasıl bir siyasi ahlaka sahip olduğunun en büyük delilidir.

Sayın Koray Aydın benim aile büyüğüm ve ağabeyimdir. Sizlerin adayları olarak bu yolcuğa çıktık, Siz asıl, çok büyük bir ailesiniz. Size mensup olmaktan hepimiz iftihar ediyoruz. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Herkes emin olsun, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Ne mutlu Türküm diyene."


19 DAKİKA KONUŞTU

Kurultay'da Akşener 19 dakikalık kısa bir konuşma yaparak "Sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da en önde duruyorum" dedi. "İYİ parti olarak onurumuzu, duruşumuzu pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gururuyla son kez karşınızdayım. Allah herkese böyle veda etmeyi nasip etsin" diyen Akşener "Başarısızlığı ben aldım, artık başarıyı sizler yakalayacaksınız" dedi. Akşener konuşmasının ardından salondan ayrıldı. Genel başkan adayı Müsavat Dervişoğlu da konuşmasında, "Akşener’i tartışmak, İYİ Parti’yi tartışmak anlamına gelmektedir. Biz birbirimize kefiliz" dedi.

AKŞENER YENİDEN ADAY OLMADI

Meral Akşener'in yeniden aday olmadığı Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da gerçekleşen İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'na seyirci alınmadı. Akşener, salona girdiğinde Koray Aydın ile tokalaştı. Kurultay’ın sloganı “İyilerin Güneşi Batmaz” oldu.

AKŞENER: BUGÜN BU KÜRSÜDEN SON KEZ SESLENİYORUM

whatsapp-image-2024-04-27-at-12-30-32.jpeg

Veda konuşması yapan Akşener'in konuşmasından satır başları şöyle oldu:

"Bugün bu kürsüden son kez sesleniyorum. Hayatımın 30 yılını farklı mekan ve imkânlar, memleketimizin iyiliği, güvenliği için siyaset sahnesinde çalışarak geçirdim. Siyasi kariyerim boyunca beni motive eden bir şey vardı; o da beni parasız, yatılı okutan milletimize, bana büyük imkanlar sunan cumhuriyetimize ve tahrip edilen devletimize karşı vefa borcumu ödemekti. Bir kadın olarak zorluklarla, iftiralarla ve tehditlerle karşılaştım. Her devrin ahlaksızlarıyla mücadele ettim. Ama vicdanım çok rahat oldu. Çünkü peşinde koştuğum kişisel bir çıkarım olmadı. Utanacağım bir yaram olmadı, çünkü hiçbir zaman vicdanımı durdurabilecek bir güç olmadı. Zorbalığa hiç eyvallahım olmadı. Ama şahit toz zerresi kadar korkum olmadı."

"Gelelim 2024'e. Hür ve müstakil olarak seçimlere girdik. Hem benim hem de partimizin arkasında durduğum gibi bu kararın da elbette arkasında durdum. Ne kadar zor bir yola çıktığımızın farkındaydık. İftirayla, karalamalarla üstümüze gelineceğinin farkındaydık. Taşın altına elini, gövdesini koyanların farkında olduğumuz gibi o taşın bizi ezmesi için çalışanların da elbette farkındaydık.

'BUGÜN ÜZERİNE DÜŞEN HER ŞEYİ YAPMIŞ OLMANIN HUZURUYLA SON KEZ KARIŞIŞINIZDAYIM'

"Ez cümle; seçim sonuçları doğrultusunda aldığımız riskin farkındaydık. Bugüne kadar olduğu gibi bugün de Türkiye’nin alıştırılmış normallerinin dışında, sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da en önde karışınızda duruyorum. Kimseden beklentim olmadığı gibi gerektiğinde bedel ödedim, asla pişman olmadım. Çünkü haklılığımızın bir gün anlaşılacağını biliyorum. Bugün üzerine düşen her şeyi yapmış olmanın huzuruyla son kez karışışınızdayım. Hiçbir pazarlığa, sahtekârlığa girmeden milletin sesini duyurmanın mutluluğu ile son kez karşınızdayım. İYİ parti olarak onurumuzu, duruşumuzu pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gururuyla son kez karşınızdayım. Bir an bile pes etmeden mücadele etmiş olmanın gönül rahatlığı ile son kez karşınızdayım. Allah herkese böyle veda etmeyi nasip etsin."

'BAŞARISIZLIĞI BEN ALDIM, ARTIK BAŞARIYI SİZLER YAKALAYACAKSINIZ'

"Biz bu günlere çiçek bahçelerinden mayın tarlalarından geçerek geldik. Biz bugünlere önümüze örülen tel örgüleri, barikatları teker teker aşarak geldik. Yolumuzu kesen kamyonlara, adressiz kurşunlara direnerek geldik. Cümle aleme meydan okuduk. Anadolu'nun partisi olduk. Hiçbir zaman bir yerlerden garanti beklemedik, bir yerlere sırtımızı dayayarak da ilerlemedik. Çünkü mesele iddia sahibi olmaktı, yeni şeyler söyleyebilmekti. Bu partiyi kurarken, nereden ve nasıl geldiğinizi unutmayın demiştim. İyi niyetimize, vatan sevgimize rağmen nasıl zulme uğradığımızı unutmayın, yokluklar içinde bir araya gelip nasıl ayakta kaldığımız unutmayın, ben hiçbir zaman unutmayacağım. Yağmur nereye yağarsa tarlasını oraya çekenlere mani olduk. Tek kişi kalsam da bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim dedim ve asla da vazgeçmedim. Gerekirse bedel ödeyeceğim dedim, bugün bir kez daha söylemek isterim ki ben bu bedeli ödemeye razıyım. Başarısızlığı ben aldım, artık başarıyı sizler yakalayacaksınız. Bugünden sonra bu evi siz koruyacaksınız, artık ayakta siz tutacaksınız. Bu eve artık siz bakacaksınız."

(Akşener'in konuşmasının tamamı için tıklayınız...)

SALONDAN AYRILDI

Adaylara başarılar dileyen Akşener, konuşmasının ardından salondan ayrıldı.

whatsapp-image-2024-04-27-at-12-06-21.jpeg

DERVİŞOĞLU: ERDOĞAN’A KARŞI MÜCADELE BOYNUMUZUN BORCUDUR

Kurultay'da genel başkan adayı Müsavat Dervişoğlu da konuştu. Dervişoğlu şöyle başladı:

“Zaman geldi geçti, üzerimize oyun oynandı. Partimize büyük Türk milletinin siyasi kariyerine engel olmaya çalışanlar türedi. Çok büyük zorluklardan geçtik bugünlere gelmek için. Önümüzde ceberut bir iktidar ve ne olduğu belli olmayan bir ucube sistem var. İyilerin mücadelesi de bu ceberut iktidarla, sistemle mücadele etmektir. Sistemin dayatmaları vardır, onlardan bir tanesi geride bıraktığımız dönemde de yaşadık ittifakla siyasi arenada yer edinebilme imkanı aramaktır. Bunun sorumlusu İYİ Parti değildir, bunun sorumlusu Türkiye’ye dayatılan sistemdir. Biz 2018 seçimlerinden başlayarak son 2024 yerel seçimlerine kadar çeşitli ittifakların içinde bulunduk. İttifakın asıl amacı AKP iktidarına son verme amacıydı. 2019 yerel seçimlerinde biz bunu başardık. Muhalefetin kazanacağını, bu iktidarın gidebileceğini milletimize gösterdik.

Yerel seçimlerde başarısız olduk, özeleştiri vermeden bu Kurultay sürecini yaşadık. Meselenin doğru anlaşılması, doğru yorumlanması ve uzun vadede hangimize kazandıracağının anlaşılması lazım. Bunları yapamadık ve netice olarak kongrede toplandık. Sayın genel başkanımız millete verdiği söz doğrultusunda bu Kurultay’ın temelini oluşturdu.”

Dervişoğlu, aday olan Tolga Akalın için ‘kardeş’ ifadesi kullanarak, adaylara başarılar diledi. “Adaylardan Başka partilerde olduğu gibi bu Kurultay’da taraflaşma olmamıştır” diyen Dervişoğlu şöyle devam etti:

“İktidarın baskın kampanyası seçmeni o kadar etkiledi ki aman ha AKP gelmesin diye vatandaşlarımız oy kullanma tercihini şekillendirdiler. Durumu böyle kullananlara diyecek lafım yok ama bu işin içinden elimizi yıkayarak çıkamayız. Bazı yerlerde az oy aldık ama Nevşehir belediye başkanımız burada oturuyor. Bana sorarsınız İYİ Parti'nin oyu yüzde 5 değil, yüzde 52. AKP’nin yüzde 70’e yakın oy aldığı yerde yüzde 30 aldığımız görünüyor ama Beştepe seçimi çaldı. Küçük farklarla kaybedilmiş seçimlerde yaşadık. O mücadeleyi veren belediye başkan adaylarımıza şükranlarımızı iletiyoruz. Elbette sonuçları değerlendireceğiz, tartışacağız, öz eleştiri yapacağız ancak sadece rakamlara bakarak yapmayacağız. Birbirimizi itham etmek gibi yanlışa düşmemeliyiz. Biz 2028 seçimlerinde Türkiye’nin iktidarına talip olacağız. Dünyanın en kritik coğrafyasında yaşıyoruz. Bu coğrafyada üzerimize düşen ciddi sorumluluklar var.”

İktidarın İsrail ile ticaret yürütmeye devam ettiğini belirten Dervişoğlu, “Üzerimizdeki tozları atıp, yola çıkmamız gerekiyor. O gemi bir iktidar yolculuğuna çıkmalı, o geminin yelkenlerini sizler şişirmelisiniz. Parti devletleşmiştir. Adalet askıya alınmıştır, hukukun üstünlüğü arayışı yerine, üstünlerin hukuku teşkil etmiştir. Adam kayırmacılık, gençlerin gelecek kaygılarını arttırmıştır. Erdoğan’a karşı mücadele boynumuzun borcu olmuştur” dedi.

AKŞENER: AKŞENER’İ TARTIŞMAK, İYİ PARTİ’Yİ TARTIŞMAK ANLAMINA GELMEKTEDİR

Dervişoğlu şöyle devam etti:

“Siyasetin neresinde konumlanacaksınız diyorlar, Mustafa Kemal nerede konumlandıysa İyi Parti’de orada konumlanacaktır. İYİ Parti kuruluş amacına bağlı olarak elbette ki Türk siyasetinin merkezinde olacaktır. Toplumun bütün kesinlerini Alevisisiyle, Türkmeniyle, Kürdüyle herkese kollarını açacaktır Allah’ın izniyle. Biz siyasi görüşlere karşı değiliz. İnsanların görünüşlerine, kökenlerine göre değil, yaptıkları ihanetlere, yaptıkları hırsızlıklara bakarak onlarla mücadele edeceğiz. Sevgili kardeşim Koray Aydın ve Tolga Akalın’ın da benden farklı düşündüğüne inanmam. Erdoğan hükümeti toplumu çatıştırarak toplumu yönetiyor. En büyük emek muhterem genel başkanımız genel başkanımıza ait. Akşener’i tartışmak, İYİ Parti’yi tartışmak anlamına gelmektedir. Biz birbirimize kefiliz. Bu kongre salonundan çıkarken, kazanan kaybeden kim olursa olsun ben bu salondan Tolga Akalın ve Koray Aydın’ın kolunda çıkacağım."

TOLGA AKALIN: ERDOĞAN’IN BİTİREMEDİĞİ TEK SİYASAL HAREKET BU CESURLAR HAREKETİDİR.

Dervişoğlu’nun ardından Tolga Akalın söz aldı. Yeni dönemin kapılarının açıldığını belirten Akalın şunları söyledi:

“Yeni bir siyaset döneminin şafağındayız. Bu şartlar altında dahil hasta yatağından kalkıp gelen siz dava arkadaşlarımdan Allah binlerce kez razı olsun. Biz Türkiye siyasetinin en muazzam siyasi hareketiyiz. 8 yıl önce partimizin kurucu başkanı Meral Akşener her birimize bu muazzam ortamı yarattı. Bu yürüyüşte hatırlamamız gerekiyor ki; Erdoğan bir şövalye değildir, Erdoğan rakipleri ile mücadele edemez. Ancak muhalefete pusu kurarak kendi siyaset yapar. Erdoğan’ın bitiremediği tek siyasal hareket bu cesurlar hareketidir. Merkez siyaset yapıyorsanız, seçmene güvenlik, özgürlükler ve hukuk konusunda mesaj vermeniz gerekiyor. Bizim dönemizdeki milliyetçilik yeni nesil bir milliyetçiliktir. Milliyetçilik ve demokrasi birbirinin olmazsa olmazıdır.

Samimi muhafazakarların iyiler hareketi ile Türk yurtseverleriyle beraber cumhuriyetin ikinci yüzyılı için bizimle mücadele etmesi gerekiyor. Devleti yaşatamadan, milleti yaşatamazsınız. Erdoğan bu ülkeyi 36 etnik parçaya böldü ancak Erdoğan bu ülkede bir Türk olmadı. Cumhuriyet ve onun kurucuları artık bunu bertaraf etmek durumundadır. Milliyetçi Hareket Partisi de de anayasa yapım süreci olmak üzere bu hatalara destek veriyor. Türkiye artık yoruldu, bu birbirini kıran politik dilden nefret ediyor. Bu süreç içinde yaşadığımız o kadar çok şey var ki, milletimiz artık yeni şeyler duymak istiyor. Geçmişin eleştirisini açık alanda yapmak mutlu gelecek inşa etmemizi engelliyor. Kuruluşumuzdan beri yaşadığımız sıkıntılar var, biz 6,5 yıllık bir partiyiz ve 5’nci olağanüstü kongremizi yaptık. Bu iktidar yürüyüşünü başlatmamız için gönülleri köprülerini tesis etmemiz lazım. Ben bu gönül köprülerini yeniden kuracağım."

KORAY AYDIN: DEĞİŞİME OLAN İNANCIMIZIN SİZE UMUT OLDUĞUNUN FARKINDAYIM

Akalın’ın ardından Koray Aydın konuştu. Aydın konuşmalarından satır başlıkları şu şekilde:

“Değişime olan inancımızın size umut olduğunun farkındayım. Yeniden ayağa kalkacağımızdan eminsiniz, sizlerle aynı inanca ve kararlılığa sahip olduğum için bugün karşısında genel başkan adayı olarak bulunuyorum. Cumhuriyetin ikinci yüzyılının başındayız ancak haktan, hukuktan, özgürlükten uzaklaşmış, halktan uzak iktidarla karşı karşıya kaldık. Sıkışınca seçim kazanmak için milliyetçilerin ayağına kapanan bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tek adam hakları kısıtladı. Kuvvetler ayrılığını kuvvetler birliğine dönüştürdü. Milleti yoksulluğa mahkum etti, milletin alım gücünü yerle bir etti. Bu iktidar memuru işçiyi hızla yoksullaştırarak, açlık sınırının altında yaşamaya mecbur etti.

Bu iktidar ve ucube sistem dış politikayı iç politikanın siyaset malzemesi yaptı. Uluslararası gerçeklerden uzaklaştı, bir gün dost dediğine diğer gün düşman oldu. Bu iktidar gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurtta barış ilkesine ihanet ederek, cennet vatanımızın yanında yaşanan olayları analiz etmekten yoksun bıraktı. Bu iktidar ve ucube sistemi ülkeyi beka sorunu ile karşı karşıya bıraktı. Türkiye’yi bu iktidara mahkum bırakmayacağız. Bu iktidarı bu milletin yakasından söküp atacağız. Ülkede hal böyleyken İYİ Parti kurultayını seçim başarısızlığının ardından gerçekleştiriyoruz. Sarsıntıyı en az hasarla atlatmak için bir durum analizi yapmak durumundayız. Ne oldu da Ankara’da yüzde 13 olan oyumuz yüzde 0,9’a düştü. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ Parti’nin oyu bu değil, acil bir müdahalede bulunmazsak bu kötü tablo sürekli hale gelir. Sayın genel başkanımız bu olumsuz tablonun farkındadır. Kendisinin aday olmaması demokratik bir olgunluktur, şimdi sıra bizlerdedir, sizlerdedir."

SIKIŞAN BİR KURULTAY SÜRECİ YAŞADIK

Oldukça kısa bir zamana sıkışan kurultay süreci yaşadıklarını belirten Aydın, kadın temsiliyetinin önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Partimizi diriliş ruhu ile ayağa kaldırmak için azimle çalışmaya kararlıyım. Kendimde bu enerjiyi fazlasıyla görüyorum. Bizler İyi Parti’yi gençlere emanet edeceğiz. Dağılanı toplamaya çelikten bir irademiz var. Bunu bütün Türkiye görecek. Size başınızı eğdirmeyecek bir İYİ Parti vadediyorum. Bu yolda tutun ellerimden, eğik başları kaldıralım, tutun ellerimden İYİ Parti’yi, Türkiye’yi ayağa kaldıralım."

GÜNAY KODAZ: PARTİYİ KURUMSALLAŞTIRACAĞIZ

Koray Aydın’ın ardından Günay Kodaz kürsüye gelerek, şu konuşmayı yaptı:

“Partimizin demokrasi mücadelesi adına hep birlikte attığımız adımlarla kurduk. Partimizi, AKP’nin ülkemizdeki demokrasi cellatlığına dur demek için kurduk. AKP iktidarından ve hukuksuzluklarından bu milleti kurtarmak için çok çalıştık. Bugüne kadar partimizde genel başkanlık yapan sayın Akşener’e partimizde yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyorum. Kimsenin adaletsizlik ile karşı karşıya kalmasına izin vermeyeceğim. 31 Mart seçimlerinde aldığımız sonuçlar sizleri ve bizleri memnun etmemiştir. Partimizde istişare süreci olmalıdır, istişareden faydalanacağız. Partimizi kurumsallaştıracağız.”

BİRİNCİ TURUN GALİBİ KORAY AYDIN OLDU, SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALDI

Günay Kodaz'ın konuşmasının ardından delegeler yeni genel başkanı belirlemek üzere oy kullanmaya başladı.

İYİ Parti 5’nci Olağanüstü Kongre’de birinci oylama salt çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kaldı. Birinci turda 1302 delegeden 1178 delege oy kullandı.

Birinci turda, Koray Aydın 472 oy, Müsavat Dervişoğlu 370 oy ve Tolga Akalın 327, Günay Kodaz 2 oy aldı.

Birinci tur sonuçları şu şekilde:

Koray Aydın: 472
Müsavat Dervişoğlu: 370
Tolga Akalın: 327
Günay Kodaz: 2

1302 delegeden 1178 delege oy kullandı
7 geçersiz oy
Geçerli oy sayısı 1171

TOLGA AKALIN İKİNCİ TURDA ÇEKİLDİ

İkinci tur oylamasına geçilmeden önce aday olan Tolga Akalın çekilme kararı aldı. Delegeyi de karar noktasında serbest bıraktı.

Saat 17.45’de ikinci tur oylaması başladı.

İkinci turda Müsavat Dervişoğlu birinci çıktı.

Resmi olmayan sonuca göre Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565, Tolga Akalın 15 oy aldı.

Seçim üçüncü tura kaldı. Üçüncü tur seçimi 19.30'da başlayacak.

KODAZ KORAY AYDIN'A DESTEĞİNİ AÇIKLADI

Genel başkan adayı olan Günaz Kodaz, sahneye çıkarak oyunu Koray Aydın’a verdiğini açıkladı. Kodaz, kendisine oy veren 3 kişinin üçüncü turda Koray Aydın’a oy vermesini istedi.

ÜÇÜNCÜ TUR: DERVİŞOĞLU GENEL BAŞKAN OLDU

Üçüncü tur oylaması sona erdi. Sayımın ardından Musavat Dervişoğlu 611 oyla genel başkan seçildi.

Koray Aydın ise 548 oyda kaldı.

Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri ve Merkez Disiplin Kurulu (MYK) üyeleri de belirlenecek.


4 ADAY BAŞKANLIK İÇİN YARIŞTI

iyii.jpg

5. olağanüstü kurultayda Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz yarıştı.

İYİ Parti, yerel seçimlerde Türkiye geneli belediye başkanlığında yüzde 3.76, il genel meclislerinde yüzde 4.59 oy almıştı.

Öne Çıkanlar